in ,

Epidémia vo filme! O odhodlaní žiť, keď siahame na dno síl, rozprávajú tieto filmy a seriály s témou HIV/AIDS

Seriál It’s a Sin sa stal jedným z najväčších televíznych hitov tohto roku. Otvára tému AIDS epidémie, ktorá zasiahla svet v 80. rokoch minulého storočia. Vo filmoch a seriálovej tvorbe bolo toto obdobie spracované už viackrát. V tomto článku nájdete 9 filmov a seriálov s AIDS a HIV témou, ktoré sa oplatí vidieť.

Philadelphia (1993)

Jeden z prvých mainstreamových filmov, venujúcich sa epidémii AIDS/HIV a homofóbnym útokom, ktorým čelili gejovia. Tom Hanks hrá Andyho, právnika, ktorý má HIV a je prepustený z práce pre údajnú neschopnosť. Andy ale vie, že prišiel o zamestnanie kvôli chorobe a diskriminácii. Právnik Joe Miller sa mu rozhodne pomôcť napriek svojmu odporu voči homosexuálom.

Hodiny (2002)

Psychologická dráma s hviezdnym obsadením (Meryl Streep, Julianne Moore a Nicole Kidman) je povinnou jazdou pre každého fanúšika kinematografie. Dej sa sústreďuje na životy troch žien, ktorých osudy spája novela Pani Dallowayová od Virginii Woolf. Postava Meryl Streep pripravuje oslavu pre svojho dlhoročného kamaráta Richarda, ktorý zomiera na AIDS.

Anjeli v Amerike (2003)

Pravdepodobne najznámejšie dielo venujúce sa epidémii AIDS v 80. rokoch. HBO miniséria je založená na divadelnej hre, ktorá mala premiéru v roku 1991. Bola najsledovanejšou sériou káblovej televízie z roku 2003 a získala štyri ceny Emmy a päť Zlatých Glóbusov. Okrem AIDS epidémie skúma širokú škálu tém, vrátane politiky prezidenta Reagana a meniacu sa sociálnu a politickú klímu v USA.

Rent (2005)

Ikonický film, ktorý miluje každý fanúšik muzikálov a tvorby z Broadway. Filmová verzia prináša všetky známe piesne (ako napríklad Seasons of Love alebo Take Me or Leave Me) a taktiež pôvodné broadwayské obsadenie. Venuje sa mnohým témam a postavám, medzi nimi aj Angelovi, ktorý má AIDS. Jeho osud nedopadne so šťastným koncom, čo je odkazom na smutnú realitu na prelome 80. a 90. rokov.

How to Survive a Plague (2012)

Dokumentárny film z roku 2012 sa venuje úsiliu aktivistických skupín ACT UP a TAG. Je venovaný partnerovi režiséra Davida Francea, ktorý zomrel na zdravotné problémy spôsobené AIDS. Film bol dokonca nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší celovečerný dokumentárny film.

Dallas Buyers Club (2013)

Napriek tomu, že si film odniesol vlnu kritiky za obsadenie Jareda Leta do postavy transrodovej ženy, ide stále o dielo, ktoré si zaslúži pozretie. Dej filmu sa odohráva v roku 1985, kedy si doktori stále nevedeli rady s liečbou AIDS. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) vyráža do Mexika, kde hľadá alternatívne možnosti liečby a odštartuje medzinárodný čierny trh s neschválenými liekmi.

The Normal Heart (2014)

Režisér Ryan Murphy sa venuje AIDS téme aj v obľúbenom seriáli Pose. No pár rokov predtým natočil film The Normal Heart, založený na divadelnej hre od Larryho Kramera z roku 1985. Tak ako väčšina filmov s podobnou problematikou, aj tento približuje vzostup epidémie v New Yorku v rokoch 1981 az 1984, tentokrát z pohľadu spisovateľa Neda Weeksa (Mark Ruffalo), ktorý založil prominentnú aktivistickú skupinu na boj s HIV.

120 BPM (2017)

Rozhodne jeden z najlepších teplých filmov minulej dekády prináša príbeh francúzskych aktivistov bojujúcich s verejnosťou, ktorá sa jednoducho nezaujíma o životy zomierajúcich queer ľudí. Príbeh je vyrozprávaný veľmi citlivo, no napriek tomu zobrazuje realistický pohľad na peklo, ktoré znamenalo začiatok HIV/AIDS epidémie. Film si v roku 2019 odniesol Veľkú cenu z festivalu Cannes.

It’s a Sin (2021)

Mnoho ľudí si môže povedať, že nepotrebujeme ďalšie filmy alebo seriály, ktoré zobrazujú začiatok HIV/AIDS epidémie. Prečo ich teda filmári stále tvoria? Veľa z nás často zabúda, aké ťažké to mali ľudia pred nami a že práve vďaka ich odhodlaniu a boji za férovú spoločnosť môžeme dnes žiť bez strachu a slobodne. It’s a Sin má skvelý príbeh a veľmi dobré herecké obsadenie, a hoci neprináša nový pohľad na problematiku, je to dôležité pripomenutie pre mladšiu generáciu, čím si musela v minulom storočí prejsť LGBTI komunita.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?