in ,

LGBTI osobnosti, ktoré majú dôležité postavenie v súčasnom Hollywoode (2. časť)

Prehľad queer moderátorov, transrodových herečiek a gejských hercov sme vám priniesli v predošlom článku. Všetky tieto osobnosti výrazne ovplyvňujú americkú kultúru a zobrazovanie LGBTI komunity v médiách. V tomto článku sa venujeme lesbickým herečkám, queer tvorcom a taktiež teplým spevákom a speváčkam.

Populárne lesbické herečky

Každý fanúšik komédií pozná herca Jonaha Hilla. Vedeli ste o tom, že má rovnako vtipnú a talentovanú sestru? Beanie Feldstein je vo svete možno známa iba krátko, no v Hollywoode sa kvôli nej dejú veľké veci. Fanúšikovia ju v posledných rokoch mohli vidieť vo filme Lady Bird alebo seriáli What We Do in the Shadows, no jej najväčšia rola prišla v roku 2019 s filmom Booksmart. Film o dvoch maturujúcich dievčatách, ktoré sa v posledný deň vyučovania rozhodli konečne porušiť pravidlá a ísť na párty, bol obrovským hitom medzi kritikmi a fanúšikmi. Za svoju rolu bola Beanie dokonca nominovaná na Zlatý glóbus. V rovnakom roku verejne oznámila, že je v partnerskom vzťahu so ženou. Tento rok ju budeme môcť vidieť v tretej sérii American Crime Story s názvom Impeachment, kde si zahrá Monicu Lewinsky.

Osobne som sa do Kristen Stewart zamiloval v Twilight sérii, ktorou sa preslávila po celom svete. Kariéru začala ale omnoho skôr, jej prvá väčšia rola prišla v roku 2002 s filmom Úkryt od Davida Finchera. Kristen má bohatú filmovú kariéru, spomeniem napríklad filmy Adventureland, The Runaways, Snehulienka a lovec či Still Alice. V mladšom veku sa vedelo o jej milostnom vzťahu s Robertom Pattinsonom. V posledných rokoch ale začala chodiť so ženami. Na tomto prípade je inšpiratívne, že Kristen neurobila žiadny verejný comingout. Jej vzťahy totiž nepotrebujú vysvetlenie verejnosti. Možno aj vďaka tomuto faktu Kristen začala prijímať viac lesbických postáv a myslím si, že je skvelým príkladom pre mnoho mladých dievčat.

V roku 2012 získalo obsadenie Saturday Night Live novú členku, z ktorej sa stala okamžitá hviezda a miláčik fanúšikov. Kate McKinnon je jednou z najvtipnejších osôb v Hollywoode. Ak si nie ste istí, či ju poznáte, určite sú vám známe aspoň jej paródie veľkých osobností ako Justin Bieber, Ellen DeGeneres či Hillary Clinton. Šou jej pomohla začať bohatú hereckú kariéru a zahrať si vo filmoch Ghostbusters, Špión, ktorý ma dostal či Yesterday. Bola nominovaná na osem cien Emmy, z ktorých dokonca dve vyhrala.

Sarah Paulson je hollywoodske zlatíčko a jedna z najtalentovanejších herečiek súčasnosti. Jej kariéra trvá už viac ako 26 rokov, no populárnym menom sa stala až so seriálom American Horror Story. Zahrala si totiž v ôsmich z deviatich sérií. Posledné roky sme ju videli v mnohých filmoch a seriáloch ako Mrs. America, American Crime Story či Ocean’s 8. Rozhodne nemá problém ani s lesbickými postavami, čo dokázala vo filme Carol a naposledy minulý rok v seriáli Ratched. Dá sa povedať, že keď je meno Sarah Paulson spojené s nejakým projektom, bude z neho určite hit. Svoju sexualitu nikdy neskrývala. V roku 2013 sa v interview pre Broadway.com vyjadrila: „Je to pre mňa fluidné.“ Od roku 2015 je vo vzťahu s herečkou Holland Taylor.

Pre tvorcov je dôležité rôznorodé LGBTI obsadenie

Nikdy sa nevzdám názoru, že režisér a producent Ryan Murphy zmenil v seriálovej tvorbe spôsob zobrazovania queer komunity. LGBTI reprezentácia bola pre neho veľmi dôležitá už od začiatku kariéry a všetko sa potvrdilo seriálom Glee. V rokoch 2009 až 2012 bolo Glee absolútnym fenoménom a prinieslo na obrazovky gejské, lesbické a transrodové postavy. So svojou osvetou pokračoval aj v ďalšej tvorbe pri seriáloch The New Normal, Pose a Hollywood. Vo svojich dielach sa snaží prinášať vždy nové príbehy z teplej komunity a veľmi často obsadzuje queer hercov a herečky. Počas kariéry získal 32 nominácií na cenu Emmy. Je často označovaný za najmocnejšieho muža v modernej televíznej tvorbe a môže sa popýšiť nadštandardnou spoluprácou s Netflixom. V najbližších rokoch sa môžeme tešiť na veľa nových projektov z jeho dielne.

Lena Waithe zmenila v roku 2017 históriu, keď sa z nej stala prvá čierna žena, ktorá vyhrala cenu Emmy za Najlepší scenár pre komediálny seriál. Cenu dostala za epizódu netflixovského seriálu Master of None, v ktorom si dokonca zahrala vedľajšiu úlohu. Táto epizóda vychádzala z jej vlastného comingoutu pred svojou mamou. Lena sa o svojej scenáristickej a hereckej práci vyjadrila takto: „Viem, že vo svete je veľa žien, ktoré sú ako ja. Existujeme. Viditeľnosť pre lesby tmavej pleti je pre mňa veľmi dôležitá.“ V súčasnosti tvorí mnoho skvelých seriálov, v ktorých sú hlavnými postavami Afroameričania (napr. Boomerang a Twenties).

Janet Mock je v Amerike známa ako transrodová aktivistka, redaktorka webovej stránky časopisu People a taktiež televízna režisérka. Verejný comingout spravila v roku 2011 v článku pre Marie Claire. Do televíznej tvorby sa dostala vďaka seriálom Ryana Murphyho. Režírovala viaceré epizódy seriálov Pose, Politik a Hollywood. V rozhovore pre The Guardian sa vyjadrila: „Nikdy som nevidela mladú transženu, ktorá by sa mala na svete dobre.“ Aj z tohto dôvodu je pre ňu dôležité, aby boli transrodoví ľudia v súčasnej kultúre a médiách viditeľnejší.

Speváci robia hudbu o láske k mužom

Hudobná scéna bola ku queer ľudom vždy trochu otvorenejšia ako iné časti Hollywoodu. V minulom storočí sa z Eltona Johna či Freddieho Mercuryho stali obrovské hviezdy, ktoré zaslúžene dosiahli postavenie legendy. V dnešnej dobe je otvorených gejských spevákov omnoho viac, no žiaden z nich nedosahuje takú mieru úspechu ako heterosexuálni speváci. Jedným z najpopulárnejších LGBTI spevákov súčasnosti je Sam Smith. Väčšina ľudí si ich zamilovala už v roku 2014, keď vydali úspešný album In the Lonely Hour, ktorý obsahoval obrovské hity Stay with Me a I’m Not the Only One. V nasledujúcich rokoch vydali ďalšie dva úspešné albumy a dokonca získali Oscara v kategórii Najlepšia filmová pieseň. V roku 2019 oznámili, že sú nebinárni a používajú rodové zámená oni/ich/im. Vyjadrili sa: „Po rokoch boja so svojím pohlavím sme sa rozhodli prijať to, kým sme.“ Ich kariéra pokračuje do dnešného dňa.

Populárny spevák Frank Ocean je jeden z mála čiernych queer ľudí v súčasnej rapovej a R&B hudbe. V roku 2011 vydal mixtape s názvom Nostalgia, Ultra a rok na to debutový album Channel Orange. Oba sa tešili obrovskému úspechu kritikov aj poslucháčov. Channel Orange bol nominovaný na Grammy v kategórii Album roka a pieseň Thinkin Bout You v kategórii Nahrávka roka. Nasledujúce štyri roky si dal od hudby pauzu a vrátil sa až v roku 2016 s veľmi očakávaným druhým albumom Blonde. Aj v prípade tohto albumu bol chválený za neštandardný postoj k súčasnej R&B a popovej hudbe.

Mnohí gejovia sa stotožňujú s hudbou mladého austrálskeho speváka Troya Sivana, ktorý začal svoju kariéru ako youtuber. Jeho debutový singel Happy Little Pill naznačil už v roku 2014 sľubnú kariéru. V roku 2015 vydal videotrilógiu Blue Neighbourhood pozostávajúcu z piesní Wild, Fools a Talk Me Down. Videá rozprávajú milostný príbeh Troya a jeho fiktívneho priateľa z detstva a taktiež približujú boj, ktorý musia zvádzať páry rovnakého pohlavia. Troye bol vždy otvorený ohľadom homosexuálnej orientácie. Gejské vplyvy boli cítiť hlavne na jeho druhom štúdiovom albume Bloom, na ktorom spieval o láske k mužom, ale aj o análnom sexe. Jeho posledné EP s názvom In a Dream vyšlo v auguste minulého roka.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?