in ,

Teplí piráti, sexuálna výchova či queer upíri. Toto je druhá nádielka najlepších LGBTI+ seriálov roka 2023

Sex Education, foto Netflix

Pred pár dňami sme vám priniesli prvý článok s najlepšími queer seriálmi minulého roka. Uplynulý rok bol ale taký bohatý na LGBTI+ reprezentáciu, že vám v tomto článku prinášame to, čo sa nezmestilo do toho prvého. Prvú časť si môžete prečítať na tomto linku

Never Have I Ever (4. séria, Netflix)

Posledná séria tínedžerského seriálu z tvorby megatalentovanej Mindy Kaling na seba nenechala dlho čakať a podľa môjho názoru rozhodne nesklamala. Veľká časť série sa sústreďuje na Devi a jej kamarátstva pri prípravách na vysokú školu. Myslím si, že išlo o skvelé, vyrovnané a citlivé finále, v ktorom sa každá postava dočkala náznaku budúcnosti, ktorú si zaslúži.

Our Flag Means Death (2. séria, HBO Max)

Ja stále nechápem, ako je možné, že tento seriál vôbec existuje. Príbeh pirátov, prežívajúcich lásky, vraždy a každodenné zákutia divokého života, no vyrozprávaný cez moderný pohľad a zobrazujúci súčasné spoločenské témy. V popredí aj v pozadí príbehu je mnoho queer párov, pre ktoré nie je dôležité, aké majú pohlavie. Dôležité je, že sa ľúbia a chcú sa navzájom chrániť.

RuPaul’s Drag Race (15. séria, MTV)

Počas minulého roka sme sa dočkali štrnástich sérií Drag Race po celom svete. Predstavili sa série z nových krajín ako Belgicko, Švédsko, Mexiko, Nemecko či Brazília, no dočkali sme sa aj starých dobrých klasík ako USA, Veľká Británia, Španielsko či Kanada. Moja najobľúbenejšia bola pätnásta séria. Obsahovala talentovaný cast, zábavné výzvy, skvelých porotcov a jednu z najlepších víťaziek v histórii šou, Sashu Colby.

Sex Education (4. séria, Netflix)

Posledná séria obľúbeného Netflix seriálu prišla po viac ako ročnej odmlke. Aj tentoraz sledovala naše obľúbené postavy, no priniesla aj nové queer postavy, po prvý raz aj trans ženu a trans muža. Všetky dejové linky boli pekne a vhodne uzavreté a postavy dostali taký koniec, aký by sme im mnohí doprialii.

Somebody Somewhere (2. séria, HBO Max)

Druhá séria seriálu z dielne HBO na seba nenechala dlho čakať a rozhodne nesklamala. Ak seriál nepoznáte, sleduje Sam, ktorá sa snaží zapadnúť do normálnosti svojho rodného mesta v Kansase. Bojuje so stratou a prijatím a vstupuje na cestu za objavením seba samej a komunity outsiderov, ktorí síce nezapadajú, no rozhodne sa nevzdávajú. Somebody Somewhere zachytáva trpko-sladkú krásu života vo všetkých jeho maličkostiach a nikdy sa nezabudne smiať nepriazni osudu. Seriál bol obnovený na tretiu sériu.

Swarm (1. séria, Prime Video)

Séria rozpráva príbeh mladej ženy Dre, ktorá je posadnutá popovou hviezdou, ktorej fanúšikovská základňa je známa ako The Swarm. Príbeh je hlbokým ponorom do Dreinho života, jej túžby, jej fanúšikovstva a toho, ako ju zavedie na temné, nečakané miesta. Swarm je miestami nepríjemný, miestami zábavný (hlavne všetky narážky na život Beyoncé), ale prináša naozaj podvratný pohľad na toxické fandomy súčasnosti.

The Other Two (3. séria, HBO Max)

Rok 2023 priniesol aj poslednú sériu toho najvtipnejšieho komediálneho seriálu súčasnosti. Mne osobne sa tretia séria páčila menej ako tie predošlé, no určite nesklamala. Tvorcom sa aj tentoraz podarilo priviesť duo súrodencov do šialených situácií zo života slávnych a bolo naozaj zábavné sledovať, ako sa dostali až do finišu. The Other Two je queer seriál, ktorý mi bude určite chýbať.

The Ultimatum: Queer Love (1. séria, Netflix)

Reality šou sleduje ľúbostné páry žien a nebinárnych osôb. Počas ôsmich týždňov sa ocitnú v kritickom bode svojho vzťahu, keďže jedna je pripravená na manželstvo a druhá nie. Keď sa queerness objaví na našich obrazovkách, často prichádza s vlastnou sadou dobre opotrebovaných trópov. Našťastie sa zdá, že Ultimatum: Queer Love sa mnohým z nich vyhýba.

Velma (1. séria, HBO Max)

Viem, že väčšina z vás so mnou nebude súhlasiť, no animovaná Velma z dielne Mindy Kalling ma nesmierne bavila. Ide o typ humoru, ktorý nemá rád každý, no zobrazenie postáv zo slávnej série Scooby Doo v podobe otravných queer mileniálov bolo rozhodne niečo. HBO potvrdilo, že sa dočkáme aj druhej série.

What We Do in the Shadows (5. séria, FX)

Na máloktorý zo súčasných seriálov sa každý rok teším tak veľmi ako na What We Do in the Shadows. Už päť sérií si drží rovnakú kvalitu a neprestáva baviť divákov po celom svete. Šiestej a poslednej série sa dočkáme už budúci rok.

XO, Kitty (1. séria, Netflix)

Novinka od Netflixu je voľným pokračovaním filmovej trilógie To All the Boys I’ve Loved Before, ktorá pred pár rokmi očarila teen publikum. Nový milostný príbeh sa rozvinie, keď sa tínedžerská dohadzovačka Kitty znovu stretne so svojím priateľom v tej istej internátnej škole, ktorú navštevovala aj jej zosnulá matka. Na moje prekvapenie je tento tínedžerský seriál veľmi queer a už teraz sa teším na druhú sériu.

Aj tieto seriály určite stoja za vašu pozornosť:

One of the Boys (1. séria, Viaplay)

Sex O’Clock (1. séria, Voyo)

Shadow and Bone (2. séria, Netflix)

Sort Of (3. séria, CBC)

Survival of the Thickest (1. séria, Netflix)

Queen Charlotte (1. séria, Netflix)

Queer Eye (7. séria, Netflix)

Ted Lasso (3. séria, Apple TV+)

That ’90s Show (1. séria, Netflix)

The Confessions of Frannie Langton (1. séria, ITV)

The Gilded Age (2. séria, HBO Max)

The Fall of the House of Usher (Mini séria, Netflix)

The Idol (1. séria, HBO Max)

The Lake (2. séria, Prime Video)

The Last of Us (1. séria, HBO Max)

The Morning Show (3. séria, Apple TV+)

The Summer I Turned Pretty (2. séria, Prime Video)

The Wheel of Time (2. séria, Prime Video)

The Witcher (3. séria, Netflix)

Tore (1. séria, Netflix)

Transatlantic (Mini séria, Netflix)

Yellowjackets (2. séria, Showtime)

Wellmania (1. séria, Netflix)

With Love (2. séria, Prime Video)

Wolf Pack (1. séria, Paramount+)

Teplí piráti, sexuálna výchova či queer upíri. Toto je druhá nádielka najlepších LGBTI+ seriálov roka 2023

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?