in ,

Neznáme seriálové klenoty, ktoré sa venujú LGBTI témam a postavám

Now Apocalypse

Queer postavy a témy sú už neodmysliteľnou súčasťou seriálovej tvorby. Zatiaľ čo niektoré z nich (od Will & Grace až po Pose) majú vysokú sledovanosť a milióny fanúšikov, existujú aj seriály, ktoré sú napriek svojej kvalite menej známe. V tomto článku vám prinášame tipy na 11 seriálov, ktoré sú pre slovenských divákov neznáme, no mali by ich spoznať! 

Now Apocalypse (2019)

Režisér Gregg Araki je známy neobvyklým spôsobom zobrazovania tém sexuality a nadprirodzena. To, že má talent, dokázal vo filmoch a aj v televízii. Na konte má filmy ako Mysterious Skin (2004) alebo White Bird in a Blizzard (2014). Jeho prvý seriálový pokus Now Apocalypse mal obrovský potenciál. Zaujímavá mysteriózna téma, vynikajúci mladí herci, otvorená sexualita a uletená štylizácia, podobná jeho filmu Kaboom z roku 2014. Seriál v desiatich epizódach predstavil príbeh Ulyssesa a jeho blízkych kamarátov, ktorí si užívajú lásku, sex a slávu v Los Angeles. Vo vzduchu však cítiť prítomnosť mimozemšťanov a hroziacej apokalypsy. Napriek sľubnej zápletke bol seriál po prvej sérii zrušený.

Skam (2015 – 2017)

Ak sledujete nórsku seriálovú tvorbu, je dosť možné, že ste od Skamu závislí. Nie je náhoda, že sa tento teenage seriál stal svetovým fenoménom. Dej sa točí okolo dospievajúcich študentov strednej školy v Osle, ktorí prežívajú typické problémy násťročných. Každá jedna séria sa zameriava na osud inej postavy. Tretia séria sa sústreďuje na Isaka a jeho rozvíjajúci sa vzťah s Evenom. 

Ich milostný príbeh a cesta k prijatiu vás pripútajú k obrazovke a budete s nimi prežívať každý moment. Medzi fanúšikmi je táto séria najobľúbenejšia pre tému lásky, sexuálnej identity a duševnej choroby. Počas vysielania v roku 2016 prekonala v Nórsku všetky streamovacie rekordy. Seriál boľ napriek veľkej popularite zrušený po štyroch sériách. Vzniklo ale mnoho nových verzí ako Skam France či Skam Italia.

Difficult People (2015 – 2017)

Pre Julie a Billyho je život skutočne ťažký. Obaja majú po tridsiatke, New York ich ničí a navyše sa snažia rozbehnúť svoje kariéry komikov. Zatiaľ čo ich známi sa tešia úspechom a láske, Julie a Billy sú každým dňom viac a viac zatrpknutí. 

Streamovacia stanica Hulu prináša veľké množstvo zaujímavých a zábavných seriálov, ktoré slovenskí diváci väčšinou nepoznajú. Rovnako je to aj so seriálom Difficult People. Humor je síce veľmi špecifický, no ak ste fanúšikovia americkej popkultúry, neujde vám ani jedna vtipná pointa. Billyho si zahral herec Billy Eichner, ktorý sa snažil postavu založiť na vlastných skúsenostiach slobodného tridsaťročného geja. Nie je ale jedinou queer postavou. Počas troch sérií (prvá má osem epizód, ďalšie dve po desať) predstavia tvorcovia viacero gej a trans vedľajších postáv, ktoré sa vyhýbajú stereotypnému zobrazovaniu.

Faking It (2014 – 2016)

Počas minulej dekády sa hudobnej stanici MTV darilo v produkovaní populárnych teenage seriálov. Po obrovskom úspechu seriálu Awkward (2011) dostali fanúšikovia Faking It. Príbeh je o dvoch najlepších kamarátkach, ktoré začnú kvôli popularite predstierať, že sú lesbický pár. Ich stredná škola je totiž iná ako ostatné a sú na nej populárne všetky menšiny. Nebudem vám klamať, v súčasnosti by sa mi tento seriál asi nepáčil, no pred siedmimi rokmi som netrpezlivo čakal na každú novú epizódu. Uvedomujem si, že na dnešné spoločenské pomery môže znieť takáto zápletka problematicky… Každopádne, Faking It by som odporučil mladším divákom, ktorí potrebujú jednoduchú zábavu. V seriáli sa objaví veľký počet queer postáv, ktoré sú pre svoju inakosť oslavované. Faking it ukazuje, ako by mal vyzerať ideálny svet, v ktorom môže byť každý človek sám sebou.

Happy Endings (2011 – 2013)

Čo by vzniklo, ak by ste presunuli seriál Priatelia do minulej dekády? Pravdepodobne Happy Endings! Oba seriály sa točia okolo skupiny šiestich kamarátov vo veľkom meste, ktorí spolu zažívajú lásku, sklamania a samozrejme úprimné priateľstvo. Na rozdiel od Priateľov sa Happy Endings snaží pri svojich protagonistoch o diverzitu. V tomto prípade to znamená, že jedna mužská postava je černoch a druhá gej. 

Osobne mám tento seriál veľmi rád hlavne kvôli postave homosexuálneho Maxa. Nie je totiž typom geja, ktorý by bol dovtedy v televízii zobrazovaný. Neslúži ako stereotyp, ktorý miluje módu a trávi čas iba s dievčatami. Práve naopak, je neporiadny a špinavý flákač bez zamestnania, ktorý sa bojí milostných vzťahov. Či chcete alebo nechcete, dá sa s nim v niektorých situáciách stotožniť. Seriál bol bohužiaľ zrušený po troch sériách.

The Other Two (2019 – súčasnosť)

Začínajúci herec Cary a jeho sestra Brooke sa snažia nájsť svoje miesto vo svete, zatiaľ čo zápasia so závisťou pre náhly nárast internetovej slávy ich 13-ročného brata. Možno, že obsah tohto seriálu z roku 2019 neznie originálne, ide ale o vynikajúco napísané a zahrané dielo. Venuje sa témam slávy, žiarlivosti, rodine a taktiež milostnému životu Caryho, ktorý je homosexuál. Od iných podobných seriálov sa líši svojím originálnym humorom, ktorý sa nebojí byť až nepríjemne realistický, či už ide o gej urážky alebo análny sex. Druhá séria bude mať premiéru tento rok na HBO Max.

Legendary (2020 – súčasnosť)

Vogue. Ballroom kultúra. Queer umelci. Ak milujete dokument Paris Is Burning a seriál Pose, táto americká reality show je určite pre vás! Prvá séria sleduje viacerých členov z ôsmich housov. Každú epizódu musia súťažiť v novej kategórii a tancovať dokopy na deviatich báloch. Show bola pozitívne vyzdvihnutá pre reprezentáciu queer a transrodových umelcov a umelkýň z newyorskej ballroom scény, a taktiež pre zachovanie klasickej gej kultúry v televízii. V porote sa predstavili Law Roach, Jameela Jamil, Leiomy Maldonado a raperka Megan Thee Stallion. Druhá séria má premiéru už tento mesiac na HBO Max.

Everything’s Gonna Be Okay (2020 – súčasnosť)

Austrálsky komik a herec Josh Thomas má na svedomí seriál Please Like Me z roku 2013. Minulý rok sa vrátil na televízne obrazovky s novou tvorbou v podobe Everything’s Gonna Be Okay. Dej sa sústreďuje na Nicholasa, ktorý navštevuje svojho otca a dve mladšie nevlastné sestry. Jeho výlet sa nečakane predĺži kvôli otcovej predčasnej smrti. Z Nicholasa sa následne stáva hlava rodiny. Špecifický humor, sympatické gej postavy a zábavný dej okamžite zaistili seriálu lásku od kritikov aj divákov.

Cucumber (2015)

Pre seriálového tvorcu Russella T Daviesa (medzi jeho tvorbu patria napríklad seriály Queer as Folk a It’s a Sin) bol rok 2015 veľmi úspešný. Natočil tri seriály o gejoch, žijúcich v Manchesteri, pre tri odlišné televízne stanice. Tofu bol dokumentárny seriál venujúci sa LGBTI témam. Banana sa venovala mladým gej postavám zo seriálu Cucumber. A Cucumber je jeden z mála queer seriálov, ktorý sa venuje starším gejom. Všetky tri názvy sú odkazom na penis v erekcii.

Cucumber predstaví Henryho a Lancea, ktorí žijú v stereotypnom vzťahu. Po jednej bláznivej noci sa Henryho život otrasie v základoch a je nútený budovať ho odznovu. Veľa súčasných seriálových príbehov sa zameriava na mladých gejov alebo na proces comingoutu. A práve preto je Cucumber vďaka svojmu zameraniu na staršiu generáciu jedinečné dielo. Všetky postavy sú veľmi špecifické a každá z nich má svoje vlastné obavy týkajúce sa starnutia. Spracovanie sa odkláňa od stereotypov a okrem starnutia sa venuje témam sexuality a lásky.

Tales of the City (2019)

Príjemná letná atmosféra San Francisca. Nespočetne veľa gejských, lesbických a transrodových postáv. Príbeh, s ktorým sa môžu všetci stotožniť. Netflixovský seriál Tales of the City je založený na rovnomenných novelách od autora Armisteada Maupina. Príbehy niektorých postáv sa začali písať prvýkrát už v roku 1993, kedy sa na televíznych obrazovkách objavila pôvodná verzia tohto seriálu. Nasledovali ďalšie dve pokračovania z rokov 1998 a 2001. No žiaden strach, nepotrebujete ich znalosť, aby ste si vedeli užiť verziu z roku 2019. Funguje totiž ako samostatný príbeh s novými mladými postavami. Oceňujem taktiež, že queer postavy zahrali herci z LGBTI komunity ako Elliot Page a Murray Bartlett.

Shrill (2019 – 2021)

Môj najobľúbenejší seriál posledných rokov vyprodukovala taktiež stremovacia stanica Hulu. Herečka Aidy Bryant (známa hlavne účinkovaním v Saturday Night Live) si zahrala postavu Annie, mladej tučnej ženy, ktorá chce zmeniť svoj život, ale rozhodne nie svoje telo. Snaží sa naštartovať kariéru a nájsť rovnováhu v milostnom, rodinnom a profesijnom živote. Možnože z môjho opisu znie Shrill ako ďalší generický komediálny seriál, no pravdou je úplný opak. 

Hlavnou témou je fatshaming (výsmech pre nadváhu) a nepríjemné situácie, ktorými si tuční ľudia denne prechádzajú. Nie je to ale zachytené depresívnym či ponižujúcim spôsobom. Annie je veľmi sebavedomá, dokonca sama seba rada označuje slovom tučná, aby z neho odobrala urážlivý význam. 

Okrem toho sa V Shrill objavia viaceré queer postavy a témy. Anniena lesbická spolubývajúca Fran si prechádza problémami s mnohými milenkami a taktiež so svojou rodinou, ktorá sa ju snaží akceptovať napriek prísnemu dodržiavaniu tradícií čiernej kultúry. Annien šéf Gabe (zahral si ho herec John Cameron Mitchell z legendárneho filmu Hedwig and the Angry Inch) je úspešný homosexuálny spisovateľ, ktorý sa snaží dokázať, že aj gejovia sa dokážu presadiť v riaditeľských pozíciách. A jedna z najvtipnejších postáv je Ruthie, transrodová osoba, ktorej dejová linka nie je definovaná identitou. Shrill má dokopy tri osemdielne série, posledná mala premiéru tento mesiac.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?