in ,

Nemáte čo pozerať? Objavte týchto neznámych 10 filmov s queer témami a postavami

Snímka z filmu Romeos

Už dlhšie sme vám nepriniesli tipy na dobré pozeranie. Niektoré filmy diváctvu ujdú a nemusí sa o nich nikdy dozvedieť, preto vám v tomto článku predstavujeme 10 queer filmov, ktoré možno ešte nepoznáte.

The Sum of Us (1994, réžia: Kevin Dowling, Geoff Burton)

Harry je otec v strednom veku, ktorý sa dáva dokopy po smrti manželky. Býva so svojím synom Jeffom, ktorý je gej. Obaja sú pripravení na vážny vzťah, a keďže sú si veľmi blízki, rozhodnú sa navzájom si pomôcť pri hľadaní potenciálnych polovičiek. Jeff si nájde partnera, ktorý nie je vyautovaný, zatiaľ čo Harry začne randiť s homofóbnou Joyce. To Harryho stavia do ťažkej situácie.

Napriek tomu, že ide o film z roku 1994, keď sa vo filmoch homosexualita zobrazovala ako problém, ktorý treba vyriešiť, The Sum of Us inakosť za problém nepovažuje. Vzťah medzi otcom a synom a ich skúmanie lásky a rodiny sú uveriteľné, láskyplné a uspokojivé. A mladý Russell Crowe je veľký fešák!

Dream Boy (2008, réžia: James Bolton)

Pätnásťročný Nathan sa s rodičmi presťahuje do mestečka v Louisiane. Začne sa kamarátiť so susedom Royom. Ich vzťah sa postupne rozvíja vďaka vzájomnej pomoci pri domácich úlohách, časom ale vyjdú na povrch temné rodinné tajomstvá.

Spomínam si, že keď som bol tínedžer, tento film sa mi veľmi páčil, v súčasnosti sa ale bojím pozrieť si ho znova. Prvá polovica vás namotá na romantickú dejovú linku o dvoch dospievajúcich chlapcoch, no v druhej polovici sa zmení atmosféra a ako diváci dostávame dávku temnoty, ktorú sme vôbec nečakali.

The Skeleton Twins (2014, réžia: Craig Johnson)

Po mnohých rokoch odcudzenia sa v dôsledku série rodinných tragédií znovu nečakane stretnú dvojičky Milo a Maggie. Situácia ich donúti preskúmať, prečo sa ich životné cesty rozišli. Pre Maggie to znamená zistiť, prečo je taká nešťastná v manželstve s milujúcim manželom, a pre Mila stretnúť sa so svojou prvou láskou, aby zistil, či sa ich city môžu znovu rozdúchať.

Na začiatku minulej dekády som pravidelne sledoval šou Saturday Night Live, a preto som bol nadšený, keď som objavil tento film, v ktorom si zahrali Bill Hader a Kristen Wiig. Napriek tomu, že podľa opisu to vyzerá na tragédiu a film sa venuje serióznym témam, ako napríklad samovražde, ide o veľmi srdečnú komédiu s prirodzenou gejskou postavou v podaní Hadera. Ide rozhodne o podceňovaný film, ktorý si zaslúži viac pozornosti.

Siebzehn (2017, réžia: Monja Art)

Film sa odohráva na rakúskom vidieku v posledných horúcich a vlhkých týždňoch pred koncom školy. Sedemnásťročnú Paulu veľmi priťahuje spolužiačka Charlotte, ktorá však chodí s Michaelom. Okrem toho je tu aj Lilly, ktorá Paulu neustále nabáda, aby prekročila svoje hranice.

Napriek tomu, že naši susedia často tému lásky medzi dievčatami nerozoberajú, režisérke Monje Art sa podarilo vytvoriť autentický portrét súčasnej kultúry mládeže v Rakúsku a predstavuje dievčenské postavy, ktoré sú komplexné a zaujímavé. Sú tu taktiež obvyklé témy ako drogy, sex, bitky, depresia a párty, sú však zobrazené zaujímavejším spôsobom ako v iných tínedžerských  filmoch.

Shiva Baby (2021, réžia: Emma Seligman)

Na židovskom pohrebe sa vysokoškoláčka Danielle náhodne stretne so svojím sugar daddym a bývalou partnerkou. Udalosti filmu sa odohrávajú takmer výlučne v reálnom čase a na jednom mieste, kde Danielle skúma svoje romantické a kariérne vyhliadky za intenzívneho dohľadu rodiny, priateľov a odsudzujúcich susedov.

Filmový debut mladej režisérky Emmy Seligman prináša ideálnu kombináciu čierneho humoru, medziľudských vzťahov a nepríjemných momentov. Okamžite sa vcítite do trápnej situácie hlavnej hrdinky a nebudete sa vedieť dočkať rozuzlenia.

Rómeovia (Romeos, 2011, réžia: Sabine Bernardi)

Dvadsaťročný Lukas je transrodový muž, ktorý aktívne podstupuje kroky tranzície. Jeho romantický svet sa otvára v momente, keď ho najlepšia kamarátka Ine uvedie do gejského života v Kolíne nad Rýnom. Keď sa spozná s Fabiom, všetko sa začne vyhrocovať a komplikovať.

Ide o netypický príbeh, ktorý v queer kinematografii nemá veľké zastúpenie. Príbeh transrodového muža, ktorý sa zaľúbi do druhého muža, je bežným javom, a práve preto som rád, že tento príbeh má (na rozdiel od viacerých hraných filmov o transkomunite) šťastný koniec.

Saturday Church (2017, réžia: Damon Cardasis)

Ulysses je plachý a zženštilý chlapec, ktorý sa po smrti otca vyrovnáva s povinnosťami mužskej hlavy rodiny. Život s mamou, mladším bratom a konzervatívnou tetou nie je jednoduchý, keďže zápasí s otázkami svojej rodovej identity. Únik nájde vytvorením sveta fantázie plného tanca a hudby. Jeho cesta naberie správny smer, keď nájde veselú transkomunitu.

Zobrazením nádeje a nekonečných možností film autenticky a efektívne vyvažuje tvrdú realitu, ktorej LGBTI+ mládež dennodenne čelí. Zahrali si v ňom aj obľúbené transrodové herečky Indya Moore a Michaela Jaé Rodriguez, známe zo seriálu Pose.

The Garden Left Behind (2019, réžia: Flavio Alves)

30-ročná transrodová žena Tina a jej stará mama Eliana sa snažia vybudovať si život v New Yorku ako imigrantky bez dokladov. Tina pracuje ako taxikárka, aby našetrila peniaze na tranzíciu. Plná obáv sa stretáva s doktorom Clearym, ktorý sa pokúša viesť ju týmto procesom napriek jej odporu a strachu.

The Garden Left Behind sa citlivo zaoberá otázkami identity, imigrácie a prijatia. Na tomto diele milujem, že všetky postavy transľudí si reálne zahrali transosoby. Aj vďaka tomu produkcia filmu pomohla viac ako 50 novým transrodovým filmovým aktérom dostať sa do filmového priemyslu, a to za aj pred kamerou.

Cowboys (2020, réžia: Anna Kerrigan)

Problémový, ale chápavý Troy sa rozišiel s manželkou Sally. Je zdesený, že Sally neumožňuje ich transrodovému synovi Joeovi autentický život, a preto sa rozhodne utiecť s ním do divočiny v Montane. Prenasleduje ich policajtka, ktorej odhodlanie však postupne s odhaľovaním ďalších podrobností prípadu ochabuje.

Moderný western skúma emocionálne témy a vyzdvihuje ľudskosť postáv v príbehu o zložitých rodinných vzťahoch a rodovej identite. Budete sa smiať, plakať, báť, ale aj tešiť sa. Tento citlivý a dojemný príbeh o otcovskej láske, ktorá nemá hraníc, vás nenechá chladnými.

See You Then (2021, réžia: Mari Walker)

Desať rokov po náhlom rozchode pozve Kris Naomi na večeru, aby sa porozprávali o svojich komplikovaných životoch, vzťahoch a Krisinej tranzícii. Počas noci intímnych a zraniteľných rozhovorov sa odhalí šokujúca pravda.

Ide o nezávislý komorný film, ktorý šikovne skúma témy ako znovuobjavenie vášne v živote, umelecké obete a pohľad na to, aké je byť trans v súčasnej Amerike.

Čo si myslíš o článku?