in ,

Príbehy o odhodlaní a sile byť sám sebou! Pozrite si poučné dokumenty o queer osobnostiach

Rock Hudson / Foto: Getty images

Existuje mnoho queer osobností, ktorí nie sú možno tak veľmi známe v súčasnej dobe, no sú pre LGBTI+ komunitu nesmierne dôležité. V tomto článku vám odporúčame 12 dokumentov o queer aktivistoch, športovcoch či televíznych hviezdach, ktoré sa oplatí vidieť.

The Times of Harvey Milk (1984)

Charizmatický gej Harvey Milk, ktorý pôsobil vo svojom obchode s fotoaparátmi v sanfranciskej štvrti Castro, utrpel pred uspešným zvolením do mestského zastupiteľstva trikrát prehru, no aj tak sa nevzdal. Zvolením sa stal prvým otvorene homosexuálnym verejným činiteľom v Kalifornii. Jeho príbeh je dodnes nesmierne inšpirujúci pre mnohých LGBTI+ ľudí. Milkovu rastúcu popularitu a vplyv však náhle zastavil jeho kolega zo zastupiteľstva, Dan White, homofóbny bývalý hasič, s ktorým mal Milk veľmi problémový pracovný vzťah. White zavraždil Milka a aj starostu Georgea Moscona. Film získal v roku 1985 Oscara za najlepší celovečerný dokument.

Rock Hudson’s Home Movies (1992)

Dokumentarista Mark Rappaport ponúka jedinečný pohľad do života legendárnej hollywoodskej ikony Rocka Hudsona, herca, ktorý veľkú časť svojej kariéry tajil podrobnosti o svojej sexuálnej orientácii. Rappaport sa pomocou kombinácie rozprávania – z pohľadu vymyslených, posmrtných memoárov, ktoré číta samotný Hudson – a klasických filmových záberov herca, pokúša dekonštruovať mystiku obklopujúcu Hudsonov prísne strážený súkromný život mimo obrazovky.

Paul Monette: The Brink of Summer’s End (1997)

Tento dokument, ktorý rozpráva Linda Hunt, skúma život zosnulého autora a aktivistu za práva homosexuálov Paula Monetta. Monette, narodený v roku 1945 v dobre situovanej rodine z Massachusetts, vyrastal neschopný akceptovať svoju homosexualitu. Roky ju skrýval pred svojimi blízkymi, zatiaľ čo sa snažil presadiť sa ako spisovateľ. V roku 1978 Monette vydal prvý román, ktorý mu pomohol vyautovať sa rodičom. Po tom, čo v roku 1986 stratil jedného partnera na následky AIDS, sa stal aktívnym zástancom povedomia o tejto chorobe.

This Filthy World (2006)

Legendárny režisér John Waters je známy ako „Princ of Puke“, čo je prezývka, ktorú používa vo svojom živote aj v umení. V tomto stand-up comedy dokumente premýšľa o svojom ranom detstve v Baltimore, identifikuje prvé vplyvy, ktoré ho zasiahli, vrátane nevkusných filmov a miestnych burleskných umelcov. Spomína na svoje ťažké filmové začiatky. Približuje, ako jeho dlhoročná priateľka Divine, drag queen známa bizarnými kúskami, inšpirovala niektoré z jeho najslávnejších diel. A tiež prezradí, čo si skutočne myslí o súčasnom svete.

Sex Positive (2008)

Začiatkom 80. rokov na teplú komunitu doliehal tieň svetovej epidémie. Homosexuálny HIV pozitívny sex pracovník Richard Berkowitz si ale uvedomuje, že AIDS nie je choroba, ktorá náhodne postihuje gejov, ale choroba, ktorá sa prenáša sexuálne – čo znamená, že praktizovanie bezpečného sexu môže pomôcť jej predchádzať. Berkowitzov nápad je však v gej komunite vítaný so značnou nevraživosťou. Neohrozene riskuje všetko, aby sa jeho osveta dostala medzi ľudí.

I Am Divine (2013)

Dokument sa zameriava na americkéhú herečku, speváčku a drag queen Divine, narodenú ako Harris Glenn Milstead. Film obsahuje rozsiahle rozhovory s režisérom Johnom Watersom, ako aj s matkou Divine – Frances Milstead a pozostalými členmi Dreamlanders (herci a štáb, ktorých John Waters pravidelne obsadzoval do svojich filmov). Ide o oslavu života Divine, bez ťažoby viny alebo útlaku.

To Be Takei (2014)

Herec a aktivista George Takei je medzinárodne známy hlavne vďaka účinkovaní v televíznom seriáli Star Trek. Spolu s manželom Bradom v tomto dokumente spája svoju pozoruhodnú hereckú kariéru a zmysel pre humor do novej úlohy obľúbenej ikony popkultúry a internetového fenoménu. To Be Takei je oslavou muža veľkej odolnosti, nákazlivého humoru, nenásytnej chuti po bohatstve ľudských skúseností a najlepšieho smiechu v histórii smiechu.

George Michael: Freedom (2017)

Úprimná výpoveď o profesionálnom živote a kariére Georga Michaela. Samotný spevák začal točiť tento dokument rok pred svojou smrťou a neskôr ho dokončil David Austin. Objavuje sa tu veľa umelcov ako Tony Bennett, Mary J. Blige, Naomi Campbell, Liam Gallagher či Elton John.

Laerte-se (2017)

Po takmer 60 rokoch života s mužskou identitou sa Laerte Coutinho, jedna z najúžasnejších brazílskych karikaturistiek, predstavuje svetu ako žena. Laerte-se skúma rodovú identitu a to, čo znamená byť mužským/ženským. Zároveň predstavuje problémy, ktorým Learte čelí, keď sa predstavuje ako transrodová žena a ako ostatní vnímajú jej talent a umenie. Dokument nájdete na Netflixe.

Olly Alexander: Growing Up Gay (2017)

Hlavný spevák skupiny Years + Years skúma, prečo sú členovia queer komunity častejšie zasiahnutí duševnými chorobami. Hovorí o svojom vlastnom boji s depresiou, drogovou závislosťou a o tom, ako bol v minulosti znásilnený gangom. Jeho skúsenosť je len jednou stránkou krízy duševného zdravia LGBTI+ ľudí vo Veľkej Británii, kde je u gejov a trans ľudí o 40 % vyššia pravdepodobnosť depresie ako u priemerného človeka, dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že spáchajú samovraždu, a sedemkrát vyššia pravdepodobnosť na užívanie drog. Celý dokument nájdete na YouTube.

Hurley (2019)

Americká pretekárska legenda Hurley Haywood po prvý raz hovorí o tom, aké to bolo byť gejom v macho svete motoristického športu 70. rokov. Uvádza taktiež na pravú mieru svoj vzťah so spolujazdcom Petrom Greggom. V júni 2019, pri príležitosti 50. výročia nepokojov v Stonewalle, ho Queerty označil za jedného z priekopníkov, ktorí aktívne zabezpečujú, aby spoločnosť smerovala k rovnosti, akceptácii a dôstojnosti pre všetkých queer ľudí.

Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado (2020)

Ikonický, rodovo nekonformný astrológ Walter Mercado po celé desaťročia fascinoval 120 miliónov latino divákov svojou extravaganciou a pozitívnym myslením. Dokument obsahuje rozhovory so samotným Mercadom, jeho asistentom Willym Acostom a mnohými ďalšími známymi osobnosťami latino zábavy a televízie. Film mal premiéru na filmovom festivale Sundance 2020 a na Netflixe vyšiel 8. júla 2020.

Čo si myslíš o článku?