in ,

Neznáme seriálové klenoty: V ktorej súčasnej seriálovej tvorbe nájdete queer témy?

Dear White People - foto Everett Collection

Nemáte čo pozerať? Myslíte si, že ste všetky queer seriály už videli? V tom prípade vám prinášame ďalšiu várku desiatich seriálov, ktoré sú pre slovenských divákov neznáme, no mali by ich spoznať.

High Fidelity (2020)

Dobrá hudba, hipsterské lokality Brooklynu a Zoë Kravitz… Je treba hovoriť niečo viac? Romantická komédia High Fidelity vyšla prvýkrát v roku 1995 ako novela od britského autora Nicka Hornbyho a v roku 2000 bola adaptovaná na celovečerný film s rovnakým názvom. Tvorkyne Sarah Kucserka a Veronica West sa rozhodli tento príbeh predstaviť aj novej generácii, tentoraz s pestrejším obsadením a témami.

Seriál sleduje hudobnú fanúšičku Robyn, ktorá vlastní obchod s platňami a je posadnutá popkultúrou. Okrem základnej dejovej linky, ktorá sa venuje milostnému životu hlavnej hrdinky, sa stretávame aj s jej najlepším kamarátom Simonom. Ten hľadá miesto vo svete a snaží sa dostať z posledného vzťahu s mužom, ktorý mal problém so záväzkami. Napriek skvelému obsadeniu, výbornému soundtracku a zaujímavej štylizácii bol seriál po jednej sezóne zrušený. Toto rozhodnutie streamovacej stanice Hulu pobúrilo divákov na celom svete a ja som bol jedným z nich.

Zoey’s Extraordinary Playlist (2020 – 2021)

Aby sa vám páčil seriál Zoey’s Extraordinary Playlist, musíte byť fanúšikom muzikálov. Vývojárka softvérov Zoey Clarke jedného dňa zistí, že má schopnosť počuť najtajnejšie myšlienky ľudí v podobe piesní. Každá epizóda obsahuje viacero hudobných a tanečných čísel, ktoré postupne rozvíjajú dej. Zoey’s Extraordinary Playlist berie to, čo fungovalo pri muzikálovom seriáli Glee, a ponúka ho dospelejšej generácii vďaka témam ako osamelosť, smrť v rodine, milostný trojuholník, rasizmus či popôrodná depresia.

Talentovaný spevák a herec Alex Newell hrá postavu Zoeynho suseda, ktorý sa jej snaží pomôcť pochopiť nové schopnosti. Jeho postava Mo je genderfluid a napriek tomu, že používa mužské zámená, odmieta normy, ktorými spoločnosť identifikuje pohlavia. Na tejto postave je inšpiratívne, že nepotrebuje svoju inakosť nikomu vysvetľovať. Je veľmi sebavedomý a žije otvorene. Seriál bol, žiaľ, po dvoch sezónach zrušený.

Dear White People (2017 – 2021)

Jeden z mojich obľúbených seriálov sleduje viacerých čiernych vysokoškolských študentov a dotýka sa rasových problémov v súčasnej americkej spoločnosti. Režisér Justin Simien adaptoval pred štyrmi rokmi svoj rovnomenný celovečerný film z roku 2014 do podoby netflixového seriálu. Hlavnou témou je samozrejme rasová neznášanlivosť a vzťahy medzi čiernymi a bielymi študentmi. Prináša jedinečný a mrazivý pohľad na každodenný život mladých Afroameričanov a prekážky, ktorým musia čeliť pre farbu pleti.

Jednou z hlavných postáv je Lionel, ktorý sa rozhodne otvorene spolužiakom povedať o svojej homosexuálnej orientácii. Vidíme jeho snahu začleniť sa do gejskej komunity a stretávať chlapov, ktorí nie sú pre neho vhodní. Jeho cesta ako mladého queer černocha je inšpiratívna pre tisícky divákov po celom svete a táto dejová línia sa stala jednou z najobľúbenejších. Internetová stránka Rotten Tomatoes označila Dear White People za provokatívnu a zábavnú kombináciu spoločenského komentára a prenikavého humoru.

Crazy Ex-Girlfriend (2015 – 2019)

Rachel Bloom sa prvýkrát predstavila divákom na YouTube, kde zaujala humorom a speváckym talentom. Netrvalo dlho a vďaka televíznej stanici The CW vyprodukovala vlastný seriál Crazy Ex-Girlfriend. Príbeh je jednoduchý – Rebecca Bunch sa vzdáva svojho prestížneho zamestnania a života na Manhattane a rozhodne sa nasledovať svoju vysnívanú lásku do Kalifornie. Tam spoznáva nových zaujímavých ľudí, ktorí sa jej snažia pomôcť. Objavuje sa tu viacero queer postáv, vyniká z nich hlavne Darryl. Ten po rozvode s manželkou zisťuje, že je bisexuál, a prvýkrát v živote sa zamiluje do muža.

Okrem témy sebaprijatia sa seriál venuje láske, priateľstvu a psychickému zdraviu. A spomenul som už, že ide o muzikál s originálnou hudbou? Hoci seriál kritici milovali, sledovanosť nebola veľmi vysoká a po štyroch sezónach bol zrušený. Napriek tomu má verných fanúšikov, pre ktorých spravilo herecké obsadenie po skončení seriálu v roku 2019 rôzne živé vystúpenia a turné.

Special (2019 – 2021)

Okej, Special pravdepodobne nie je až tak veľmi neznámy. Napriek tomu si stále myslím, že sa mu nedostáva od LGBTI komunity dostatočnej pozornosti. Je založený na memoároch Ryana O’Connella I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves. Ryan si zahral aj hlavnú postavu (ktorá sa tiež volá Ryan). Je to mladý gej s detskou mozgovou obrnou, ktorý sa rozhodne vykročiť na nové životné chodníčky a dúfa, že sa mu podarí žiť vysnívaný život. Obe sezóny majú osem skvelých epizód plných humoru a absurdity modernej kultúry. Ide o seriál, na ktorom je vidieť, že je písaný mileniálmi a pre mileniálov. Odporúčam ho ale každému fanúšikovi dobrých komediálnych seriálov a queer tvorby.

Why Are You Like This? (2021)

Túto vtipnú austrálsku komédiu som našiel úplnou náhodou pred pár mesiacmi na Netflixe. Rozpráva príbeh troch najlepších kamarátov, ktorí sa snažia zosúladiť prácu, zábavu, politiku, identitu a taktiež divoké noci. Prvá epizóda bola v Austrálii vysielaná už v roku 2018 ako súčasť seriálu Fresh Blood. Rok na to sa začali prípravy na zvyšku sezóny, ktorá mala premiéru vo februári tohto roku.

Na seriáli sa mi páči fakt, že hoci sa všetky postavy prezentujú ako uvedomelé a progresívne, vo svojom vnútri sú stále bezradné a citlivé. Je to niečo, s čím sa dokáže stotožniť mladé dospievajúce publikum, ktoré tiež hľadá zázemie vo svojom vnútornom svete. Tvorcovia sa neberú vážne, a preto vedia s ľahkosťou rozprávať aj o ťažkých témach ako depresia či homofóbia.

We’re Here (2019 – súčasnosť)

Máte radi televízne šou Queer Eye a RuPaul’s Drag Race? V tom prípade budete We’re Here milovať. Predstavuje totižto perfektnú kombináciu oboch. Obľúbené drag queens Bob the Drag Queen, Eureka O’Hara a Shangela cestujú po Spojených štátoch a pomáhajú obyvateľom malých miest zúčastniť sa drag šou.

Podobne ako v Queer Eye, aj v tejto šou prichádzajú menované tri drag queens pomôcť konkrétnym ľuďom, ktorí potrebujú v živote zmenu alebo sa musia vysporiadať s ťažobou minulosti. Je veľmi zaujímavé sledovať, aké homofóbne a neprogresívne dokážu byť isté regióny USA v porovnaní s veľkými mestami ako New York alebo LA. We’re Here v prvom rade dokumentuje radosť a sebaobjavovanie. Pri tejto šou si určite poplačete a objavíte v sebe chuť skúsiť drag na vlastnej koži.

Mrs. Fletcher (2019)

Eve je rozvedená a prežíva krízu stredného veku. Keď jej syn Brendan odíde na vysokú školu, rozhodne sa, že už nechce byť svojím starým ja. Prežíva sexuálne prebudenie a naplnenie, ktoré jej v minulosti uniklo. Brendan prežíva vlastné sexuálne problémy, keď sa snaží zorientovať vo vysokoškolskom živote.

Queer témy sú v Mrs. Fletcher zobrazené síce okrajovo, no veľmi výrazne. Okrem coming-outu jednej z vedľajších postáv (neprezradím ktorej, aby som vám nepokazil zážitok) sa tu objavuje aj transrodová herečka Jen Richards v postave Margo. Jej dejová linka sa venuje randeniu s cisrodovým mužom, čo je niečo, čo v seriálovej tvorbe stále nie je dostatočne reprezentované. Seriál sa venuje aj témam bisexuality, sexuálneho násilia a manželskej nevery. Okrem toho si hlavnú postavu Eve zahrala Kathryn Hahn, ktorá je po účinkovaní v seriáli WandaVision oficiálnou gejikonou!

Veneno (2020)

La Veneno je meno, ktoré by mal poznať každý člen queer komunity. Bola to transrodová španielska speváčka, herečka, sexuálna pracovníčka a mediálna osobnosť. Je považovaná za jednu z najdôležitejších a najobľúbenejších LGBTI+ ikon v Španielsku. Seriál sleduje mladú študentku žurnalistiky Valeriu, ktorá zistí, že má s La Venenou spoločné omnoho viac, ako si myslela. Obe ženy sa narodili vo veľmi odlišných dobách, ale ich príbehy sa stretnú v momente, kedy sa Valeria rozhodne napísať o La Venene knihu. Každým dňom sa o nej dozvedá viac, objavuje svoju vyvolenú rodinu a taktiež sa naučí milovať samu seba.

Počas ôsmich epizód sa divákom vyrozpráva celý život La Veneny, od malého šikanovaného chlapca až po transrodovú ikonu, ktorou sa stala neskôr. Objavíte obdobie, keď bol pre transrodové ženy jedinou možnosťou sexbiznis. Všetky transpostavy hrajú transherečky. Pre mňa osobne ide o najlepší seriál, ktorý som zatiaľ tento rok videl.

The Bisexual (2018)

Bolestivo zábavný komediálny seriál, skúmajúci rozdiely medzi randením s mužmi a ženami z pohľadu osoby, ktorá zažíva oboje. Newyorčanka Leila sa rozišla so svojou dlhoročnou priateľkou. Rozhodne sa prenajať si izbu u neurotického prozaika Gaba. Leila čoskoro začne spávať s mužmi a snaží sa prísť na spôsob, ako sa vyautovať ako bisexuálka pred lesbickými kamarátkami. Ak obľubujete suchý anglický humor a seriály o hľadaní sexuálnej identity, tento príbeh sa vám bude určite páčiť!


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?