in ,

Európske športové hry pre LGBTI+ ľudí sa vracajú do našej blízkosti. Pomáha aj slovenský klub

Eurogames Bern 2023

Eurogames organizuje aj prvá rakúska vyautovaná politička Ulrike Lunacek, ktorá chodí aj na slovenské Pride-y.

Športové hry otvorené pre queer ľudí z celej Európy s názvom Eurogames sa naposledy v našej blízkosti konali v roku 2012 a to v Budapešti. Podujatie každý rok organizujú členské kluby Európskej gej a lesbickej športovej federácie (EGLSF). Keď boli v Maďarsku, predstavitelia hlavného mesta ich veľmi nepodporovali, účastníci a účastníčky boli upozornení, aby nechodili von s dúhovými vlajkami a queer párom radili, nech sa neukazujú držiac sa za ruky. 

Tento rok sa po negatívnej skúsenosti po dlhom čase vracajú do našej blízkosti. V júli sa uskutočnia Eurogames vo Viedni, ktorá je voči kvír ľuďom naladená oveľa priateľskejšie. Veď mnohí Slováci a Slovenky aj navštevujú obrovský viedenský Pride. Jednou z organizátoriek Eurogames je bývalá rakúska europoslankyňa Ulrike Lunacek, ktorú slovenskí queer ľudia poznajú aj z našich Pride-ov. Verejne sa vyautovala v 90. rokoch, bola vôbec prvou známou lesbickou političkou u našich susedov a počas svojich ciest sa nebála navštíviť aj nebezpečnejšie pochody za práva LGBTI+ ľudí.

Európske športové hry pre LGBTI+ ľudí sa vracajú do našej blízkosti. Pomáha aj slovenský klub
Ulrike Lunacek (v strede) a tím Eurogames 2024

V Bratislave bola aj počas prvého Pride, ktorý napadli neonacisti. Na pódium začali hádzať kamene práve v momente jej vystúpenia. Keď ju skoro trafila dlažobná kocka, podarilo sa jej zmobilizovať dovtedy neveľmi činné policajné zložky. Teraz sa Lunacek vrátila, aby slovenskej dúhovej komunite predstavila športové LGBTI+ podujatie, ktoré sa koná v bezprostrednej blízkosti Slovenska. Na jeho organizovaní sa časťou podieľa aj domáci queer športový klub Lotosové kvety

Hry už bližšie ani nemohli byť, jedine…

Rakúski organizátori sa spoznali v plaveckom a volejbalovom športovom klube pre queer osoby. Zdôrazňujú význam športu pri podpore ľudských práv. Pomáha vraj queer ľuďom posilniť sa a ukázať, že aj šport môže byť bez bariér a predsudkov. Medzi 17. a 20. júlom očakávajú organizátori vo Viedni 4 tisíc účastníkov a účastníčok, už teraz je polovica z nich prihlásených. 

Na Eurogames si môžu nadšenci a nadšenkyne vybrať z viac ako tridsiatich športov. Súčasťou podujatia bude odborná konferencia, otvárací aj záverečný ceremoniál a Eurogames dedinka, plná zábavy a hudby.

Európske športové hry pre LGBTI+ ľudí sa vracajú do našej blízkosti. Pomáha aj slovenský klub
Eurogames Bern 2023

„Sú to multi športové hry úplne otvorené, bezpečné, prijímajúce a oslavujúce pre všetkých, pokiaľ ide o sexuálnu orientáciu, rodovú identitu či fyzickú zdatnosť,“ vraví Braňo Fidler z Lotosových kvetov, ktoré sa Eurogames už viackrát zúčastnili. „Tento ročník je jedinečnou príležitosťou pre športovcov a športovkyne zo Slovenska. Hry už bližšie ani nemohli byť, jedine, že by…“ Klub z Bratislavy vo Viedni organizuje v rámci Eurogames florbalový turnaj, kde cíti, že zužitkuje bohaté skúsenosti z prípravy domáceho podujatia Lotos Cup Bratislava. 

Najväčšie zastúpenie budú mať Slováci a Slovenky vo florbale

„S organizačným tímom tiež spolupracujeme na propagácii hier v regiónoch strednej a východnej Európy. Zámerom je podporiť účasť ľudí, ktorí by si to inak nemohli kvôli finančnej situácii dovoliť, účasť z krajín trpiacich nízkou úrovňou akceptácie a práv LGBTI+ ľudí, ako aj zvýšiť zastúpenie žien a transrodových osôb,“ dodáva Braňo. 

Pripomína tiež, že v slovenskom športe je LGBTI+ komunita prakticky neviditeľná, a v súčasnosti sa mnohé športoviská „nehrajú“ na bezpečný priestor. „Na Slovensku nám chýbajú verejné vyhlásenia o podpore zo všetkých úrovní športovej administratívy, antidiskriminačné smernice a vzdelávacie materiály pre prácu s LGBTI+ ľuďmi v športe, ktoré by boli aj reálne aplikované a funkčné v praxi.“ Nevie vymenovať ani jeden pozitívny vzor vyautovaného profesionála alebo profesionálky zo slovenského športu, ba ani spojenca alebo spojenkyne počas ich aktívnej kariéry.

Európske športové hry pre LGBTI+ ľudí sa vracajú do našej blízkosti. Pomáha aj slovenský klub
EuroGames Nijmegen 2022

Eurogames pomáhajú šíriť myšlienku tolerancie a prijatia. Ich výhodou podľa Braňa je, že ľudia môžu športy prísť len vyskúšať, prípadne prísť ako diváci, diváčky. Môžu získať aj nové skúsenosti, zlepšiť si sebavedomie v športe. Popri organizačných úlohách sa Lotosové kvety pripravujú aj na štarty v mnohých disciplínach. Najväčšie zastúpenie budú mať vo florbale, no predstavia sa aj v bežeckej súťaži, nastúpia v bedmintonovom a tenisovom turnaji, nádej vkladajú aj do cyklistiky a plážového volejbalu.

Európske športové hry pre LGBTI+ ľudí sa vracajú do našej blízkosti. Pomáha aj slovenský klub
Eurogames Bern 2023

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?