in ,

Sme tu a vždy sme tu boli, odkazujú trans ľudia vo filmoch a seriáloch, ktoré môžete vidieť online

Foto: Seriál Pose

Menšine v menšine, transrodoví ľudia sú veľkou neznámou aj pre mnohých a mnohé v teplej komunite. Chceli by sme, aby ich príbehy bolo počuť. Len tak dokážeme bojovať proti predsudkom, ktoré majú často aj gejovia a lesby. Prinášame vám 10 filmov a seriálov o trans téme, ktoré si môžete pozrieť už dnes na Netflixe alebo HBO GO.

Disclosure: Trans Lives on Screen (2020, réžia: Sam Feder), Netflix

Jeden z najlepších dokumentov tohto roku prináša pohľad na históriu zobrazovania trans postáv vo svetovej kinematografii. Transrodové ikony ako Laverne Cox, Yance Ford, Lilly Wachowski či Candis Cayne reflektujú posun trans reprezentácie v médiách, filmoch a seriáloch. Film prináša realistický a úprimný pohľad na to, prečo je dôležité, aby transrodové postavy hrali transrodoví ľudia a prečo súčasná hollywoodska trans reprezentácia stále nie je dostatočná.

Euphoria (2019, tvorca: Sam Levinson), HBO GO

Seriál Euphoria prináša najlepšie a najrôznorodejšie zobrazenie teenagerov od roku 2007, v ktorom mal premiéru britský seriál Skins. Otvára témy, s ktorými sa mnoho mladých ľudí dokáže stotožniť, ako napríklad drogová závislosť, psychické zdravie, body positivity, teenage tehotenstvo a iné. Jednou z hlavných postáv je transrodové dievča Jules, ktoré si zahrala herečka Hunter Schafer. Euphoria sa líši od iných seriálov tým, že zobrazuje trans postavu pri svojom každodennom fungovaní, bez sústredenia na to, že je trans.

Tales of the City (2019, tvorca: Lauren Morelli), Netflix

Tales of the City je miniséria z roku 2019, inšpirovaná rovnomennou sériou deviatich poviedok. Prináša veľa LGBTI+ postáv, ktoré (rovnako ako v Euphorii) nie sú definované svojou orientáciou alebo pohlavím.

Dievča/Girl (2018, réžia: Lukas Dhont), HBO GO

Belgický film z roku 2018, ktorý ste mohli zhliadnuť aj v klubových kinách po celom Slovensku, sa sústreďuje na mladé transrodové dievča. Lara je uprostred tranzície a podstupuje hormonálne a chirurgické procedúry. Film prináša moderný a jemný pohľad na dospievanie transrodovej osoby vo veľkom meste a s rodinou, ktorá ju akceptuje.

Smrť a život Marshy P. Johnson (2017, réžia: David France), Netflix

Marsha P. Johnson je trans legenda. Spoločne so Sylviou Riverou založila prvú organizáciu, ktorá sa zaoberala právami transrodových osôb. V tomto dokumente sa divák dozvie veľa informácií o jej živote, jej pôsobení v LGBTI+ komunite a taktiež o jej tragickej smrti.

Pose (2018-20, tvorca: Ryan Murphy), Netflix

Seriál z tvorby Ryana Murphyho, ktorý je silne inšpirovaný dokumentom Paris is Burning a samotnou ballroom scénou 80. a 90. rokoch minulého storočia. Žiaden súčasný seriál nevykresľuje túto scénu tak realisticky ako Pose. V hlavných úlohách sa objavujú reálne latino a afro-americké transrodové herečky. Na Netflixe nájdete prvé dve série, tretia je momentálne v predprodukcii.

The House of Flowers (2018-20, tvorca: Manolo Caro), Netflix

Španielsky dramatický seriál na štýl telenovely, ktorý priniesol nie len gay postavy, drag queens, ale aj transrodové postavy. Jednou z hlavných postáv je María José, ktorá je súčasťou veľkej rodinnej drámy a taktiež rieši svoje postavenie k svojej ex-manželke a synovi.

Glee (2009-15, tvorca: Ryan Murphy), Netflix

V roku 2009 vytvoril Ryan Murphy seriál Glee, ktorý sa ihneď stal fenoménom po celom svete. Napriek tomu, že seriál nezostarol práve najlepšie a veľa postáv a epizód sa dá dnes považovať za problematické, v roku 2009 išlo o prelomové dielo, ktoré prinieslo obrovské množstvo LGBTI+ postáv. Glee pomohlo k pozitívnemu zobrazovaniu nie len gay a lesbických postáv, ale taktiež k lepšiemu zobrazovaniu trans príbehov.

Orange Is the New Black (2013-19, tvorca: Jenji Kohan), Netflix

Každý a každá, čo sledoval seriál Orange is the New Black, si okamžite zamiloval Laverne Cox, ktorá stvárňovala transrodovú kaderníčku Sophiu. Laverne Cox sa stala prvou trans osobou, ktorá bola nominovaná na cenu Emmy. Svoj úspech a slávu sa rozhodla zužitkovať, aby sa stala silným hlasom trans komunity po celom svete.

RuPaul’s Drag Race (2009-20, réžia: Nick Murray), Netflix

Žiaden súčasný seriál alebo televízny program nezviditeľnil queer komunitu tak výrazne ako ako šou RuPaul’s Drag Race. Za svojich 12 regulárnych sérií, 5 All Stars sérií a taktiež sérií z iných krajín sa tejto šou podarilo ukázať divákom mnoho problémov, ktorými aj trans ľudia denne prechádzajú. Napriek kontroverzným tvrdeniam samotného RuPaula o účasti trans žien v súťaži boli za roky predstavené ikony ako Sonique, Peppermint, Gia Gunn, Jiggly Caliente alebo Carmen Carrera.


Páčia sa vám naše články? Nové texty môžu vzniknúť vďaka vašej podpore.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?