in ,

Teplí piráti, poľská drag queen či striptéri, prinášame vám ďalšie neznáme seriálové klenoty

Welcome to Chippendales, foto Hulu

Prinášame vám piatu várku skvelých seriálov, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť. Predchádzajúce tipy si môžete prečítať na týchto troch linkoch.

Awkwafina Is Nora from Queens (2020 – súčasnosť, Comedy Central)

Nora Lum a jej teplý bratranec Edmund riešia bežné problémy mladých Newyorčanov. Na správnu cestu ich nasmerúvajú Norin otec a stará mama.

Seriál sa rozhodne nesie v znamení svojráznych antihrdiniek stanice Comedy Central. Nora from Queens má ale obrovskú výhodu v talentovanej komičke Awkwafine, ktorej šarm a vrelý humor sa hladko prenášajú do všetkých dejových liniek. Podstatou seriálu sú dve veci, ktoré sú pre úspešný sitcom najdôležitejšie: odlišný uhol pohľadu a srdce. Seriál má za sebou tri úspešné série, najnovšia mala premiéru v apríli tohto roka.

Big Boys (2022 – súčasnosť, Channel 4)

Dvaja chlapci z veľmi odlišných končín „spektra mužnosti“, Jack a Danny, sa na začiatku vysokoškolského štúdia stanú najlepšími kamarátmi. V prvom ročníku skúmajú, experimentujú a snažia sa objaviť samých seba, pričom si navzájom pomáhajú.

Nenápadný britský seriál je inšpirovaný skutočným životným obdobím tvorcu Jacka Rooka v roku 2013. Príbeh je rozprávaný z pohľadu Jacka, ktorý je čiastočne zbeletrizovanou verziou samotného Rooka. V príbehu sa spamätáva zo smrti otca a v rovnakom čase začína skúmať svoju sexualitu. Seriál bude pokračovať druhou sériou, ktorá bude mať premiéru tento rok.

Harlem (2021 – súčasnosť, Prime Video)

Tento 10-dielny seriál sleduje štyri najlepšie kamarátky, ktoré sa zoznámili počas štúdia na Newyorskej univerzite. V súčasnosti sú Camille, Tye, Quinn a Angie tridsiatničky žijúce v Harleme, kde sa snažia nájsť rovnováhu medzi láskou, životom a profesionálnou kariérou.

Ide o príjemný seriál so skvelou lesbickou postavou, ktorej budete určite držať celý čas palce. Zmes vtipného humoru a nepopierateľného srdca vás doslova prinúti ozvať sa svojim kamarátkam a žiť svoj život najlepšie, ako sa dá. Druhá séria mala premiéru vo februári tohto roka.

Škola zlomených sŕdc (Heartbreak High, 2022 – súčasnosť, Netflix)

Na stene školy sa objaví mapa, v ktorej sa podrobne vykresľujú sexuálne úlety študentov Hartley High. Za trest musia všetci tí, ktorých mená sa na nej vyskytujú, navštevovať kurz sexuálnej výchovy. Autorka mapy Amerie sa stane spoločenským vyvrheľom, no postupne si vytvorí nové priateľstvá s gejom Darrenom a lesbou Quinni.

Tento austrálsky seriál je voľným rebootom rovnomenného seriálu z roku 1994. Podľa môjho názoru ide o austrálsku verziu Sexuálnej výchovy (Sex Education), pretože spracúva podobné témy, má rovnako ostrý humor a je výborne obsadený talentovanými mladými hercami. Seriál bude pokračovať druhou sériou.

Lady a Dale (The Lady and the Dale, 2021, Netflix)

Príbeh Elizabeth Carmichaelovej, ktorá počas plynovej krízy v 70. rokoch uviedla na trh vozidlo šetriace palivo. Na podklade získavania veľkých automobiliek a investorov sa rozplieta sieť záhad týkajúcich sa technológie auta a jej vlastnej prekvapivej minulosti.

Zaujímavá zmes historických záberov, úprimných rozhovorov a animácií, ktoré obratne zachytávajú neuveriteľný život transrodovej ženy Liz Carmichaelovej. Aj tento dokumentárny seriál dokazuje, že transľudia vždy existovali a boli súčasťou mnohých dôležitých dejinných udalostí.

Vlajka smrti (Our Flag Means Death, 2022 – súčasnosť, HBO Max)

Príbeh vychádza zo skutočných dobrodružstiev piráta Steda Bonneta v 18. storočí. Po výmene zdanlivo očarujúceho života džentlmena za nebezpečný život piráta sa Stede stane kapitánom pirátskej lode Revenge. Snaží sa získať rešpekt svojej vzbúrenej posádky a všetko sa zmení po strete s neslávne známym kapitánom Blackbeardom. Stede a posádka sa pokúšajú dať svoju loď dokopy a prežiť na šírom mori.

Vlajka smrti nie je typická súčasná komédia. Venuje sa síce súčasným témam, ale cez príbehy, miesta a ľudí spred niekoľkých storočí. Napriek tomu je krásne vidieť, ako sa tvorcovia venujú témam lásky medzi mužmi či nebinárnym postavám. Jeden z najlepších súčasných seriálov bude pokračovať druhou sériou.

Niekto musí zomrieť (Someone Has to Die, 2020, Netflix)

Príbeh začína tým, že rodičia pošlú chlapca do Španielska, aby sa stretol so svojou snúbenicou. Vracia sa v sprievode Lazara, tajomného baletného tanečníka.

Trojdielny mexický seriál má vášnivé a zložité postavy, zaujímavý historický kontext a realistické zobrazenie päťdesiatych rokov uprostred fašistického režimu. Dejová línia, ktorá sa venuje gejskej postave, vás udrží v napätí a budete jej určite držať palce.

Kráľovná (Queen, 2022, Netflix)

Po desiatkach rokov neprítomnosti sa uznávaný parížsky krajčír a drag queen vracia do svojho rodného mesta v Poľsku, aby sa pokúsil napraviť vzťahy so svojou dcérou.

Synopsa možno neznie veľmi originálne, pretože podobných príbehov existuje veľa, no naši poľskí susedia si dali na tomto diele naozaj záležať. Vznikol tak citlivý a realistický príbeh o staršej generácii, ktorá sa snaží napraviť chyby mladosti. Okrem toho som rád, že vo svojich piatich epizódach Kráľovná dokazuje, že queer ľudia sa vedia učiť byť samými sebou aj v staršom veku.

Jazero (The Lake, 2022 – súčasnosť, Prime Video)

Justin sa vracia zo zahraničia s nádejou, že nadviaže kontakt s biologickou dcérou, ktorú dal na adopciu. Jeho plány sa ale zmenia, keď zistí, že jeho otec prenechal rodinnú chatu jeho nevlastnej sestre.

Aj keď dej znie podobne ako v predchádzajúcom seriáli, Jazero je jeho úplným opakom čo do spracovania aj žánru. Hlavná postava Justin je rozmaznaný teplý milenál, ktorý napriek svojim nedostatkom pôsobí veľmi sympaticky a prechádza významnou zmenou k lepšiemu. Seriál prináša zábavné a oddychové sledovanie, najmä ak máte radi rodinné situačné komédie.

Toto bude bolieť (This Is Going to Hurt, 2022, BBC)

Seriál je fiktívnou adaptáciou rovnomennej knihy od Adama Kaya. Odohráva sa v Londýne v roku 2006 a zameriava sa na skupinu mladých lekárov pracujúcich na rušnom pôrodníckom a gynekologickom oddelení nemocnice. Príbeh rozpráva mladý teplý lekár Adam.

Lekárske seriály sú aj v súčasnosti veľmi obľúbené. Toto bude bolieť skúma emocionálne účinky, ktoré má práca v nemocničnom prostredí na zamestnancov. Okrem toho sa venuje aj nedostatočnej podpore mladých lekárov a nedoceňovaniu ich úspechov.

Vitajte v Chippendales (Welcome to Chippendales, 2022, Hulu)

Kriminálny príbeh podľa skutočných udalostí, ktorý je kombináciou vraždy, intríg a sexu. Indický imigrant Steve Banerjee vytvorí prvé mužské striptízové impérium Chippendales. Keď najme teplého choreografa Nicka, netuší, že sa za necelých desať rokov stane spolupáchateľom vraždy.

Striptéri Chippendales sú preslávení po celom svete, no sám som si neuvedomoval, aká intenzívna bola ich cesta k úspechu. Aj napriek tomu, že sa mu nedostalo toľko pozornosti, je Vitajte v Chippendales jedným z najlepších seriálov minulého roka. Hlavnú gejskú postavu si zahral Murray Bartlett, ktorý je v súčasnosti miláčikom gejského publika.

Trans in Trumpland (2021, Topic)

Transmuž skúma zničujúci vplyv Trumpovej administratívy na životy štyroch transrodových Američanov. Štvordielny dokumentárny seriál je veľmi potrebnou pripomienkou toho, že transľudia tu boli, sú a aj budú. Ich životy nie sú otázkou politického diskurzu, ale ľudskej dôstojnosti. Pri počúvaní príbehov týchto ľudí skutočne vidíte, aké je to ťažké, a ako Trumpova vláda vytvorila časy, v ktorých im ešte viac sťažila už aj tak komplikovanú existenciu.


Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?