in ,

10 popových albumov, ktoré queer komunita uctieva

Lady Gaga / Foto: Jeff Koons

Som si istý, že rovnako ako mne aj iným queer ľuďom pomáha hudba v nájdení sa či v sebarealizácii. Existuje mnoho ikonických albumov, ktoré sú pre komunitu z istých dôvodov dôležité. V tomto článku vám predstavujem desať známych popových albumov, ktoré dúhová komunita miluje.

Britney Spears – Blackout (2007)

Prvých desať rokov milénia patrilo Britney Spears. Fanúšikov si získala klasickým sladkým popom, ktorý kombinovala so sexy imidžom. Všetci vieme, že v roku 2007 sa jej stalo veľa nepríjemných udalostí, ktoré ju prenasledovali až do minulého roka. No napriek tomu dokázala vytvoriť jeden z najlepších elektropopových albumov v histórii. 

V súčasnosti je Blackout považovaný za vrcholné dielo jej kariéry a mal významný vplyv na popovú hudbu v nasledujúcej dekáde. Pripisujú sa mu zásluhy za to, že sa žánre elektropop a avantdisco dostali do mainstreamového povedomia. A nezabúdajme na to, že prvý singel Gimme More nám dal ikonickú hlášku „It’s Britney, bitch!“

Dua Lipa – Future Nostalgia (2020)

Prvým albumom s názvom Dua Lipa dokázala, že dokáže tvoriť kvalitnú popovú hudbu. No s druhým albumom Future Nostalgia našla správny smer, ktorý jej kariéru vystrelil na vrchol. Jej cieľom bolo vytvoriť nostalgický popový a disco album s vplyvmi elektronickej hudby. Future Nostalgia je milovaná každým fanúšikom tanečnej hudby a mladí gejovia ho považujú za posvätné dielo. Na albume nie je ani jedna pieseň, ktorú by poslucháči preskočili. Navyše vyšiel na začiatku pandémie, čím nám Dua dodala aspoň trochu radosti do života.

Frank Ocean – Channel Orange (2012)

Frank je srdcovou záležitosťou každej queer osoby, ktorá inklinuje k R&B. Zatiaľ vydal iba dva štúdiové albumy, naposledy Blonde v roku 2016. Rozhodol som sa ale vybrať debutový album Channel Orange, pretože si myslím, že má v LGBTI+ komunite špeciálne miesto. V roku 2012 bolo veľmi výnimočné vidieť čierneho mladého speváka, ktorý otvorene spieval o láske k mužom a bol za to oceňovaný kritikmi. Piesne na albume skúmajú témy neopätovanej lásky, spoločenskej triedy, drog a opisuje v nich aj príbehy s temnými postavami. Dúfajme, že sa Frankovho nového albumu dočkáme čoskoro!

George Michael – Listen Without Prejudice (1990)

Jeden z najvplyvnejších gejských spevákov v histórii popovej hudby! George Michael zožal obrovský úspech už s debutovým sólo albumom Faith. Fanúšikovia ale považujú Listen Without Prejudice za ešte úprimnejšie a autentickejšie dielo. Vo veľkej miere obsahuje balady a rockovo-folkové piesne, no nájde sa tu aj niekoľko tanečných skladieb. Singel Freedom! ’90 sa stal jeho najväčším hitom vôbec. V tomto období George odmietal účinkovať vo vlastných videoklipoch, a preto sa v legendárnom klipe k piesni Freedom! ’90 objavuje viacero supermodeliek ako Naomi Campbell, Linda Evangelista či Cindy Crawford. Listen Without Prejudice bol pre queer komunitu veľmi dôležitý špeciálne počas pandémie AIDS.

Kylie Minogue – Fever (2001)

V roku 2001 nás teplá ikona Kylie Minogue obdarila tanečno-popovým albumom, ktorý bol výrazne ovplyvnený europopom. Prvý singel Can’t Get You Out of My Head je jednou z najpredávanejších piesní všetkých čias. S albumom Fever objavila Kylie úplne nová generácia teplých mileniálov, vďaka ktorej stala ešte úspešnejšou ako v predchádzajúcej dekáde. Ide o skvelý popový album, ktorý doslova definuje začiatok milénia, a hociktorá skladba z neho vždy poteší na tanečnom parkete v teplom bare.

Lady Gaga – Artpop (2013)

Áno, uvedomujem si, že každý album od Lady Gaga je pre gejov dôležitým kultúrnym momentom, no Artpop reprezentuje niečo viac. Všetci fanúšikovia poznajú príbeh tohto albumu. V čase vydania bol považovaný za prepadák a koniec Gaginej kariéry. No pravda je taká, že ide o nadčasové dielo, ktoré sa postupne stalo kultovou klasikou. Lady Gaga opísala Artpop ako poetickú hudobnú cestu a skúmanie warholovského fenoménu v popkultúre. Témy textov sa točia okolo jej osobných názorov na slávu, sex a ženskú silu. Obsahuje taktiež odkazy na grécku a rímsku mytológiu. Artpop skúma, ako sa popkultúra a umelecký svet vzájomne ovplyvňujú. Ide rozhodne o Gagin najlepší album. Ak to chápete, tak to chápete, ak nie, tak nie.

Lana Del Rey – Ultraviolence (2014)

Tu je niečo pre melancholických alternatívnych queer ľudí. Pôvodne som chcel do rebríčka zaradiť album Born to Die z roku 2012, pretože je môj obľúbený, ale zistil som, že teplá komunita viac obľubuje práve Ultraviolence. Zvuk albumu je charakterizovaný ako psychedelický rock s prvkami blues a indie rocku. Nejde síce o tanečný popový album (to od Lany nikto neočakáva), no queer ľudia ho milujú kvôli tomu, že reprezentuje pocity smútku, toxických vzťahov a sexu, teda všetko témy, ktoré sú komunite veľmi dobre známe. Ultraviolence romantizuje fatalizmus, násilie a smútok a vytvára až filmové melodramatické momenty.

Melissa Etheridge – Yes I Am (1993)

Významné dielo, ktoré prinieslo Melisse medzinárodnú slávu a uznanie. Všeobecne sa predpokladá, že názov albumu odkazuje na jej coming-out ako lesby, no pred pár rokmi prezradila, že nešlo o vyjadrenie sexuálnej identity. V čase vydanie bola sexualita rockových umelcov významnou témou v médiách a nie každý ju podporoval. Napriek tomu albumom Yes I Am otvorila dvere iným lesbickým rockovým speváčkam.

Lil Nas X – Montero (2021)

Tento album ste tu určite čakali. Debutové dielo najväčšej gejskej speváckej hviezdy súčasnosti si získalo všetky generácie LGBTI+ ľudí. Piesňami dokázal vyjadriť obavy zo sveta a túžbu po láske všetkých queer detí. Fanúšikovia hiphopu sú zvyknutí na isté pravidlá žánru, no Lil Nas X láme bariéry toho, čo môže byť rapový album. Spieva expresívne o vzťahoch s mužmi a o gejskom análnom sexe. Je autentický a to je dôvod, prečo sa s ním toľko ľudí stotožňuje. Montero prináša reprezentáciu, ktorú queer ľudia v hudbe hľadajú. Na piesňach spolupracoval s hviezdami ako Doja Cat, Megan Thee Stallion či Miley Cyrus.

Marina & The Diamonds – Electra Heart (2012)

Electra Heart nedávno oslavovala desiate výročie od vydania. Keď si tento album od Marina and the Diamonds (vystupuje už len pod menom Marina) vypočujete dnes, cítite z neho presne to, čo aj pred desiatimi rokmi – depresiu, chuť na namotávanie chalanov a romantické obrázky z Tumbleru. Ide o konceptuálny elektropopový album a textovo rozoberá témy lásky a identity. Marina vytvorila postavu Electra Heart, aby reprezentovala ženské archetypy v americkej popkultúre (House Wife, Beauty Queen, Homewrecker, and Idle Teen).  Podľa mňa ide do dnešného dňa o jej najlepší album, ktorý znamená veľa aj pre iných queer ľudí.

Čo si myslíš o článku?