in ,

Neznáme seriálové klenoty, ktoré sa venujú queer témam a postavám

Young Royals / Foto: Netflix

V minulosti ste ocenili naše tipy na neznáme queer seriály, ktoré si zaslúžia omnoho viac pozornosti, ako sa im dostáva. Dnes vám už tretíkrát prinášame výber 11 seriálov.

The House of Flowers (2018 – 2020)

Synopsa tohto mexického seriálu znie jednoducho: Bohatá matka sa snaží zachovať fasádu dokonalosti svojej rodiny po tom, čo milenka jej manžela odhalí špinavé rodinné tajomstvá.

Hlavnými postavami sú traja súrodenci – Paulina, Julián a Elena. Všetci traja prechádzajú bláznivými životnými situáciami. Juliánova dejová linka sa v prvej sérii venuje coming-outu pred rodinou, vzťahu so starším Diegom a taktiež nečakanej sláve po zverejnení domáceho erotického videa. V nasledujúcich dvoch sériách diváka čakajú témy ako rodičovstvo či toxické vzťahy. Najstaršia sestra Paulina je zase vo vzťahu s transrodovou ženou, s ktorou spoločne vychovávajú syna. V seriáli sa objavuje mnoho ďalších vedľajších queer postáv a časť deja sa odohráva v drag kabarete. Okrem troch regulárnych sérií vyšlo tento rok aj filmové pokračovanie The House of Flowers: The Movie.

Sort Of (2021)

Najväčšie seriálové prekvapenie tohto roka. Sort Of sleduje nebinárnych mileniálov Sabi, ktorí zápasia s rôznymi identitami a bojujú s označeniami, ktoré na svoju osobu už dlho nepoužívajú.

Ide o prvý seriál s nebinárnou osobou v hlavnej úlohe, ktorý som videl. Postava Sabi sú príjemným spestrením seriálovej queer tvorby. Áno, seriál sa venuje ich rodovej identite, no zároveň ich dostáva do situácií mimo nej. Ľudia okolo nich sú otvorení, neriešia túto časť ich života, skôr sa zameriavajú na iné kvality, ktoré ich definujú. Prvá séria Sort Of mala premiéru v novembri tohto roku a má osem epizód. Pevne verím, že sa dočkáme aj druhej série.

United States of Tara (2009 – 2011)

Tara sa niekedy nespráva ako ona a má na to dobrý dôvod. Žije totižto s disociatívnou poruchou identity, čo je stav, ktorý spôsobuje, že bez varovania prechádza medzi viacerými identitami. Jej milujúci manžel Max sa so situáciou vyrovnáva najlepšie, ako vie, no ani on, ani ich dospievajúce deti Kate a Marshall si nemôžu byť istí, kým ich mama v daný deň bude. Tara má tri identity – koketnú tínedžerku T, vojnového veterána Bucka a perfektnú domácu žienku z 50. rokov Alice.

United States of Tara bol môj obľúbený seriál počas dospievania. Okrem hlavnej dejovej linky sa venuje dospievaniu Tarinho homosexuálneho syna Marshalla. Jeho dejová linka sa v roku 2009 odlišovala od ostatních seriálov tým, že neprechádzal coming-outom, rodina ho jednoducho brala takého aký je, bez otázok a pochybností. Seriál bežal tri série do roku 2011 a hlavnú úlohu si zahrala herecká gejská ikona Toni Collette. 

Broad City (2013 – 2019)

Abbi a Ilana sú najlepšie kamarátky, ktoré sa snažia zorientovať v newyorskom živote napriek tomu, že ich cesty vždy vedú nečakanými a bizarnými uličkami. Nemajú peniaze, no bez ohľadu na to sa púšťajú do chaotických situácií bez premýšľania nad tým, aké budú následky.

Broad City má v USA veľkú fanúšikovskú základňu, no ešte som sa v mojom kruhu známych nestretol s osobou, ktorá by tento vtipný seriál poznala. Tvorkyne a hlavné herečky Ilana a Abbi vždy tvrdili, že Broad City je prehnaná a zveličená verzia ich vlastných životov. Postavy zažívajú mnoho vzťahov (s mužmi aj ženami) a sú obklopené viacerými queer osobami. Okrem queer reprezentácie ide naozaj o veľmi vtipný seriál, pri ktorom sa nasmejete ako nikdy. Broad City patrí rozhodne medzi moje najobľúbenejšie seriály a bral som veľmi ťažko, keď v roku 2019 skončila posledná piata séria.

The Real O’Neals (2016 – 2017)

Zdá sa, že súdržní O’Nealsovci z Chicaga sú dokonalou katolíckou rodinou. No keď vyjdú najavo prekvapivé pravdy, ich osudy začínajú naberať nečakaný obrat. Namiesto toho, aby ich to rozdelilo, zistia, že novoobjavený spôsob života ich v skutočnosti zbližuje.

V čase vysielania som bol seriálom posadnutý, no nedávno som si ho znovu pozrel a musím povedať, že niektoré dejové linky zostarli veľmi rýchlo. Hlavnou postavou je Kenny, ktorý sa po coming-oute snaží udržať blízky vzťah so svojou konzervatívnou mamou Eileen. Seriál má veľmi veľa vtipných momentov a reprezentuje istý druh homosexuality, ktorý je v súčasnosti už trochu otrepaný. No ak máte radi zábavné rodinné sitcomy a náročný vzťah so svojou mamou, The Real O’Neals sa vám bude určite páčiť.  

Hacks (2021)

Úspešný seriál z tohto roku zobrazuje temné mentorstvo medzi legendárnou komičkou Deborah Vance a 25-ročnou komediálnou scenáristkou Avou. Tá sa identifikuje ako bisexuálka a dostáva sa z intenzívneho vzťahu so svojou expriateľkou. Okrem nej sa tu objavuje gejská postava Marcusa, ktorý sa počas manažovania Deborinej kariéry snaží udržiavať nad vodou svoj súkromný a milostný život. Hacks je príjemné pozeranie so skvelým humorom, silnými ženskými postavami a ešte lepšími hereckými výkonmi.

Young Royals (2021)

Princ Wilhelm si zvyká na nový život na prestížnej Hillerskej internátnej škole. Nasledovať svoje srdce bude pre neho náročnejšie, ako očakával. Neviem prečo, ale spočiatku som sa tomuto seriálu veľmi vyhýbal. Myslel som si, že mi ako divákovi a fanúšikovi queer tvorby neprinesie nič nové. Mal som možno aj pravdu, ale na druhej strane ma preniesol do pocitov mladosti a prvej lásky. Povedal by som, že seriál je skôr venovaný mladému publiku, no ak sa aj v staršom veku rozcítite pri pohľade na mladú lásku, tak vás tento švédsky seriál určite poteší. Netflix obnovil Young Royals aj na druhú sériu, ktorá by mala mať premiéru budúci rok.

Eyewitness (2016)

Dvaja tínedžeri Philip a Lukas sa bozkávajú v izolovanej chatke. Vyruší ich príchod neznámej skupiny mužov. Chlapci sa skryjú a vidia ako jeden z mužov zabije ostatných. Podarí sa im našťastie ujsť a zahladiť všetky dôkazy o tejto noci. Prisahajú, že nikomu nepovedia, čo sa stalo.

Nenápadný kriminálny seriál sa dostal na americké obrazovky v roku 2016 a tešil sa úspechu u kritikov aj divákov. Herci, ktorí stvárnili ústrednú gejskú dvojicu, majú medzi sebou skvelú chémiu a vďaka podarenému scenáru sa z nich počas desiatich epizód nestane typické seriálové klišé. 

My Mad Fat Diary (2013 – 2015)

Seriál sa odohráva v Stamforde v Lincolnshire v polovici 90. rokov a sleduje príbeh 16-ročného dievčaťa plnšej postavy Rae Earl. Rae nedávno odišla z psychiatrickej liečebne, kde strávila štyri mesiace. Začína sa znovu stretávať so svojou najlepšou kamarátkou Chloe, ktorá si nie je vedomá Raeinho duševného zdravia a problémov s telom. Rae pred ňou tieto informácie tají a zároveň sa snaží zapôsobiť na nových kamarátov.

My Mad Fat Diary je neuveriteľne citlivý príbeh pre dospievajúce publikum. Zaoberá sa hlavne body issues hlavnej postavy, no počas troch sérií sa venuje aj sexuálnym a milostným vzťahom, generačným rozdielom a sebapoškodzovaniu. Bez toho, aby som vyspoileroval meno, jedna z hlavných postáv sa vyautuje ako homosexuál a spoločne s ním zažijeme, aké to bolo byť queer na konci minulého storočia. 

Visible: Out on Television (2020)

História LGBTI+ komunity cez optiku americkej televízie. Spojenie archívnych záberov a rozhovorov, pohľad na homofóbiu, queer postavy a coming-out v televíznom svete. Ak máte radi dokumenty a zaujíma vás, ako boli LGBTI+ ľudia zobrazovaní v televízii, Visible: Out on Television je presne pre vás. Päť hodinových epizód vás oboznámi s udalosťami, ktoré viedli k dnešnej viditeľnej reprezentácii teplej komunity.

Don’t Ever Wipe Tears Without Gloves (2012)

Švédska miniséria rozpráva príbeh o boji gejskej komunity s AIDS epidémiou vo Švédsku. Hlavnými hrdinami sú dvaja mladíci Rasmus a Benjamin. Rasmus si vo svojej konzervatívnej dedine veľa vytrpel, a preto sa presťahoval do Štokholmu, kde spoznáva Benjamina. Obaja spoločne nachádzajú nových priateľov, rodinu a vlastnú identitu. Príbeh rozpráva o priateľstve, životnej láske, o schopnosti naplno si užívať život, ale aj o osamelosti, smrti a chorobe.

Spomínam si, že som tento seriál videl prvýkrát v roku 2012 a úplne mi vypadol z hlavy. Pripomenul mi ho až tohtoročný úspech seriálu It’s a Sin, ktorý sa venuje podobnej téme. Ak sa teda chcete dozvedieť, ako HIV/AIDS epidémia zasiahla aj iné krajiny, Don’t Ever Wipe Tears Without Gloves vám ukáže, že to nebolo jednoduché nikde.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?