in ,

9 filmov z Filmového festivalu inakosti, ktoré si môžete pozrieť doma

Filmový festival inakosti prináša každý rok bohatú ponuku queer filmov z celého sveta. Toto je 9 filmov z minulých ročníkov, ktoré si momentálne môžete pozrieť na Netflixe alebo HBO GO.

Rocketman (2019, réžia: Dexter Fletcher) – HBO GO

Film Rocketman priniesol minulý rok do kín životný príbeh legendárneho speváka Eltona Johna. Dočkali sme sa veľkolepých muzikálových čísel a všetkých známych piesní od Your Song až po Tiny Dancer. Rocketman ale v prvom rade prináša citlivý pohľad do života mladého muža, ktorý nechce nič viac, ako byť milovaný.

Pokušiteľ (2016, réžia: John Butler) – Netflix

V roku 2017 sme mali na 11. ročníku Filmového festivalu inakosti príležitosť vidieť írsky film Pokušiteľ. Príbeh dvoch spolužiakov Neda a Connora sa odohráva v maskulínnom prostredí chlapčenskej internátnej školy, kde sú všetci posadnutí rugby. Je to dráma, ktorá sa venuje témam dospievania a coming outu.

Prevýchova Cameron Postovej (2018, réžia: Desiree Akhavan) – HBO GO

V roku 2018 štartoval Filmový festival inakosti s týmto filmom, v ktorom si hlavnú postavu zahrala Chloë Grace Moretz. Ide o filmovú adaptáciu uznávaného románu Emily M. Danforth sledujúcu príbeh mladej lesby Cameron, ktorú rodičia zatvoria proti jej vôli do inštitúcie, kde liečia teenagerov z homosexuality pomocou kresťanskej viery. V roku 2018 vyšiel taktiež film Boy Erased (réžia: Joel Edgerton), ktorý rozpráva podobný príbeh, ale z pohľadu mladého gaya.

Flákači (2017, réžia: Eliza Hittman) – Netflix

Harris Dickinson (ktorého sme minulý ročník FFi mohli vidieť vo filme Matthias a Maxime od Xaviera Dolana) hrá postavu Frankieho, strateného teenagera, ktorý trávi dni túlaním sa s kamarátmi a noci flirtovaním so staršími mužmi na internete. Film prináša originálny pohľad na gejskú postavu, ktorá skrýva svoju orientáciu pri každodennom fungovaní vo svete, v ktorom vládne toxická maskulinita a homofóbia.

Hľadanie (2016, réžia: Andrew Haigh) – HBO GO

Seriál Looking, ktorého dve série mali premiéru v rokoch 2014 a 2015, mal bohužiaľ na HBO krátku životnosť. Po otvorenom konci druhej série bol seriál zrušený pre nízku sledovanosť. Fanúšikovia ale nezostali sklamaní a v roku 2016 sa dočkali celovečerného filmu, v ktorom sme mali možnosť poslednýkrát vidieť osudy Patricka, Agustina a Doma.

Neposlušnosť (2017, réžia: Sebastián Lelio) – Netflix

Ronit (Rachel Weisz) prichádza na pohreb svojho otca – rabína židovskej komunity, kde sa znovu stretáva s Esti (Rachel McAdams), ktorej prítomnosť znamená potlačovanie emócií a vášne. Dve ženy musia bojovať so starými milostnými citmi, ktoré v nich zostali až dodnes.

Genesis (2018, réžia: Philippe Lesage) – HBO GO

Minulý rok sme uzatvárali FFi kanadským filmom Genesis. Ide o veľmi citlivo vyrozprávaný príbeh dvoch súrodencov. Charlotte sa otvárajú nové možnosti v momente, keď jej priateľ navrhne otvorený vzťah. Na druhej strane máme Guillauma, ktorý sa tajne zamiluje do svojho najlepšieho kamaráta. Genesis prináša pocity zamilovanosti, mladej lásky a zlomeného srdca.

Neónový chlapec (2018, réžia: F. Matzembacher, M. Reolon) – HBO GO

Pedro si zarába v chatroomoch. Pod prezývkou NeonBoy vystupuje pred kamerou, kde sa vyzlieka a natiera farbami. Má veľa rodinných a súkromných problémov. Veci sa ale zmenia, keď spoznáva Leeho. Lee je Pedrova konkurencia, talentovaný tanečník, ktorý Pedrovi ukradol nápad s farbami. Postupne medzi nimi ale vzniká citlivý vzťah, ktorý im dočasne pomáha zahnať samotu a úzkosti.

Dievča (2018, réžia: Lukas Dhont) – HBO GO

Napriek tomu, že sa režisér rozhodol obsadiť namiesto transherečky cismuža, ide o jeden z najlepších filmov roku 2018, ktorý veľmi realisticky zobrazuje každodenný život Lary, ktorá podstupuje hormonálne a chirurgické procesy a plní si sen stať sa baletkou. Dievča pracuje s inakosťou moderne a tak, ako ju divák dnes už bežne vníma.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?