in ,

Chceme sa LGBTI+ ľuďom venovať s láskou, odkazuje tím festivalu Jeden svet

Zábez z filmu Mama Saigon

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, venovaný otázkam ľudských práv, dáva pravidelne priestor aj kvír témam. Tohto roku sa koná od 18. do 27. októbra (online ešte ďalších sedem dní) a kvír témy dostali tento raz samostatnú sekciu. 

„Minulý rok sme založili novú sekciu Fokus, ktorá sa má každoročne venovať krajine, fenoménu či téme, ktorá to z nášho pohľadu potrebuje. Po tragédii v Teplárni a spolitizovaní tém rodovej rovnosti a LGBTI+ to z nášho pohľadu potrebuje práve táto téma. Chceme jej venovať potrebnú opateru, starostlivosť a lásku,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Eva Križková.

Oproti iným sekciám bude Fokus: Queer Joy početne o niečo skromnejšia, budú ju tvoriť tri filmy. „Fokus je sekcia, ktorá sa nezameriava na kvantitu, ale na kvalitu,“ vysvetľuje Križková. „Každý z troch sa filmov sa viaže na kultúru, ktorá je pre nás neznáma, a tak sekcia prinesie nové pohľady na život kvír komunít aj samotným kvír ľuďom na Slovensku. V dvoch z nich sa boj za práva LGBTI+ ľudí prekrýva s rasovými otázkami a s aktivizmom. Tento kurátorsky starostlivo pripravený trojlístok teda prináša nové inšpirácie na prepojenie myslenia o rode, pohlaví a rase.“Kanadský film Matka Saigon (Mother Saigon, r. Khoa Lê) odhaľuje prostredníctvom mozaiky intímnych portrétov univerzálnu túžbu ľudí po láske, prijatí, vzťahoch a spolupatričnosti, a to pohľadom LGBTI+ komunity v meste, kde pretrváva rodinná kultúra už po stáročia nezmenená, aj napriek pretrhnutým pokrvným väzbám. Je to milostný list tomuto mestu a zároveň trpká óda naň – na Saigon, ktorý je starostlivou, a predsa znepokojujúcou matkou, a v ktorom je život práve tak oslobodzujúci ako ubíjajúci. O tom, ako sa žije kvír ľuďom vo Vietname, ale aj o zložitosti narábania s kultúrnym dedičstvom, kvír identitami, spojenectvami a príslušnosťou v strednej Európe, sa bude po filme diskutovať s Nancy Nguyenovou a Quangom Luongom, ktorí reprezentujú vietnamskú diaspóru v Česku a na Slovensku. Rozhovor o kultúrnej autenticite, migrácii a kvír odolnosti, ktorá prekračuje hranice, bude viesť Julián Vrábel zo študentského spolku LIGHT*.

Dokument Kto nie som (Who I Am Not) vznikol v réžii Tünde Skovrán v koprodukcii až piatich krajín – Rumunska, Kanady, Nemecka, Južnej Afriky a USA – a kladie neľahké otázky: Čo robí muža mužom a ženu ženou? Aká je medzi nimi hranica – a záleží na nej vôbec? Juhoafrická kráľovná krásy Sharon-Rose Khumalo prepadá kríze identity, keď sa dozvie, že je intersexuálna. V snahe vyrovnať sa s rodovým nesúladom potrebuje podporu od niekoho, ako je ona. Pomôcť jej je ochotný len Dimakatso Sebidi, maskulínne sa prezentujúci intersexuálny aktivista, ktorý je, ako sa ukáže, jej pravým opakom. Dva paralelné, avšak odlišné príbehy ponúkajú intímny pohľad na životné ťažkosti ľudí, ktorí sa narodili do mužsko-ženského sveta, kde sa však ocitajú na pomedzí dvoch pohlaví. V tomto kreatívnom dokumente zaznie hlas dlho prehliadaných a väčšinou mlčiacich dvoch percent svetovej populácie – intersexuálnej komunity. Film Kto nie som v Bratislave osobne uvedie jeho producent Andrei Zincă, diskusiu po projekcii filmu bude moderovať transrodová žena Lili Dubský. Zincă okrem toho prednesie prípadovú štúdiu o dosahovej kampani viažucej sa k tomuto filmu v rámci industry programu Dni zmeny.

Brazílsky dokument Zoznámte sa s ballroomom (This Is Ballroom, r. Juru a Vitã) je poctou ballroomovej kultúre, ktorú mladí LGBTI+ ľudia rôznej farby pleti v Riu de Janeiro a na jeho perifériách pretvárajú podľa svojich vlastných pravidiel. Tento film ukazuje skutočnú podobu dramatickosti, vystúpení tanečného štýlu vogue a umenia drzých komplimentov, a to päťdesiat rokov od vzniku scény v New Yorku. A keďže aktívnu ballroomovú komunitu, konkrétne Kiki House of Velvet, o ktorý sa stará jeho zakladateľka Mother Monika Velvet, máme už desať rokov aj na Slovensku, ako predfilm bude v tomto prípade uvedený krátkometrážny film House of Velvet (2023, r. Igor Smitka, Ivana Hucíková). Po projekcii zavítajú „Velveti“ medzi divákov, ktorí budú mať možnosť naučiť sa počas 30-minútového mini workshopu niečo z tanca vogue a vyskúšať si základné ballroomové kategórie.

Na sekciu Fokus: Queer Joy sa viažu dve sprievodné podujatia. Diskusia Nezávislá kultúra a bezpečné priestory pre LGBTI+ ľudí je i sprievodným podujatím k výstave Tomáša Rafu Ponad dúhu/Over the Rainbow. Tú možno vidieť v galérii Tranzit, kde sa bude konať aj debata. Venovaná bude otázkam, ako sa nezávislá kultúra môže stať dobrou spojenkyňou LGBTI+ ľudí; alebo ako sa môžu kultúrne priestory a prostredie stať bezpečnejšími a zároveň ešte otvorenejšími. Diskutovať sa bude tiež o tom, ako túto otvorenosť komunikovať smerom dovnútra organizácií a inštitúcií, a rovnako aj smerom k verejnosti. Témou bude aj to, ako formovať inkluzívnu spoločnosť práve cez nástroje nezávislej kultúry a ako sa nezávislej kultúry dotýka okliešťovanie ľudských práv LGBTI+ ľudí. Nezávislé kultúrne priestory totiž nie sú iba dejiskami performatívnych prejavov či miestami konania výstav výtvarného umenia, ale slúžia aj ako miesta stretávania, diskusií, polemík, spoločného prežívania a formovania komunít. Nezávislé kultúrne a umelecké inštitúcie teda už zo svojej podstaty nemôžu nikoho vylučovať, hoci nie vždy podávajú obsah určený najširšiemu publiku. Aj vďaka podpore rozmanitosti bývajú často ostrovmi slobody v neslobodnej spoločnosti či v spoločnosti, ktorá k neslobode smeruje. Hosťami diskusie, ktorú bude moderovať Liberty Blake Simon, budú rektorka Vysokej školy výtvarných umení Bohunka Koklesová, režisérka a riaditeľka filmového festivalu Jeden svet Eva Križková a psychológ a dramatik Andrej Kuruc.

Téma diskusie z cyklu Tepláreň naživo, ktorá približujú skutočné príbehy LGBTI+ ľudí, tentoraz znie: Sme queer a žijeme život! Mnohí LGBTI+ ľudia len túžia prežiť vlastný život v plnosti a bez skrývania sa. Ich každodenné šťastie a duševná pohoda sa však neraz stávajú politickým aktom. Ako sa dá bojovať proti útlaku obyčajnou radosťou zo života? Ako narúša oslava pestrosti identít zabehnuté štruktúry? Ako vzniká revolúcia z každodenných banálnych situácií, keď človek chce iba byť sám sebou? Moderátor Roman Samotný bude hľadať odpoveď na tieto otázky v Kácečku spolu s Vasilijom Želninom, LGBTI+ aktivistom z Ruska, a s Branislavom Dekrétom, organizátorom Pureheart párty.Podrobnejšie informácie a termíny podujatí nájdete na webovej stránke festivalu Jeden svet.

Čo si myslíš o článku?