in ,

Aj týchto 10 seriálových klenotov sa venuje LGBTI+ témam a postavám

Q-Force (foto - Netflix)

Prinášame vám ďalšiu várku odporúčaní na teplé seriály, ktoré síce možno nie sú veľmi známe, no určite stoja za pozornosť.

Friends from College (2017 – 2019)

Roky po tom, čo sa stali priateľmi na Harvarde, smerujú Ethan, Lisa, Sam, Nick, Max a Marianne do novej éry – svojej štyridsiatky. Seriál sa ponára do prepletených a komplikovaných vzťahov vrátane bývalých romancí a humorného skúmania starých väzieb. 

Komediálny seriál Friends from College sa síce nedočkal dlhoročného vysielania ani uznania kritikov, no v dvoch sériách predstavil sympatické vedľajšie queer postavy. Ja osobne som tento netflixový seriál sledoval kvôli ústrednému gejskému páru, ktorý si zahrali Billy Eichner a Fred Savage.

High School Musical: The Musical: The Series (2019 – súčasnosť)

Ak ste rovnako ako ja vyrastali na začiatku milénia, je možné, že aj vás sa dotkol fenomén menom High School Musical. Je to seriál pre novú generáciu, odohrávajúci sa na East High School a predstavujúci členov dramatického krúžku a ich učiteľov počas prípravy školského muzikálu. Rozkvitajú nové romániky, staré priateľstvá sú vystavované skúškam až na hranice možností a zároveň sa rodia nové.

Seriálová podoba High School Musical dokázala niečo, na čo pôvodné tri filmy neboli dostatočne odvážne. Uviedla mladé gejské postavy, ktoré sú jasnou súčasťou príbehu. V hlavných úlohách sa predstavili gejmi obľúbená speváčka Olivia Rodrigo a Joshua Bassett, ktorý tiež patrí do LGBTI+ komunity. Muzikálový seriál bol obnovený na tretiu sériu.

Chucky (2021 – súčasnosť)

Keď sa vo výpredaji na predmestí objaví starožitná bábika Chucky, idylické americké mesto začne upadať do chaosu. Séria strašných vrážd odhalí mestské pokrytectvo a tajomstvá. Príchod nepriateľov a spojencov z Chuckyho minulosti osvetlí vraždy, ako aj pôvod bábiky démonov ako zdanlivo obyčajného dieťaťa, ktoré sa stalo neslávne známym monštrom.

Postava Chuckyho sa prvýkrát objavila vo filme Detská hra z roku 1988. Ak ste fanúšikovia hororových filmov, tak ste pravdepodobne videli aj všetky pokračovania. Ja osobne som si seriálovú verziu pustil, pretože som vedel, že hlavná postava bude homosexuál. Nebol som sklamaný, ale ani nadšený. V každom prípade som rád, že aj v hororovom žánri sa prezentujú queer postavy. Seriál bol obnovený aj na druhú sériu.

Kingdom (2014 – 2017)

Alvery Kulina, majiteľ klubu bojových umení, trénuje ďalšiu generáciu bojovníkov vrátane svojich synov Jaya a Natea, pričom sa snaží udržať biznis nad vodou.

Tento seriál som nevidel celý, ale spomínam si, že v čase vysielania ho gejovia sledovali, pretože si Nick Jonas zahral homosexuálnu rolu. Počas troch sérií si Kingdom obľúbili aj kritici aj televízni diváci.

Shameless (2011 – 2021)

V minulom desaťročí to bol najobľúbenejší seriál televíznej stanice Showtime, no nie som si istý, či je na Slovensku taký známy. Ide o príbeh Franka Gallaghera, slobodného otca šiestich detí, ktorý väčšinu času popíja v baroch. Frankove deti vedené najstaršou dcérou Fionou sa ale dokážu vychovať aj bez jeho starostlivostii a nezvyčajného výchovného štýlu.

Shameless je jeden z mojich najobľúbenejších seriálov vôbec. Je výborne napísaný, realisticky natočený a v jedenástich sériách predstavil obrovské množstvo queer postáv a dejových línií. Nebál sa tieto témy otvárať odvážne a niekedy aj drsne. Jedna z hlavných postáv, Ian, je gej, ktorého sledujeme dospievať, objavovať svoju orientáciu, zápasiť s psychickou chorobou a hľadať muža svojho života.

Q-Force (2021)

Animovaný seriál o skupine podceňovaných LGBTI+ superšpiónov s názvom Queer Force. Sústreďuje sa na tajného agenta s prezývkou Agent Mary. Jedného dňa sa Mary rozhodne predviesť sa Americkej špionážnej agentúre a vyriešiť tajný prípad. Má to však jeden háčik. Do svojho tímu musí pridať nového člena… heterosexuálneho muža.

Nedeje sa často, že sa diváci dočkajú animovaného seriálu s queer postavami. Napriek tomu, že kritci ho neprijali najvrúcnejšie, fanúšikovia si ho ihneď obľúbili. Pracuje totiž so stereotypmi týkajúcimi sa queer ľudí, s gejskou popkultúrou a známym humorom. Ak sa chcete zabaviť a nepremýšľať, tento seriál od Netflixu sa vám bude určite páčiť. 

Queen of the Universe (2021)

Máte radi spevácke súťaže ako X-Factor a drag reality šou RuPaul’s Drag Race? Queen of the Universe bude v tom prípade niečo pre vás. Ide totiž o spevácku súťaž, ktorá prináša talentované drag queens z celého sveta bojujúce o titul Kráľovná vesmíru. Ako porotkyne sa tu objavia legendárna Vanessa Williams, speváčka Leona Lewis, známa drag queen Trixie Mattel a obľúbenkyňa queer ľudí Michelle Visage. Súťaž sa pre popularitu dočká aj druhej série.

Transparent (2014 – 2019)

Napriek tomu, že ide o jeden z najdôležitejších LGBTI+ seriálov v histórii, na Slovensku nie je až taký známy. Mort má tajomstvo, ktoré chce prezradiť svojim trom dospelým deťom, no tie sú také zahľadené samé do seba, že si na otcovi nič zvláštne nevšimnú. Tajomstvo sa odhalí, keď je jeho najstaršia dcéra omylom konfrontovaná s jeho skutočným ja.

Transparent rozpráva príbeh transrodovej ženy a jej roly transrodového rodiča, starého rodiča, profesorky, partnerky, bývalého manžela a súrodenca, ale venuje sa aj stvárneniu queer starnutia. Napriek tomu, že spoločenský odkaz tohto seriálu je zakrytý  problematickým správaním hlavného herca v zákulisí (bol obvinený zo sexuálneho obťažovania viacerých herečiek), ide o nesmierne dôležité dielo. Transparent posunul príbehy transrodových ľudí dopredu, a otvoril tak dvere ďalším transrodovým postavám v iných seriáloch. 

When We Rise (2017)

Osemdielna dokumentárna miniséria o histórii boja za LGBTI+ práva v USA od 70. rokov minulého storočia po súčasnosť. When We Rise je založené na spomienkach LGBTI+ aktivistu Cleva Jonesa a zaznamenáva osobné a politické zápasy, neúspechy a triumfy rôznorodej skupiny queer jednotlivcov, ktorí pomohli presadiť hnutie za občianske práva. 45-ročná sága rozpráva históriu moderného hnutia za práva LGBTI+ ľudí, ktoré sa začalo tesne po nepokojoch v Stonewalle v roku 1969.

Years and Years (2019)

V tejto šesťdielnej limitovanej sérii zápasí bežná britská rodina s nádejami, úzkosťami a radosťami v neistej budúcnosti. Príbeh sa začína v roku 2019 a posúva postavy o 15 rokov vpred do nestabilného sveta. Veľkou Britániou budúcnosti otriasajú politické, ekonomické a technologické zmeny a rodina zažije všetko, v čo dúfa, no zároveň všetko, čoho sa obáva.

Years and Years rozhodne nie je ľahké pozeranie. Otvára veľmi ťažké témy ako nacionalizmus, chudoba, migrantská kríza či koncentračné tábory. Pomocou dejových liniek členov jednej rodiny kritizuje súčasnosť s nihilistickou projekciou budúcnosti. Hlavnú queer postavu si tu zahral obľúbený gejský herec Russell Tovey.

Yellowjackets (2021)

Minuloročný seriál rozpráva príbeh o stredoškolskom tíme talentovaných futbalistiek, ktoré prežijú haváriu lietadla hlboko v divočine Ontária. Zaznamenáva ich zostup z komplikovaného, ale úspešného tímu k bojujúcim kanibalským klanom. Ide o neskutočnú zmes neúprosného hororu a tajomstva nabitého sprisahaním. Má ale aj istú dávku čierneho humoru, ktorý perfektne zapadá do mysteriózneho príbehu. Vo vedľajších postavách sa objavujú zaujímavé lesbické charaktery.

Čo si myslíš o článku?