in ,

LGBTI festival podporila ministerka kultúry

Natália Milanová | Foto: MK SR

Vlnu protestov a rozhorčenie verejnosti vyvolalo minulý rok rozhodnutie bývalej ministerky kultúry Ľubici Laššákovej, ktorá stopla granty pre LGBTI projekty napriek odporúčaniu odbornej komisie. Tento rok sa však situácia zmenila, nová ministerka kultúry Natália Milanová spravila dôležité gesto smerom k dúhovej komunite.

Filmový festival inakosti má za sebou už 14 rokov existencie a patrí medzi tradičné podujatia filmového kalendára. Od roku 2008 bolo významným donorom ministerstvo kultúry. Až do minulého roku, kedy grant pre festival zamietla Laššáková, aj keď odborná komisia dala projektu vysoké hodnotenie. Tento rok sa medzi donormi podujatia opäť objavilo logo ministerstva kultúry. Dokonca ministerka Natália Milanová súhlasila s prevzatím záštity. 

„Vážim si snahu organizačného štábu prinášať príbehy o LGBTI pároch a rodinách prostredníctvom filmovej tvorby aj divákom na Slovensku. Rovnako oceňujem, že platforma Inakosť prispieva k verejnej diskusii a organizuje sprievodné aktivity, v rámci ktorých zviditeľňuje LGBTI komunitu. Bude mi preto potešením prevziať záštitu nad 14. ročníkom Filmového festivalu inakosti,” uviedla ministerka v liste zverejnenom na webe Filmového festivalu inakosti.

Filmový festival iNAKOSTI
Filmový festival iNAKOSTI

Kde a kedy sa bude konať Filmový festival inakosti, to sa dozviete v tomto článku. Odporúčame vám aj rozhovory s filmármi, ktorých snímky uvidíte počas festivalu: 

Denník princeznej, ktorá skrýva tajomstvo

O svojej inakosti a vzťahu s mamou nakrútil dokument mladý filmár


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?