in ,

Najdôležitejšie LGBTI osobnosti súčasnosti v Hollywoode (1. časť)

Billy Porter, Hanter Schafer, Rachel Maddow

Môžeme na 100 % povedať, že Hollywood a popkultúra vo všeobecnosti sú otvorenejším miestom pre LGBTI komunitu. Mnohí z nás majú obľúbených queer hercov alebo speváčky a každý deň spoznávame nové tváre, ktoré vytvárajú obsah pre teplé publikum. Aké mená sú dôležité v súčasnom Hollywoode?

Pri moderovaní už nezáleží na sexuálnej orientácii

Mainstreamoví americkí moderátori v minulosti nezvykli hovoriť o svojej sexuálnej orientácii. Situácia sa zlepšila v roku 2003, keď dostala Ellen DeGeneres vlastnú talkšou. Ellen predstavovala pre mnohých ľudí v amerických domácnostiach jediný kontakt s homosexuálnym človekom. The Ellen DeGeneres Show sa osemnásť rokov tešila veľkému úspechu. Všetko sa zmenilo minulý rok, keď webová stránka BuzzFeed News vydala článok, v ktorom mnohí zamestnanci označili šou za toxické pracovisko a obvinili výkonných producentov z obťažovania a rasistických komentárov. Našťastie máme v súčasnosti mnoho ďalších moderátorov, ktorí sú tým lepším prípadom.

RuPaul je vo svete známy už od 90. rokov, teda odvtedy, čo vydal svoj ikonický song Supermodel (You Better Work). Ďalšie dve desaťročia sa naďalej venoval hudbe, herectvu a v roku 1996 mal dokonca vlastnú talkšou. Mnohým mladým divákom sa zviditeľnil v roku 2009 vďaka reality šou RuPaul’s Drag Race. Hoci si aj on so sebou nesie vlastné kontroverzie, faktom je, že vďaka jeho programu sa stal z dragu mainstreamový biznis, a každoročne pomôže naštartovať kariéru viacerým drag queens. Za moderovanie RuPaul’s Drag Race získal 5 cien Emmy ako najlepší moderátor reality šou.

Andy Cohen začínal ako výkonný producent televíznej stanice Bravo, ktorá je v súčasnosti zameraná na rôzne reality šou pre ženské a homosexuálne publikum (napríklad Real Housewives). Istý čas bol zodpovedný za tvorbu nových seriálov a hľadanie nových talentov. V roku 2009 dostal vlastnú talkšou zameranú na americkú popkultúru Watch What Happens Live with Andy Cohen. 

Je známy aj vďaka kamarátstvu s Andersonom Copperom. Anderson je hlavným moderátorom spravodajskej relácie Anderson Cooper 360° a pracuje aj ako korešpondent pre americké televízne noviny 60 Minutes. V roku 2012 sa vyautoval ako gej a časopis The New York Times ho vyhlásil za najvýznamnejšieho homosexuálneho novinára v americkej televízii. Štyri roky na to sa stal prvým vyautovaným členom LGBTI komunity, ktorý moderoval prezidentskú debatu.

The Rachel Maddow Show preslávila v posledných rokoch moderátorku Rachel Maddow. Ide o progresívny spravodajský televízny program, v ktorom sa Rachel vyjadruje k politickým témam. Táto šou z nej urobila prvého otvorene homosexuálneho človeka, ktorý v USA moderoval spravodajstvo v hlavnom vysielacom čase.

V roku 2018 sa Netflix rozhodol vrátiť na obrazovky reality šou Queer Eye s novými piatimi moderátormi, ktorí sa nazývajú Fab Five. Antoni Porowski je odborník na jedlo a víno, Tan France na módu, Karamo Brown na kultúru, Bobby Berk na dizajn a Jonathan Van Ness je expertom na starostlivosť o vlasy. Queer Eye sa stalo pre novú generáciu divákov absolútnym fenoménom. V priebehu piatich sérií sa stalo známym silnou reprezentáciou LGBTI komunity a z piatich moderátorov sa stala neodmysliteľná súčasť dnešnej populárnej kultúry.

Transrodové ženy viditeľné vďaka seriálovej tvorbe

Zastúpenie transľudí nebolo nikdy také viditeľné ako v súčasnej kultúre. Mnoho transrodových hercov a herečiek dostáva vďaka televíznej a filmovej tvorbe väčšiu šancu na vyrozprávanie vlastných príbehov. Stále platí, že transrodové ženy sú v médiách momentálne o niečo viditeľnejšie ako transmuži. Začalo sa to v roku 2013 seriálom Orange Is the New Black, kde si jednu z hlavných postáv zahrala herečka Laverne Cox

Na svojom konte má mnoho míľnikov pre transkomunitu. Vďaka populárnemu netflixovému seriálu sa stala prvou transrodovou herečkou nominovanou na cenu Emmy v hereckej kategórii. V júni 2014 sa stala prvým transrodovým človekom, ktorý sa objavil na titulnej strane časopisu Time. V roku 2017 sa vďaka seriálu Doubt stala prvým transrodovým človekom vôbec, ktorý si zahral regulárnu rolu v hlavnom vysielacom čase. Je aj prvou transrodovou osobou, ktorá má voskovú figurínu v múzeu Madame Tussaudovej. Jej herecká kariéra pokračuje dodnes. Diváci ju naposledy mohli vidieť vo filme Promising Young Woman.

Seriál Euphoria sa stal v roku 2019 obrovským úspechom vďaka špecifickému zobrazeniu americkej mládeže. Hlavnú úlohu si zahrala populárna herečka Zendaya a vo vedľajších postavách sa predstavili začínajúce tváre, medzi nimi aj transrodová herečka Hunter Schafer. Jej postava Jules priniesla nový spôsob stvárnenia transrodových postáv, pri ktorom si je divák vedomý ich transidentity, ktorá však nie je nosnou dejovou líniou. Hunter pracovala pred účinkovaním v Euphorii hlavne ako modelka a dnes sa venuje aj LGBTI aktivizmu.

Pose je americký seriál o afroamerickej a latinskoamerickej LGBTI komunite v 80. a 90. rokoch. Venuje sa ballroom kultúre, v ktorej si transľudia hľadajú svoje nové rodiny, ako aj miesto vo svete. Hlavné úlohy si zahrali transrodové herečky Mj Rodriguez, Dominique Jackson, Indya Moore, Hailie Sahar a Angelica Ross. Po účinkovaní v Pose sa z nich stali známe osobnosti a ich herecké a modelingové kariéry sa naplno rozbehli. Všetky sa venujú aj aktivizmu za práva a viditeľnosť transrodových ľudí.

Gejskí herci už nemajú problém hrať gejské postavy

Verejný comingout mohol v minulosti znamenať pre mnohých hercov koniec kariéry. V súčasnosti sa Hollywood konečne stáva miestom, kde sa môžu všetci cítiť pohodlne vo vlastnej koži a nemusia sa pre svoju identitu obávať nedostatku práce vo filmovom priemysle. Napriek tomu, že Billy Eichner má aktívnu hereckú kariéru už od roku 2005, mnohí fanúšikovia ho spoznali vďaka siedmej a ôsmej sérii populárneho seriálu American Horror Story. Verných fanúšikov si získal hlavne vďaka šou Billy on the Street, v ktorej pobehuje po New Yorku so známymi celebritami a pýta sa okoloidúcich ľudí náhodné otázky. V marci 2021 oznámil nový film Bros, v ktorom si zahrá hlavnú postavu. Pôjde o príbeh dvoch homosexuálov s problémami so záväzkami, ktorí sa rozhodnú spolu usadiť. Produkuje ho spoločnosť Universal Pictures, čiže ide o prvý LGBTI film od mainstreamového filmového štúdia, ktorý sa bude zameriavať na vzťah medzi dvomi dospelými mužmi.

Dan Levy je syn legendárneho herca Eugena Levyho. Začínal ako televízny moderátor v MTV Kanada, ale medzinárodnú slávu získal až vďaka extrémne populárnemu seriálu Schitt’s Creek. Dan bol jedným zo scenáristov a zahral si aj jednu z hlavných postáv. Všetci fanúšikovia si zamilovali postavu Davida, rozmaznaného zbohatlíckeho syna, ktorý si musí zvyknúť na svoj nový dedinský domov a postupne nachádza svoju životnú lásku. Minulý rok si zahral vo filmoch Coastal Elites a Happiest Season, zatiaľ čo vo februári tohto roku moderoval Saturday Night Live.

Podobne ako predchádzajúci dvaja herci, aj Billy Porter pracoval vo filmovom biznise dlhé roky predtým ako sa dostal do mainstreamovej tvorby. Jeho prvým krokom k hviezdnej kariére bolo účinkovanie v broadwayskom muzikáli Kinky Boots, za ktorý získal mnoho divadelných ocenení. Od roku 2018 je hlavným mužským hercom v seriáli Pose. Za prácu v Pose získal cenu Emmy, čím sa stal prvým otvoreným afroamerickým gejom, ktorý vyhral v hlavnej hereckej kategórii. Ak aj nesledujete jeho tvorbu, určite ho poznáte ako módnu ikonu, ktorá sa v roku 2019 objavila na Oscaroch v tomto nesmrteľnom outfite.

Keď niekto vysloví meno Jim Parsons, ľudia si pravdepodobne automaticky vybavia jeho postavu Sheldona Coopera zo sitcomu The Big Bang Theory. Odkedy však urobil v roku 2012 verejný comingout, začal hrať viacero gejských postáv. Začalo to filmom The Normal Heart a naposledy to bolo minulý rok vo filme The Boys in the Band a v seriáli Hollywood, obe z dielne Ryana Murphyho. Verejne sa vyjadril, že gejské postavy by mali byť prístupné pre všetkých hercov, je ale dôležité aby mali homosexuáli rovnakú šancu ako heterosexuáli.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?