in ,

Filmový festival inakosti bude, príbehy LGBTI ľudí uvidíte v kinách aj online

Foto: Monika Kováčová

Korona riadne zamiešala karty aj organizátorom Filmového festivalu inakosti. Nové opatrenia okresali počet divákov a diváčok v kinosálach, no festival sa predsa len môže uskutočniť.

Filmy s LGBTI tematikou budú premietať v bratislavskom kine Lumière a v košickom Úsmeve od stredy 14. do pondelka 19. októbra.  Organizačný tím vyčkával na presnú podobu nariadení epidemiológov. Na plné kinosály a družnú atmosféru, akú ste zažili minulé ročníky, si budete musieť počkať. Tento rok bude FFi pre obmedzený počet ľudí. “Projekcie budú len pre limitovaný počet divákov a diváčok podľa platných predpisov a tak, aby sme si festival užili v zdraví,” píše na facebooku Iniciatíva Inakosť. Zrušili aj cinepassy, takže na každé predstavenie si bude treba kúpiť lístok osve, len tak totiž vedia zabezpečiť povolený počet ľudí v kinosále.

Filmový festival iNAKOSTI
Foto: Monika Kováčová

Ani komornejšia podoba festivalu by však nemala ubrať zo silných filmových zážitkov. Dramaturgia festivalu sľubuje špičkové tituly, ktoré rozprávajú príbehy ľudí z queer komunity. Aktuálne majú v programe takmer 40 filmov z celého sveta, dokonca aj slovenské a české snímky. Vybrali aktuálne festivalové novinky, ale aj gay klasiky ako Skrotená hora. Celý rozpis filmov môžete nájsť na tejto stránke. Presný program projekcií v Lumière a Úsmeve zverejnia už najbližšie dni.

Organizátori a organizátorky však mysleli aj na tých, ktorí sa do kina nedostanú alebo zo zdravotných dôvodov chcú radšej sledovať filmy doma. Od 20. do 25. 10. bude festival aj v online verzii. A to nielen filmy, ale aj sprievodné podujatia. V pláne sú diskusie o dúhových rodinách, LGBTI športovcoch či rodičoch queer ľudí.

Filmový festival iNAKOSTI

Chceli by ste vidieť zábery z nakrúcania spotu Filmového festivalu inakosti? Fotky aj vyjadrenia štábu nájdete v tomto článku


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?