in ,

Ako povedať otcovi, že ste ho videli bozkávať sa s mužom? Aj túto tému otvárajú FFi kraťasy

Komédia Po párty

S Filmovým festivalom inakosti si môžete tento týždeň užiť rovno dva večery. Už tento  štvrtok prináša pásmo krátkych filmov s názvom FFi kraťasy 2020: Rodina. A v sobotu si vo valentínskej sekcii môžete pozrieť film Genezis

Filmy uvedie Kino Lumière na svojej platforme Kino doma o 20.20. FFi kraťasy prinášajú 6 krátkych filmov s príbehmi LGBTI ľudí pred comingoutom v rodine alebo po ňom.

Britský film Roya zobrazuje mladé zúfalé dievča, ktoré sa po smrti matky musí konečne vysporiadať s nevypovedanými vecami a priznať si svoje skutočné túžby. V českom dokumente Prečo sa cítim ako chlapec? sa v dedinke na juhu Vysočiny režisérka stretáva so šestnásťročným Benom, aby priamo na mieste skúmala jeho novoobjavenú transidentitu. Snímka sprostredkovane zachytáva, s akým (ne)pochopením a (ne)prijatím sa stretáva v škole. Jeho sústredený vhľad dotvárajú autorkou vedené rozhovory s mamou a sestrou, ktoré nedobrovoľne stelesňujú všetko, čo na sebe Ben nenávidí. 

Komédia Po párty prináša comingout trochu inak. Leovi sa nikdy ani nesnívalo, že uvidí svojho otca bozkávať sa na párty s iným mužom. Lenže sa to stalo a teraz sa musí s pomocou najlepšej priateľky Carol pokúsiť otcovi povedať, že o jeho tajomstve vie. Oceňovaný argentínsky kraťas Meno pre syna predstavuje 13-ročného transrodového chlapca Lucha, ktorý zvyčajne s otcom netrávi veľa času. Keď sa však s ním aj s mladšou sestrou vyberie na dovolenku, nečakané zblíženie vystaví ich vzťah ťažkej skúške.

Snímka z filmu Meno pre syna
Snímka z filmu Meno pre syna

Ako posledné dva uvedú slovenské dokumenty. Prvý je od režiséra Petra Podolského a volá sa Hľadanie spoločnej kompozície. Je intímnou sondou do vzťahu matky a syna, kde na pozadí rozhovorov pozorujeme pomalé zbližovanie sa a hľadanie stretu dvoch odlišných svetov. Druhý z nich je Denník princeznej od Barbary Vojtašákovovej. Ide osobnú výpoveď o neistote prestupujúcej rodinnú atmosféru, všednosť, láskavosť, ročné obdobia.

Snímka z filmu Hľadanie spoločnej kompozície
Snímka z filmu Hľadanie spoločnej kompozície

Predvalentínsky večer môžete stráviť pri filme Genezis, ktorý sa premietal na Filmovom festivale inakosti 2019 a u divákov sa tešil veľkému úspechu. Film rozpráva príbeh dvoch súrodencov. V súkromnej chlapčenskej škole sa šestnásťročný Guillaume tajne zamiluje do svojho najlepšieho kamaráta. Jeho osemnásťročná sestra Charlotte je zaskočená, keď jej priateľ navrhne, aby mali otvorený vzťah. Režisér Philippe Lesage vo svojom komplexnom a mimoriadne emotívnom filme využíva netradičnú štruktúru, aby zachytil traumy dospievania a prvých lások.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?