in ,

Drag šou ako cesta za šťastím, prinášame druhú várku filmov o umení dragu

Everybody's Talking About Jamie / Foto: Amazon Studios

Po zverejnení prvého článku s filmami o drag queens, sme dostali od vás viacero ďalších tipov. Prinášame vám teda ďalších 11 filmov o rôznych podobách dragu.

Traja muži v negližé (To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar) (1995)

Elitné manhattanské drag queens Vida a Noxeema zapôsobili v súťaži na regionálnych rozhodcov a zabezpečili si miesta v Nationals v Los Angeles. Keď sa stretnú s drag nováčikom Chi-Chi, očarená Vida a Noxeema súhlasia, že beznádejného mladíka vezmú pod svoje krídla. Čoskoro sa spolu vydávajú na šialený výlet naprieč Amerikou, aby sa dostali včas do Los Angeles.

Tootsie (1982)

Newyorský herec Michael je talentovaný perfekcionista, ktorý je na seba aj na ostatných taký tvrdý, že mu jeho agent už nedokáže nájsť prácu. Po neúspešnom konkurze sa znovu objaví ako herečka Dorothy a rolu dostane. To, čo malo byť krátkodobou úlohou, sa zmení na dlhodobú zmluvu, no keď sa Michael zamiluje do kolegyne Julie, nastanú komplikácie, ktoré môžu všetko zničiť.

Tento klasický film by som zaradil do rovnakej kategórie ako Otca v sukni. Nejde o moje obľúbené pozeranie, ale hlavnú ženskú rolu si tu zahrala Jessica Lange, ktorú queer komunita miluje.

Všetci hovoria o Jamiem (Everybody’s Talking About Jamie) (2021)

Jamie New, tínedžer zo Sheffieldu, sníva o živote na javisku. Jeho tajným želaním je stať sa drag queen. Najlepšia kamarátka Pritti a milujúca mama ho síce zasypávajú nekonečnou podporou, ale vyrovnať sa musí aj s otcom, ktorý ho nepodporuje, a niekoľkými ignorantskými deckami, ktoré sa pokúšajú pokaziť mu predstavu o budúcnosti.

Tento filmový muzikál je inšpirovaný rovnomenným divadelným muzikálom, ktorý je zase inšpirovaný skutočnými udalosťami. Ak máte radi drag queens, hudbu a tanec, v tomto filme si v dostatočnej miere užijete všetko z toho.

Ja, knedlička (Dumplin‘) (2018)

Willowdean, zvaná aj Knedlička, je plnoštíhla dospievajúca dievčina, ktorá sa zo vzdoru rozhodne prihlásiť do súťaže krásy, ktorú jej mama kedysi vyhrala. Situácia sa vyostrí, keď sa jej príkladom začnú riadiť aj ostatné súťažiace, čo spôsobí revolúciu nielen v súťaži, ale aj v ich malom texaskom mestečku.

Ja, knedlička, je film natočený na motívy rovnomennej knihy Julie Murphy a ide o nesmierne srdečný príbeh dievčaťa, ktoré vníma svoju inakosť a rozhodne sa ju premeniť na niečo prospešné. Vo filme sa objavuje viacero skvelých piesní, ktorých autorkou je legendárna Dolly Parton.

Mučivá láska (Torch Song Trilogy) (1988)

Arnold hľadá lásku a prijatie, no nič z toho neprichádza ľahko, keďže je gejom v New Yorku 70. rokov, a navyše pracuje ako drag queen. Po sérii trápení Arnold konečne uverí, že našiel lásku svojho života. Dôjde však k tragédii, ktorá od základov otrasie jeho životom, čo ho dovedie ku konfrontácii s panovačnou matkou, ktorá nikdy nesúhlasila s jeho životným štýlom.

Ide o srdečný film s univerzálnymi témami prijatia a lásky. Arnoldom je každý, kto chce byť milovaný nie pre to, čím by ho chceli mať iní, ale pre to, aký naozaj je. Hlavnú úlohu si zahral ikonický gejský herec Harvey Fierstein.

Sami sebou (Tucked) (2018)

Staršia, smrteľne chorá, drag queen nadviaže priateľstvo s mladším mužom a snaží sa napraviť vzťah so svojou odcudzenou dcérou.

Dojímavá a nečakane vtipná dráma o konci života odohrávajúca sa v Brightone, s úžasným výkonom 83-ročného Derrena Nesbitta. Táto príjemná komédia využíva medzigeneračné queer priateľstvo, aby preskúmala nuansy pohlavia vo svete dragu.

Wigstock: The Movie (1995)

Dokument zachytáva atmosféru drag festivalu v New Yorku, ktorý je zaplavou farebných kostýmov a okázalých vystúpení. RuPaul, Lady Bunny a tisíce ďalších drag queens kráčajú ulicami Manhattanu a oslavujú hrdosť na neoddeliteľnú súčasť queer kultúry, ktorá je zvyškom komunity často zosmiešňovaná, prípadne prehliadaná.

Hurricane Bianca (2016)

Učiteľ z New Yorku sa presťahuje do malého mesta v Texase, kde ho však rýchlo vyhodia za to, že je gej. Čoskoro sa vracia oblečený ako žena, aby sa pomstil odporným obyvateľom mesta.

Napriek tomu, že má táto komédia s obľúbenou drag queen Biancou Del Rio malý rozpočet a nelogický scenár, stále ide o vtipný a príjemný film. Určené hlavne pre fanúšikov RuPaul’s Drag Race. Film dostal v roku 2018 pokračovanie a momentálne sa točí už tretí film.

Workhorse Queen (2021)

Cez deň pracoval Ed Popil  už vyše 18 rokov ako telemarketér v Rochestri v štáte New York. V noci sa premenil na drag queen s menom Mrs. Kasha Davis. Kasha vznikla ako pocta Edovej mame a ide o domácu ženu zo 60. rokov, ktorá sa snaží oslobodiť od domácej driny tajným vystupovaním v nočných kluboch. Po tom, čo bol Ed obsadený do siedmej série RuPaul’s Drag Race, začal sa venovať drag kariére na plný úväzok vo veku 44 rokov.

Workhorse Queen skúma, aký komplexný vplyv majú reality šou na queer vystúpenia. Zameriava sa na rastúcu priepasť medzi členmi drag komunity v malom meste – tými, ktorí boli v RuPaul’s Drag Race, a tými, ktorí sa šou nezúčastnili.

Connie and Carla (2004)

Najlepšie kamarátky Connie a Carla sa nečakane stanú svedkami vraždy a musia utiecť zo Chicaga. V Los Angeles nahliadnu do tamojšej drag scény a veria, že vďaka výmene šatníka získajú bezpečie a navyše zažijú úspech. Ale vrahovia sa chcú uistiť, že Connie a Carla nikdy nepovedia, čo videli.

Stage Mother (2020)

Keď konzervatívna riaditeľka texaského kostolného zboru Maybelline (Jacki Weaver) zdedí drag klub svojho nedávno zosnulého syna, prekvapí všetkých okolo seba tým, že sa rozhodne presťahovať do San Francisca, aby klub zachránila pred bankrotom. V tomto novom prostredí sa pomaly začína otvárať svetu a nachádza tu nový zmysel svojho života.

Jeden z mojich obľúbených filmov s drag queens, ktorý je srdečný a láskavý. Ukazuje taktiež, ako veľmi úprimné je umenie dragu a odhaľuje, kým ľudia naozaj vo svojom vnútri sú.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk


Čo si myslíš o článku?