in ,

Známe slovenské LGBTI osobnosti odporúčajú obľúbené queer filmy

Seriál Skam

Oslovili sme osem slovenských LGBTI ľudí z kultúry, literatúry či politiky, aby nám povedali, ktorý film či seriál s queer témou ich v živote najviac zasiahol.

Peter Bebjak, režisér: Coming Out

Neexistoval internet, neexistoval Grindr, písal sa rok 1990 a do kín prišiel film Coming out – východonemecký queer film natočený ešte za čias socializmu. Netuším, koľkokrát som ho videl – ale pamätám si, že som niekoľkokrát sedel v sále úplne sám. Ale nevadilo mi to. Konečne som videl film, ktorý istým spôsobom rozprával môj príbeh.

Lucia Plaváková, politička, advokátka: The L Word

Myslím si, že nebudem veľmi originálna, keď poviem, že ma asi najviac ovplyvnil seriál The L Word, ktorý ma prakticky sprevádzal aj pri mojom comingoute. Nedávno som si pozrela jeho najnovšiu sériu a mala som pocit, ako keby som po rokoch stretla staré kamošky. Rada si tiež pozriem seriál Grace and Frankie, ktorý prináša milý a zábavný pohľad do života staršej generácie. Zobrazuje totiž život seniorského mužského páru a ich bývalých manželiek. A aby som neopomenula filmy. Na Filmovom festivale inakosti som tento rok videla výborný film Nablýskané krevety, v ktorom je namiešaný parádny koktejl emócií. Je aj vtipný, vážny aj dojímavý. Určite odporúčam.

Pavol Dendis, návrhár: Zabil som svoju matku

Čo sa týka tematiky gejských/queer filmov, mám veľmi rád tvorbu Xaviera Dolana a v podstate asi všetky jeho autorské filmy, ktoré režíroval a kde sám seba obsadil aj ako herca. Zabil som svoju matku (2009) je typický príbeh dospievania tínedžera so svojou mamou – scenár a herecký výkon je veľmi autentický. Príbeh filmu Imaginárne lásky (2010) hovorí o milostnom trojuholníku. A film Tom na farme (2013) je príbeh mladého chlapca z mesta, ktorému zomrie priateľ. A on ide k jeho rodine na farmu, kde rieši vzťah s hetero bratom mŕtveho priateľa. 

Tieto filmy mi prídu veľmi úprimne a autenticky spracované. Viackrát som našiel v emóciách, scenári alebo spracovaní aj samého seba a problémy, ktoré som riešil alebo riešim. Zaujímavý je tiež dokument Disclosure, ktorý je o tom, ako médiá a film prezentujú transrodových ľudí prostredníctvom postáv alebo príbehu. Je to celkom zaujímavé na uvedomenie si mnohých momentov, kedy môžeme človeku viac ublížiť ako ho podporiť.

Gregor Valentovič, režisér: Skam

Nórsky seriál v réžii Julie Andem. Tretia sezóna sa zameriava na príbeh mladého Isaaka, ktorý sa oboznamuje so svojou sexualitou prostredníctvom lásky k novému spolužiakovi Evenovi. Znie to banálne, je to však najkrajší európsky seriál, ktorý sa venuje mladým, reálnym ľuďom.

Samuel Hošek, spevák: Pose

Nedávno som sa rozhodol pozrieť si na Netflixe seriál Pose. Dôvody boli rôzne. Mám rád príbehy z prostredia New Yorku, keďže som tam mal možnosť chvíľu žiť a cítim k tomu miestu istú nostalgiu. Druhý dôvod bola práve téma transľudí. Pravdupovediac som v tejto téme vôbec nebol doma, ba priam som sa cítil až „transfóbne“, keďže sám pochádzam z veľmi konzervatívneho prostredia. A preto som si povedal, že sa chcem o tom viac dozvedieť, preniknúť hlbšie. Prišlo mi to ako výzva. 

Som veľmi „zlý“ divák seriálov a filmov (jednu časť som schopný pozerať aj týždeň – každý deň po 15 minútach). Tento seriál ma postupne vtiahol a zaujali ma rôzne dejové linky vedľajších postáv, takže som dokázal pozerať aj jednu časť denne. Celý seriál je vizuálne veľmi príjemne spracovaný a svoj účel splnil. Pochopil som a dostal som sa k bližšie k tejto problematike a môj pohľad na transrodovú tému ako takú sa zmenil. 

Jedno sa však nezmenilo. Fascinuje ma tanečný štýl vogue, ale na mužoch sa mi stále nepáči. Vougové tanečné časti som teda pretáčal, tie však tvoria asi 40 % každého dielu. Uvedomujem si, že som asi stále trošku homofóbny, ale pracujem na tom.

Jakub Spevák, autor, scenárista: Kým sa tancuje

Film Kým sa tancuje som videl na minuloročnom FFi a doteraz sa k nemu v myšlienkach vraciam. Zobrazuje príbeh Meraba – tanečníka v gruzínskom folklórnom súbore, ktorý je konfrontovaný s novým členom súboru, Iraklim. Z rivality sa zrodí láska, no nejde len o ňu. 

Skrz jednotiaci prvok tanca a hudby (určite vrelo odporúčam aj soundtrack k filmu) rozpráva Merabov príbeh najmä o identite. Či už národnej (skrz gruzínsky folklór), ale aj intímnej (skrz postavu Meraba, ktorého brilantne stvárnil Levan Gelbakhiani). 

Predstavuje nám tak dva póly – tvrdý, maskulínny svet konzervatívneho Gruzínska a novovznikajúci, farebný svet jemného Meraba. Koniec koncov, v jadre Kým sa tancuje (švédskeho nominanta na minuloročného Oscara za cudzojazyčný film) sa nachádzajú tradície a ich relevantnosť v dnešnej dobe. Pestovať ich alebo zabudnúť na ne, zrovnať ich so zemou? Merab im vzdoruje, no nezapiera ich. Jeho vzdor je potrebný. Je to vzdor, ktorý oslobodzuje nielen jeho, ale aj spoločnosť. P.S. Nič krajšie ako Meraba tancujúceho v huňatej baranici na pesničku Honey od Robyn neuvidíte!

Jakub Pružinský, spevák: Daj mi tvoje meno

Film, ktorý pozná väčšina queer ľudí. Ak sa dá pri filmoch použiť slovo „mainstream“, tak tento film už do tejto kategórie podľa mňa patrí. Ale ani to ma neodrádza pri výbere svojho najobľúbenejšieho queer filmu. Prečo práve tento film? V mnohých veciach sa stotožňujem s Eliom. Mladý chlapec, ktorý bojuje s otázkou sexuálnej orientácie. Vyhľadáva spoločnosť dievčat, aby možno sám pred sebou utajil to, kým v skutočnosti je. 

Je to jeden z prvých queer filmov, ktorý som videl, a prišiel v správnom čase. V čase, keď som bol aj ja tak trochu Elio. Ako tento film skončil, radšej neprezradím. Nebudem spoilerovať. Ale netešte sa. Moje romantické srdce zaplakalo. Milujem prostredie, v ktorom je dej zasadený. Taliansky vidiek a rok 1983. Atmosféru som priam hltal, čomu napomohli aj kostýmy. A hudba? Mystery of love či Vision of Gideon od Sufjan Stevens majú právoplatné miesto v mojom Spotify playliste. Ak ste romantická dušička rovnako ako ja, tak tento film budete milovať!

Andrej Kuruc, aktivista, moderátor Teplej vlny: Grand Army

Pre mladých aj queer ľudí odporúčam tento klasický tínedžerský seriál, ktorý rozpráva príbehy niekoľkých študentov a študentiek na verejnej strednej škole Grand Army v Brooklyne. Tí zápasia so sexuálnymi, rasovými a ekonomickými ťažkosti a bojujú za to, aby uspeli a stali sa niekým. Okrem iných je v ňom postava Sida, ktorý je moslim, úspešný plavec a zároveň gej. 

V seriáli je dobre a v skratke ukázaný vývoj človeka s inou orientáciou, ktorý bojuje so sebaprijatím, to, ako sa zdôverí so svojou orientáciou, aké sú reakcie okolia, najmä ak ide o moslimskú kultúru, ale že aj za takých ťažkých podmienok sa dá dospieť k porozumeniu a láske. Viem, trošku romantické, ale predsa len realistickejšie ako v iných podobných seriáloch. V seriáli sa riešia aj iné problémy vrátane sexuálneho násilia a jeho dôsledkov, takže ho odporúčam skôr pre vyššie ročníky. Prajem príjemné pozeranie.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?