in ,

Pribúda LGBTI+ ľudí na obrazovkách. Toto sú najlepšie queer seriály roka 2023

Hearstopper / Foto: Netflix

Tento rok priniesol opäť raz obrovské množstvo queer seriálov. Mnohé z nich sú nové série už populárnych titulov, no sú aj úplne novinky predstavené svetu len nedávno. Prečítajte si kompletný zoznam najlepších queer seriálov roka 2023. Tento článok je prvou časťou a môžete očakávať pokračovanie.

And Just Like That… (2. séria, HBO Max)

Viem, že môj názor bude kontroverzný, no hoci seriál ani zďaleka nedosahuje kvality originálneho Sexu v meste, je And Just Like That… stále zábavné pozeranie. Áno, máme pocit, že pozeráme na postavy, ktoré sa iba zhodou okolností volajú Carrie, Miranda a Charlotte, pričom nemajú nič spoločné s postavami, ktoré tak dobre poznáme od 90. rokov. No napriek tomu sa každý týždeň teším na ich nové príbehy a dobrodružstvá. Teším sa, že HBO oznámilo tretiu sériu.

Big Mouth (7. séria, Netflix)

Animovaný seriál Big Mouth už dlhé roky približuje diváctvu problémy dospievania a puberty. V každej sérii sa venuje aj zaujímavým queer postavám a ich problémom pri objavovaní lásky a sexu, a tak to bolo aj počas tej siedmej. A už budúci rok sa môžeme tešiť na ôsmu sériu, v ktorej sa obľúbené postavy presunú na strednú školu.

Culprits (1. séria, Star)

Po ťažkej lúpeži sa skupina elitných zločincov vydala svojou cestou a pokúsila sa nechať svoje staré životy za sebou. No minulosť a súčasnosť sa stretnú, keď sa na nich postupne začne zameriavať neľútostný zabijak. Prečo sú prenasledovaní, kto stojí za chaosom a dokážu sa včas nájsť, aby ochránili seba a ľudí, ktorých milujú?

Dead Ringers (Miniséria, Prime Video)

Moderné poňatie ikonického trilera od režiséra Davida Cronenberga z roku 1988. Seriálová verzia z tohto roka predstaví herečku Rachel Weisz v dvoch hlavných úlohách, a to dvojčiat Elliot a Beverly Mantleových, ktoré sa delia o všetko: drogy, milenky a neospravedlňujúcu túžbu robiť všetko, čo sa im zachce. A to aj vrátane posúvania hraníc lekárskej etiky – v snahe spochybniť zastarané praktiky a viac otvárať tému zdravotnej starostlivosti o ženy.

Drag Me To Dinner (1. séria, Hulu)

Nová kabaretná drag súťaž z tvorby Neila Patricka Harrisa je venovaná diváctvu, ktoré miluje drag queens, jedlo a camp. V každej epizóde sa proti sebe postavia dva tímy úspešných drag queens, aby usporiadali najlepšie večierky a traja porotcovia ich korunovali za šampiónky. Povedal by som, že ide o veľmi špecifickú šou, ktorá nesadne každému, ale musíme byť vďační za každý drag kontent.

Elite (7. séria, Netflix)

Siedma séria obľúbeného španielskeho seriálu vniesla podľa mňa novú energiu s novými postavami a zaujímavými dejovými linkami. Elite sa samozrejme nedá brať vážne, je to tínedžerská telenovela, ktorú je ale nesmierne zábavné sledovať. Ôsma a posledná séria príde na Netflix už budúci rok.

Everything Now (1. séria, Netflix)

Nový britský Netflix seriál konečne prináša tému, ktorá nie je v súčasnej tvorbe stále dostatočne zastúpená, a to je porucha stravovania. Sledujeme Miu, ktorá si vytvorila zoznam zážitkov, čo ju nadchýňajú a zároveň desia. Stredoškoláčka predpokladá, že tento zoznam je jediný spôsob, ako obnoviť svoj život po niekoľkomesačnom zotavovaní sa z anorexie – zdá sa jej totiž, že životy jej priateľov sa zmenili z nudných na epické.

Fellow Travelers (Miniséria, Showtime)

Seriál sleduje životy a nestály románik dvoch queer mužov, Hawka a Tima, ktorí neustále prekonávajú rôzne prekážky, aby mohli byť spolu. Táto miniséria tento rok tak trochu ovládla internet vďaka hlavným hercom Mattovi Bomerovi a Jonathanovi Baileymu, ktorí v nej majú veľmi veľa skvelých erotických scén.

Glamorous (1. séria, Netflix)

Príjemná novinka od Netflixu o mladom rodovo nekonformnom queer mužovi Marcovi, ktorý získa prácu pre legendárnu mejkap magnátku Madolyn Addison. Je to Marcova prvá šanca zistiť, čo od života chce, kým vlastne je a čo preňho v skutočnosti znamená byť queer. Seriál má mnoho zaujímavých LGBTI+ postáv, originálne prostredie mejkapovej spoločnosti a Kim Catrall v jednej z hlavných úloh. Netflix seriál, žiaľ, zrušil po prvej sérii.

Heartstopper (2. séria, Netflix)

Jeden z najobľúbenejších queer seriálov súčasnosti sa tento rok vrátil s novými príbehmi a postavami. Šou podľa komiksovej predlohy je krásnou alternatívou divokých tínedžerských seriálov ako Euphoria či Elite. Druhá séria Heartstopper priniesla nádherné herectvo a scenár je nabitý emocionálnou pravdou. Tretia séria bola nedávno dotočená a môžeme sa na ňu tešiť budúci rok.

Juice (1. séria, BBC Three)

Jedno z najpríjemnejších seriálových prekvapení tohto roka. Surrealistická komédia rozdelená do šiestich epizód sleduje Jammiho a jeho snahu získať čo najviac pozornosti, pričom nás vedie chaotickou rodinnou dynamikou a rýchlo sa vyvíjajúcim vzťahom. Veľmi dúfam, že BBC prinesie aj jeho druhú sériu.

Aj tieto seriály určite stoja za vašu pozornosť:

A Small Light (miniséria, National Geographic)

A Town Called Malice (miniséria, Sky UK)

Absolute Beginners (miniséria, Netflix)

Based on a True Story (1. séria, Peacock)

Class (1. séria, Netflix)

Disenchantment (5. séria, Netflix)

Fake Profile (1. séria, Netflix)

For the Love of DILFs (1. séria, OUTtv)

Gen V (1. séria, Prime Video)

Good Omens (2. séria, Prime Video)

Harlem (2. séria, Prime Video)

High School Musical: The Musical: The Series (4. séria, Disney+)

How I Met Your Father (2. séria, Hulu)

Chucky (3. séria, Syfy)

I Kissed a Boy (1. séria, BBC)

In Our Blood (1. séria, ABC)

Iveta (1. séria, TV JOJ)

Las noches de Tefía (1. séria, Atresplayer)

Last Call: When a Serial Killer Stalked Queer New York (miniséria, HBO Max)

Living For The Dead (1. séria, Hulu)

Love Allways (1. séria, Paramount+)

My Life with the Walter Boys (1. séria, Netflix)

My Kind of Country (1. séria, Apple TV+)

Pribúda LGBTI+ ľudí na obrazovkách. Toto sú najlepšie queer seriály roka 2023
My Kind of Country / Foto: Apple TV+

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?