in ,

Ako komunita a jednotlivci znášajú následky epidémie? Pozrite si filmy s témou HIV/AIDS

Záber z fimu Théo a Hugo

Keďže na prvý článok s filmami o epidémii HIV/AIDS bola veľmi pozitívna spätná väzba a dokonca ste nám dali pár tipov, prinášame druhú várku filmov. Mnohé z nich môžu pomôcť lepšie spracovať aj následky pandémie COVID-19. 

An Early Frost (1985)

Jeden z prvých filmov o AIDS prináša iný pohľad na problematiku, ako by ste čakali. Mladý muž Michael oznámi svojim rodičom, že je gej a navyše má HIV. Aj keď sa bojí ich reakcií, predstaví im svojho dlhoročného partnera Petra a dúfa, že u nich nájde pochopenie.

Počas televíznej premiéry si An Early Frost pozrelo 34 miliónov divákov a rok na to získal 14 nominácií na cenu Emmy. Aj keď je dnešný divák zvyknutý na vyššiu kvalitu filmového rozprávania, ide o prelomové dielo, ktoré prinieslo do masovej kultúry vedomie o následkoch HIV/AIDS epidémie.

Parting Glances (1986)

Rok po filme An Early Frost sa dostala do kín dráma Parting Glances. Prináša realistický pohľad na mestský život homosexuálov počas vlády bývalého prezidenta Ronalda Reagana, teda v čase vrcholiacej HIV/AIDS krízy. Dej sa venuje úspešnému gejovi Robertovi, ktorý sa kvôli práci pripravuje na odchod z New Yorku. Jeho priateľ Michael si musí zvyknúť na jeho neprítomnosť a popritom sa stará o svojho bývalého priateľa Nicka, ktorý bojuje s HIV. 

Na rozdiel od mnohých filmov z tejto doby, Parting Glances sa šikovne vyhol klišé zobrazeniu AIDS. Mnohí kritici považujú toto dielo za najdôležitejší film o HIV/AIDS epidémii. Ide taktiež o jediný film od režisér Billa Sherwooda, ktorý v roku 1990 zomrel na komplikácie spôsobené AIDS.

Longtime Companion (1989)

Film zaznamenáva prvé roky epidémie z pohľadu niekoľkých homosexuálov a ich heterosexuálnej kamarátky. Dej je rozdelený do niekoľkých častí, kategorizovaných podľa dátumov. Longtime Companion je o priateľstve a lojalite, o hľadaní odvahy pomôcť sebe aj iným. Názov filmu (v slovenčine Dlhoročný spoločník) pochádza z eufemizmu, ktorý použili noviny The New York Times v 80. rokoch na opis geja, ktorému zomrel partner na AIDS.

Common Threads: Stories from the Quilt (1989)

Americký dokument z roku 1989 rozpráva príbeh NAMES Project AIDS Memorial Quilt (obrovský pamätník na oslavu životov ľudí, ktorí zomreli na následky spojené s AIDS). V roku 1987, v predvečer druhého národného pochodu za práva LGBTI komunity vo Washingtone, pripravujú pamätné tabule pre obete AIDS ich pozostalí. Tieto panely sa chystajú pridať k pamätníku. 

Režisér Robert Epstein sa zameriava na životy šiestich ľudí. Spolu so spravodajskými a archívnymi zábermi sa mu podarilo dostať HIV/AIDS epidémiu do širšieho kontextu a dočkal sa dokonca silnej reakcie medzi bežnými ľuďmi mimo komunity a aj medzi politikmi.

And the Band Played On (1993)

V roku 1981 sa epidemiológ Don Francis dozvedá o zvýšenej miere úmrtia homosexuálov. Zarážajúce informácie ho vedú k tomu, aby začal vyšetrovať ohnisko nákazy, ktorá je nakoniec identifikovaná ako AIDS. Napriek tomu, že sa mu snaží niekoľko ľudí pomôcť, pri riešení problémov sa stretáva hlavne s odporom od politikov aj lekárov. Tí si totižto myslia, že ide výlučne o gejskú chorobu.

Film je natočený podľa rovnomennej knihy od Randyho Shiltsa z roku 1987. Autor v nej opísal vlastné životné skúsenosti predtým, ako sám vírusu podľahol. Vo filmovej adaptácii si zahrali známi herci ako Lily Tomlin, Richard Gere, Steve Martin a Anjelica Huston.

Liek (1995)

Môj obľúbený film s HIV/AIDS témou sa prekvapivo nevenuje vplyvu epidémie na gej komunitu. Ide o príbeh trinásťročného Erika a o jeho mladšieho suseda Dextera. Obaja chlapci sú samotári a nerozumejú si s ostatnými deťmi. Netrvá to dlho a vznikne medzi nimi silné puto. Erikova matka s ich priateľstvom nesúhlasí. Dozvedela sa totižto, že vinou doktorov a použitej injekčnej striekačky je Dexter nakazený s vírusom HIV.

Dej filmu sa venuje predsudkom z neznámych vecí, ale taktiež krásnemu kamarátstvu, ktoré musí prekonať mnohé prekážky. Verím, že sa pri tomto filme budete celú dobu usmievať a určite aj plakať.

We Were Here (2011)

V 70. rokoch sa San Francisco stalo bezpečným útočiskom pre queer komunitu. Poskytlo gejom a lesbám možnosť žiť otvorene a bez diskriminácie. Po dekáde slávností mesto zasiahla vlna šoku a smútku, keď sa stalo centrom AIDS epidémie. Režisér David Weissman skúma skutočný príbeh lásky a straty očami piatich ľudí, ktorí zažili toto obdobie na vlastnej koži. 

Ed Wolf bol právny poradca mnohých homosexuálov, Paul Boneberg zase politický aktivista, umelec Daniel Goldstein stratil pre HIV dvoch partnerov, Guy Clark dodával kvety na veľa pohrebov a Eileen Glutzer je zdravotná sestra, ktorá pomáhala pri klinických testovaniach liekov proti vírusu.

Dokument sa oplatí vidieť kvôli silnej téme a príbehom z reálneho života. Pripomenie divákom, aby nezabudli na statočných ľudí, ktorí sa na začiatku epidémie museli popasovať so strachom z neznámeho a taktiež s nezáujmom verejnosti o ich životy.

Je to len koniec sveta (2016)

Režisér Xavier Dolan je vďaka svojim skvelým queer filmom veľkým obľúbenecom LGBTI komunity. V roku 2016 sa dostala do kín jeho adaptácia divadelnej hry od Jean-Luca Lagarcea. Dolan zostal verný predlohe, no podarilo sa mu vo filme vytvoriť svoju typickú štylizáciu a atmosféru. Dej sa venuje mladému úspešnému dramatikovi, ktorý sa po dvanástich rokoch vracia domov za rodinou, aby im oznámil, že zomiera. Vo filme síce nie je špecifikované, na akú chorobu hlavný hrdina zomiera, no v pôvodnej predlohe to bol práve AIDS.

Hoci zo všetkých Dolanovych filmov som si tento obľúbil asi najmenej, musím uznať, že dokázal perfektne zobraziť dysfunkčnú rodinu a pocit samoty. Nesústreďuje sa na samotnú chorobu, ale na ťažobu a dôsledky, ktoré spôsobuje. Okrem intenzívnej a intímnej atmosféry či skvelej hudby vo filme účinkujú talentovaní francúzski herci a herečky ako Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux a Gaspard Ulliel.

Théo a Hugo (2016)

Parížsky undergroundový sex klub. Anonymné mužské telá, živočíšne vášne, upotené dark roomy. Keď si dvaja cudzinci opojení túžbou pozrú do očí, svet okolo nich zmizne. Ako noc plynie, mladí muži sa budú musieť vyrovnať s dôsledkami svojej nerozvážnosti.

Théo a Hugo je realistická dráma, ktorá dávkuje divákom romantiku a zároveň tvrdé sexuálne pasáže. Film otvára dôležité otázky o anonymnom sexe a s tým spojenú otázku zdravotných rizík. Ide o citlivú tému, ktorú si treba pripomínať aj v súčasnosti.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?