in ,

Aké queer filmy odporúčajú slovenské LGBTI+ osobnosti?

Foto: Skrotená hora

Ďalších osem slovenských queer osobností odporúča svoje obľúbené filmy exkluzívne pre čitateľov a čitateľky Queer Slovakia! 

Zara Kromková, transrodová aktivistka: Pose

POSE vás prevedie neskreslenou a stereotypmi nezaťaženou realitou života LGBTI+ komunity 80. rokov 20. storočia vo všetkej jej pestrosti. Priniesol autentickosť, vycibrené dialógy a kvalitný dej. Veľmi oceňujem, že hlavné seriálové postavy transrodových žien hrajú transrodové herečky, a to, že sú inej ako bielej pleti, je balzamom na dušu. Tento seriál odporúčam všetkým. LGBTI+ ľuďom preto, aby sme nezabudli, aká sme pestrá komunita, a že to boli práve transrodové ženy tmavej pleti, vďaka ktorým začal boj o dodržiavanie ľudských práv LGBTI+ ľudí a vďaka odvahe a práci ktorých dnes môžeme mať PRIDE, a ostatným preto, aby mohli vykročiť na cestu poznania a porozumenia bez predsudkov a zaťažujúcich stereotypov.

Tomáš Procházka, divadelný umelec: Bent

Keď potrebujem vypnúť, siaham po komédiách Johna Watersa – favoritmi sú jednoznačne trio Ružoví plameniaci, Polyester a absolútne dokonalé Female Trouble. Na queer cinema milujem absurdný humor dohnaný až na hranicu dobrého vkusu – hlavnú úlohu hrá vo všetkých troch hrôzostrašná monštrozita menom Divine, ktorá je tak trochu krstná mama mojej drag persony La Cuntessy. 

Keď potrebujem dobiť teplé jednotky a zároveň túžim po inšpirácii, siaham po filmografii Pedra Almodóvara. Jeho filmy ma naučili naplno si užívať svoju teplú identitu a zároveň predstavujú môj prvý kontakt s filmami, ktoré ukazujú svet LGBTI+ komunity bez cenzúry. Ak by som mal vybrať taký balíček, s ktorým začať, ak jeho tvorbu nepoznáte, jednoznačne Všetko o mojej matke, Na dno vášne a Zlá výchova. 

No a posledný tip, ktorý určite nepoznáte (a ak hej, tak super) je film BENT podľa jednej z najdôležitejších divadelných hier 20. storočia (autor Martin Sherman). Je to vôbec prvý divadelný text, ktorý otvorene hovorí o tom, že v koncentračných táboroch mali miesto aj homosexuáli a že často čelili kvôli ružovému trojuholníku dvojnásobnej šikane. Film je hviezdne obsadený a navyše – Mick Jagger tam je in full drag. Upozorňujem, budete plakať. Veľmi plakať.

Jakub Gulyás, fotograf: Nová priateľka

Mám rád snímky francúzskeho režiséra Francoisa Ozona. Jeho filmy sú provokatívne, plné násilia, vyznačujú sa ostrým satirickým vtipom a neformálnym pohľadom na ľudskú sexualitu. Aj keď často mení žáner, v jeho filmoch nikdy nechýba jeho charakteristický rukopis. Spomeniem práve tie s queer témou ako Čas, ktorý zostáva, Leto 85, Zamilovaní vrahovia, Nová priateľka.

Martin Talaga, tanečník: Viva

Chcel som povedať Hodiny, ale poviem Viva. Pre mňa veľmi silný film, ktorý ma stretol v pomerne náročnom období života. Práve táto snímka ma veľmi inšpirovala a pomohla mi ujasniť si, prečo chcem robiť drag. Odohráva sa na Kube, cítiť v nej inšpiráciu Almodóvarom, znie v nej prenádherná́ hudba starých španielskych evergreenov… a Hector Medina je úplne skvelý́ – už̌ len pre jeho finálny lipsync sa film oplatí vidieť.

Otto Culka, herec: Kabaret

Keďže nemám televízor, nemám veľký prehľad o súčasnej teplej filmovej a televíznej tvorbe. No keby som si mal nejaký film vybrať, bol by to Kabaret z roku 1972. Je to jeden z drahokamov na korune svetovej kinematografie. Nadčasové a stále dielo, ktoré neviem či odvtedy niekto prekonal. Tento film hovorí za všetko.

Miriam Fulmeková, scenáristka a režisérka: Svadobná hostina

Tento film mi utkvel v pamäti, pretože ma inšpiroval pri písaní prvého scenára s LGBTI tematikou. Tvorbu režiséra Anga Leeho som, samozrejme, poznala, ale tento film je akési zabudnuté dielko, dokonca by som povedala, že zabudnutý klenot. Príbeh Američana Simona a Číňana Wei-Tunga, ktorí si spokojne nažívajú ako pár, je úsmevný aj smutný zároveň. 

Wei-Tungovi konzervatívni rodičia nevedia, že je gej, a neustále sa mu snažia dohodiť nevestu. Aby mohli pokojne spávať, Wei-Tung sa poddá heteronormatívnemu tlaku a nájde si fejkovú priateľku, s ktorou sa aj ožení. Film je síce komediálne ladený, no na pozadí humorných situácií je cítiť obavy z neprijatia, bolesť, ktorú prežívajú partneri, čo nemôžu byť slobodne spolu, a krehkosť ľudskej duše. Vzniká zamotaný vzťahový trojuholník, ktorý je dlhodobo neudržateľný a môže ho vyriešiť len to, ak postavy vyjdú s pravdou von. Myšlienkou filmu, ktorá vo mne najviac zarezonovala, je, že slobodne sa cíti len ten človek, ktorý žije pravdivo vo vzťahu k sebe aj k okoliu.

Dominik György, režisér: Hodiny

Môj absolútne najobľúbenejší film Hodiny sa vám možno bude javiť ako veľmi zvláštna voľba queer filmu. Tento film som prvýkrát videl, keď som mal asi štrnásť rokov, a poviem vám, že mi poriadne zmenil pohľad na život. Pracuje hneď s piatimi „nenápadnými“ a prirodzenými queer postavami bez explicitného bezúčelového exhibovania ich inakosti, čím zabezpečuje ich absolútne bezproblémové začlenenie do majoritnej heterogénnej spoločnosti. Témou filmu je to, že každý človek na Zemi žije pre niekoho druhého a že ľudia niekedy sebecky žiadajú aj po trpiacich a umierajúcich blízkych, aby ešte chvíľu ostali „žiť – trápiť sa“ len pre nich, pretože ich nedokážu nechať „ísť“ a boja sa konečne začať žiť vlastný život. Dokonca som mal tú česť a šťastie stretnúť sa osobne aj s jeho režisérom Stephenom Daldrym, ktorý v roku 2016 zavítal na Košický ART FILM FEST.

Lukáš Zahy, tanečný performer: Skrotená hora

Vždy po nejakom dlhšom období, keď zo mňa vyprchá jeho nálada, si tento film pozriem znovu. Ach, Jake Gyllenhaal! On bol pre mňa už vtedy, keď som ešte nebol vyautovaný, vzorom a zároveň prototypom muža, akým by som chcel byť, keď budem dospelý. Ja vidím v tomto príbehu dvoch mužov zraniteľne si prejavujúcich lásku, ale aj muža, o ktorom mi spoločnosť hovorí, že nemá plakať, ba snáď ani cítiť. Celý príbeh bol pre mňa veľmi inšpiratívny a mal som pocit, že presne tak sa cítim aj ja. A tiež som si vždy predstavoval, ako v rifliach a flanelovej košeli sedím na koni a pasiem ovce niekde v tých krásnych zalesnených horách.

Predchádzajúce odporúčania si môžete prečítať v tomto článku a taktiež v tomto článku.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?