in ,

Drag queens sa vo filmoch zobrazujú už desaťročia. Toto sú skvelé filmy o umení dragu

Záber z filmu Victor Victoria

Nedá sa spochybniť, že drag sa stal v poslednom desaťročí absolútnym fenoménom. Neobjavil ho ale RuPaul’s Drag Race, keďže drag queens sa v kinematografii zobrazujú už celé desaťročia. V tomto článku nájdete 10 filmov o rôznych podobách dragu.

Ja, BeBe (Being BeBe) (2021)

Dokument dôsledne mapuje 15 rokov v živote drag performera Marshalla Ngwa alias BeBe Zahary Benet, ktorý z homofóbneho Kamerunu emigroval do Ameriky, stal sa prvým víťazom televíznej relácie RuPaul’s Drag Race a popredným umelcom, ktorý dodnes oslavuje kultúru čiernych ľudí. Marshallovov príbeh je cestou ťažko skúšaného umelca za úspechom, ktorého osud sa prepletá aj s aktuálnymi otázkami LGBTI+ života. 

Aj keď Ja, BeBe nejde až tak do hĺbky, úprimnosť a nákazlivý humor z neho robia uspokojivý dokument, a to najmä pre fanúšikov, ktorí z RuPaul’s Drag Race vytvorili živú kapitolu súčasnej histórie queer popkultúry.

Dancing Queens (2021)

Hlavnou hrdinkou tohto príbehu je Dylan Pettersson, 23-ročné dievča s veľkými tanečnými ambíciami, pochádzajúce z malého ostrova pri švédskom pobreží. Keď ju prehovoria, aby upratovala v krachujúcom drag klube Queens, hviezdna tanečnica a choreografka klubu náhodou objaví jej talent. Dylan chce byť zúfalo súčasťou šou, ale je dievča – a toto je drag šou. Kde je však vôľa, tam je aj cesta.

Čaká nás zaujímavý film o ženách, ktoré prekračujú drag scénu a podriaďujú sa zložitým vrstvám rodovej identity. Nejde o najlepší film na svete, ale opodstatnene ukazuje, že drag je pre všetkých, bez ohľadu na pohlavie. Film si môžete pozrieť na Netflixe.

Lak na vlasy (Hairspray) (1988)

Tínedžerka s nadváhou, Tracy Turnblad, sa uchádza o miesto v obľúbenej tanečnej šou, porazí zlomyseľnú Amber von Tussle a získa si srdce jej priateľa. Po stretnutí s niekoľkými černošskými študentmi svojej školy začne v šou presadzovať väčšiu rasovú integráciu, čím si zarobí na problémy na viacerých frontoch, a najmä u Amberiných dotieravých rodičov.

Film sám osebe nemá postavu, ktorá by v príbehu bola drag queen, ale Tracyinu mamu si zahrala legendárna drag umelkyňa Divine. Ide o jeden z mnohých filmov režiséra Johna Watersa, v ktorom si Divine zahrala v dragu. Vo vedľajších postavách sa objavia exmanžel Cher, Sonny Bono, a speváčka hudobnej kapely Blondie, Debbie Harry.

Cherry Pop (2017)

V jednu divokú noc v krachujúcom drag klube musia drag queen riešiť problémy. Svojrázne zoskupenie patrónov, rodiny, priateľov a milencov prežíva zlomené srdcia, zradu a prijatie v bizarnom slede udalostí, počas ktorých sa Lady Zaza pripravuje na svoje posledné vystúpenie. Vo filme si zahrali známe drag queens ako Bob The Drag Queen, Detox či Latrice Royale.

Sexi čižmičky (Kinky Boots) (2005)

Po smrti otca zdedí Charlie rodinnú továreň na topánky. Tie ho však nezaujímajú a fabrika je v takej finančnej tiesni, že musí prepustiť 15 zamestnancov. Náhodné stretnutie s kabaretnou speváčkou a drag queen Lolou ho však inšpiruje k tomu, aby továreň zachránil výrobou sexi obuvi. Jeho robotníci z toho nadšení nie sú. V roku 2012 bol film dokonca adaptovaný na broadwayský muzikál, ku ktorému zložila hudbu Cyndi Lauper.

Otec v sukni (Mrs. Doubtfire) (1993)

Rozvedený Daniel Hillard je nešťastný z toho, že sa nemôže stretávať so svojimi deťmi, a tak vymyslí prepracovaný plán. S pomocou svojho kreatívneho brata Franka sa preoblečie za staršiu žena a presvedčí svoju bývalú manželku Mirandu, aby ho najala ako opatrovateľku.

Táto klasická komédia patrí do kategórie filmov, v ktorých sa muži prezliekajú za ženy, aby dosiahli svoj cieľ. Ale v minulom storočí to bol jeden z mála komerčných filmov, v ktorých sa vyskytuje drag ako hlavný motív filmu. A v hlavnej úlohe sa samozrejme objavil miláčik publika, Robin Williams.

Outrageous! (1977)

Teplý kaderník Robin Turner často češe drag queens a pritom sníva o tom, že jedného dňa nájde odvahu stať sa jednou z nich. Keď mu do života vstúpi schizofrenická kamarátka Liza, ktorá hľadá bývanie, netuší, že práve ona ho k tomu konečne dokope. Postupom času si medzi sebou vytvárajú čoraz pevnejšie puto, keďže Robin pomáha Lize s neplánovaným tehotenstvom a Liza Robina tlačí, aby otvoril nočný klub.

Nehollywoodsky casting tohto malého a jednoduchého filmu, ktorý predstavuje gejský život v 70. rokoch, je úprimný a zároveň očarujúci. Zápletka je síce skromná, no viaceré úžasné línie v celkovom príbehu vás nenechajú chladnými.

Niekto to rád horúce (Some Like It Hot) (1959)

Príťažlivý saxofonista Joe a jeho utrápený kamarát Jerry musia neplánovane utekať z Chicaga pred gangstrami. V ženskom prevleku sa pridajú k čisto ženskej džezovej kapele a naskočia na vlak smerujúci na slnečnú Floridu. Zatiaľ čo Joe predstiera, že je milionár, aby získal sexi speváčku Sugar, veci sa vyostrujú a mafiáni sa blížia.

Ide pravdepodobne o najznámejší film s drag queens v histórii kinematografie. Môže za to hlavne fakt, že ide o jeden z najlepších filmov s Marilyn Monroe. Nedá sa povedať, že zostarol najlepšie, ale stále sa naň dá pozerať s humorom a šarmom.

Dobrodružstvá Priscilly, Kráľovnej púšte (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert) (1994)

Keď drag queen Anthony súhlasí s vystúpením na druhom konci krajiny, pozve kolegu Adama a transrodovú ženu Bernadette, aby sa k nemu pridali. Vo svojom farebnom autobuse s názvom Priscilla cestujú cez austrálsku púšť a vystupujú pre nadšené davy a homofóbnych miestnych obyvateľov. Ale keď sa Adam a Bernadette dozvedia pravdu o tom, prečo Anthony túto prácu prijal, ohrozí to ich cestu aj priateľstvo.

Obľúbený film, ktorý predbehol svoju dobu v LGBTI+ otázkach, témach aj postavách. V road movie nie všetko funguje dobre, ale scenárista a režisér Stephan Elliott drží veci nad vodou. Záver je láskavý až nereálny, ale dá sa oceniť Elliotova túžba vytvoriť veselý kúsok gejskej popkultúry.

Viktor, Viktória (Victor Victoria) (1982)

Skromná britská sopranistka Victoria Grant sa snaží nájsť prácu v nočných parížskych kluboch 30. rokov. Zoznámi sa s performerom Toddym, ktorého nápad všetko zmení. Predstiera, že je jej manažér, a ona začne vystupovať ako muž. Nočné kluby im to uveria a duo sa veľmi rýchlo stane slávnym. Zachovať tajomstvo ale nie je ľahké.

Viktor, Viktória je hlboký ponor do základnej myšlienky dragu – rod je performance. Prináša potešujúce posolstvo, ktoré predbehlo svoju dobu a je neuveriteľne zábavné ho sledovať. Hlavnú úlohu si zahrala Julie Andrews.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk


Čo si myslíš o článku?