in ,

S dúhovou vlajkou bežali od Tatier k Dunaju

Foto: G-force unicorns

Šíriť odkaz o láske a rešpekte sa dá aj v bežeckých trenkách. Ukázali to chalani z LGBTI športového klubu Lotosové kvety, keď sa zapojili do štafetového behu, ktorý odštartoval minulý víkend v Jasnej a finiš mal na Tyršovom nábreží v Bratislave. Bežali ako dúhový tím G-force unicorns.

„Športujeme nielen pre radosť, zdravie a krásu, ale aj pre LGBTI komunitu. Svojimi aktivitami sa snažíme vytvárať autentický obraz a búrať stereotypné predsudky o živote sexuálnych menšín. Veríme, že týmto prispievame k akceptacii LGBTI ľudí na športoviskách a tiež v celej spoločnosti,“ vysvetlil člen tímu Braňo. Dokopy mali v nohách 345 kilometrov, trať tvorilo 36 rôzne dlhých a náročných úsekov. Bežalo sa nonstop od soboty rána do nedele poobedia. 

Tím Lotosových kvetov tvorilo 12 bežcov. Zo 122 zapojených tímov sa im podarilo prebojovať na 51. miesto. O medaily im však veľmi nešlo. Zámer bol zviditeľniť LGBTI ľudí s hrdosťou a láskou, čo potvrdil kapitán tímu Ivan, alias Taro.

„Myšlienka na účasť dúhového tímu a pozitívnu reprezentáciu komunity na tejto príjemnej akcii vo mne skrsla už pred niekoľkými rokmi, keď som sa pretekov zúčastňoval s kolegami z firmy. Prvý pokus v roku 2018 nevyšiel pre nedostatok bežcov, ale už v roku 2019 sa nám podarilo dať tím dokopy. Zopakovať úspešnú účasť v roku 2020 vôbec nebolo ľahké, lebo najskôr boli rýchlo rozpredané registrácie a neskôr sme mali málo bežcov. Podarilo sa nám však nadviazať spoluprácu s kamarátmi z Prahy a dokopy sme vytvorili úžasný a unikátny tím.“

Štafeta aj s bozkom

Počas behu zaujali nielen dúhovými svietiacimi trakmi, ale aj bozkom pri odovzdávke štafety, ktorý ešte vyšpičkovali premyslenou hudobnou dramaturgiou. Z megafónu púšťali teplé hymny ako I will survive, We are family alebo YMCA. „Vplávali sme na každú odovzdávku ako Priscilla, kráľovná púšte,“ opisuje ďalší z bežiacich, Juraj. Reakcie publika boli podľa ich slov len pozitívne, mnohí im mávali, usmievali sa alebo tancovali.

„Pri romantických štafetových bozkoch počas odovzdávky sme nezaznamenali žiadne negatívne reakcie. Ľudia boli, keď tak, príjemne pobavení niečím novým a nezvyčajným. Na neskorších odovzdávkach už nejaký ten bozk niektorí priam očakávali,“ spomína Taro.

Jednorožec na štyroch kolesách

Ďalším tromfom boli autá, ktoré ich sprevádzali. Vyzdobili ich dúhovými vlajkami a balónmi, jedno dokonca aj dúhovým rohom do podoby jednorožca. O dekorácie sa postaral Gabriel, pôvodne mal bežať, no pre zranenie bol nakoniec šoférom. „Nechcel som vynechať ten beh a tú skvelú atmosféru, tak som sa k tímu pridal ako šofér. A keď sa ku mne dostala informácia, že je vyhlásená súťaž o najkrajšie vozidlo, tak som povedal, že neexistuje, aby súťaž nevyhralo naše auto. Po ceste z Bratislavy do Demänovskej doliny sme fúkali balóny, pozerali na YouTube videá, ako z nich urobiť jednorožca. Rano o 5:30 budíček, aby sme stihli výzdobu do odchodu na štart,“ rozpráva s radosťou Gabo.

Aj jeho príjemne prekvapili reakcie ľudí na štarte: tlieskali im, ukazovali srdiečka, mávali a hlavne posielali pozitívnu energiu. Súťaž o najlepšie vyzdobené vozidlo nakoniec vyhrali. Ako odmenu získali tortu v tvare auta a pochvalu od organizátorov, ktorí sa nechali počuť, že už na štarte v Jasnej im verili, že túto kategóriu vyhrajú. 

Plní nadšenia už uvažujú nad ďalším ročníkom. Dúfajú, že sa im podarí získať nových športovcov, ktorí sa pridajú na pravidelné tréningy. Potešili by ich aj prípadní sponzori. Najväčšiu radosť im však robí samotný šport a že sa im darí aj týmto spôsobom prispieť k väčšiemu porozumeniu na Slovensku.

Členovia tímu: Láďa, Juraj, Mišák, Aleš, Bimbo, Taro, Igor, Lukáš, Kristi, Braňo, Dano, Pavel, Tomi, Gabo, Dušan


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?