in ,

Vystrašte sa na Halloween s týmito queer horormi

Foto: Záber z filmu Rift

Je jeseň vaše obľúbené ročné obdobie a milujete Halloween? Potom ste určite aj fanúšikmi hororových filmov. V tých majú zastúpenie už aj queer postavy a témy. V tomto článku sme si pre vás prichystali 10 tipov – od klasiky až po súčasnú tvorbu.

Jennifer’s Body (2009)

Keď sa stredoškolškej krásavici Jennifer zmocní démon, upriami hladný pohľad na chlapov, ktorí u nej predtým nemali šancu. Zatiaľ čo diabolská Jennifer uspokojuje svoju chuť na ľudské mäso mužskou populáciou, jej najlepšia kamarátka Needy sa pomaly dozvedá, čo sa deje, a prisahá, že tento masaker ukončí.

Jennifer’s Body perfektne stelesňuje zmätok medzi priateľstvom a láskou, vzťah medzi túžbou a strachom a odvážne feministické posolstvo. To všetko je zabalené do zábavného a vzrušujúceho príbehu. V roku 2009 film nebol dobre prijatý kritikmi, no postupom času si získal svoje miesto medzi fanúšikmi, ktorí ho v dnešnej dobe považujú za kultový. Okrem skvelého scenára a špecifického humoru sa môžete tešiť na bisexuálnu ikonu Megan Fox v hlavnej úlohe. 

Rocky Horror Picture Show (1975)

Snúbenci Brad a Janet počas uviaznutia v búrke objavia strašidelné sídlo doktora Franka-N-Furtera. V dome stretávajú veľké množstvo čudných a divokých postáv. Prostredníctvom prepracovaných tancov a rockových skladieb odhaľuje Frank-N-Furter svoj najnovší výtvor: svalnatého muža menom Rocky.

Ikonický hororový muzikál, ktorý miluje hádam každý fanúšik queer kinematografie. Áno, isté pasáže sa dajú v súčasnosti považovať za problematické. No okrem toho ide o skvelé dielo, ktoré posunulo hranice v rámci sexuálneho vyjadrenia queer komunity vo filmoch. Rocky Horror je film, pri ktorom sa zabavíte, vystrašíte a nebudete sa nudiť ani jednu sekundu.

Fear Street (2021)

V roku 1994 Heather Watkins nečakane zavraždí jej priateľ. Mnoho tíndedžerov si začína myslieť, že ide o dielo čarodejnice Sarah Fier, ktorá na ich mesto v roku 1666, predtým ako bola popravená za čarodejníctvo, uvalila kliatbu.

Táto hororová trilógia vás vystraší rovno tromi filmami. Volajú sa podľa rokov, v ktorých sa odohrávajú – 1994, 1978 a 1666. Tvorcom sa perfektne podarilo vybudovať napätie, pracovať s nostalgiou a zároveň predstaviť dôležité queer postavy. Všetky tri filmy nájdete online na Netflixe.

B&B (2017)

Londýnsky gejský pár Marc a Fred plánujú víkend plný zábavy. Chystajú sa robiť neplechu kresťanskému majiteľovi vzdialeného malého hotela. Udalosti naberajú na obrátkach, keď prichádza ďalší hosť, ktorý plánuje čosi oveľa zlovestnejšie.

B&B je rozhodne zábavný film, ktorý ocení každý fanúšik hororového žánru. Funguje taktiež ako spoločenská kritika, ktorá je v dnešnej dobe veľmi relevantná. Vylepšenie filmovej reči by mu samozrejme viac pomohlo, ale ak sa potrebujete na Halloween trochu vystrašiť, tento film to rozhodne zariadi.

Lyle (2014)

Leahin smútok nad smrťou dieťaťa sa mení na paranoju, keď začne mať podozrenie, že jej susedia sú súčasťou satanistickeho kultu. Lyle je často označovaný za „lesbické Rosemaryino dieťa“. Okrem témy sa totižto tieto filmy podobajú aj desivou atmosférou. Lyle je nekompromisným pohľadom na tehotenstvo a duševné zdravie. Veľmi zaujímavým faktom je, že bol natočený iba za 5 dní. Rozhodne to ale nevidieť na výsledku a celkovom pôsobení filmu.

Rift (2017) 

Dvaja bývalí partneri sa po dlhom čase stretávajú v dome jedného z nich. Stretnutie sa odohráva za záhadných okolností. Jeden z nich obdrží telefonát, v ktorom mu druhý hovorí o tom, že ho v jeho byte niekto sleduje. Spoločne sa pokúsia zistiť, čo sa na záhadnom mieste deje.

Islandský režisér Erlingur Thoroddsen natočil v minulosti už viacero hororov, no Rift je prvým počinom, v ktorom sa objavuje gejský pár. Podarilo sa mu perfektne skombinovať samotu krás  Islandu s odcudzenesťou dvoch bývalých partnerov. Všetko v tomto filme je tajomné, desivé a napínavé.

The Perfection (2019)

Problémová hudobníčka Charlotte sa rozhodne vyhľadať Elizabeth, novú hviezdu svojej bývalej školy. Toto stretnutie vyšle obe na zlovestnú cestu so šokujúcimi následkami.

Napriek tomu, že film obsahuje prvky hrôzostrašného hororu a psychologickej drámy, ide naozaj o revenge triler. Zameriava sa na ľudskú posadnutosť dokonalosťou a podľahnutie vnútorným a vonkajším tlakom. The Perfection nájdete na Netflixe.

Climax (2018)

Keď sú členovia tanečného súboru zlákaní do prázdnej školy, sangria plná drog spôsobí, že ich radostná skúška sa zmení na temnú a výbušnú nočnú moru. Snažia sa prežiť noc a zistiť, kto je za to zodpovedný – skôr ako bude neskoro.

Gaspar Noé sa snaží svojimi filmami vždy šokovať. A napriek tomu, že nie som jeho fanúšik, Climax som videl v kine viackrát. Ide o naozaj šialený film, plný moderného tanca, skvelých dialógov a šokujúcich zvratov. Objaví sa tu taktiež mnoho vedľajších queer postáv.

Bit (2019)

Dospievajúce transrodové dievča je na letnej dovolenke v Los Angeles. Čoskoro ale začína bojovať o prežitie. Pridá sa totižto k štyrom queer feministickým upírkam, ktoré sa snažia vyčistiť ulice od predátorských mužov.

Bit sa neberie príliš vážne, čo prispieva k pozitívnemu prijatiu divákmi. Napriek tomu, že má citeľné nedostatky, ide o jedinečný žánrový film, ktorý si zaslúži stať sa kultovou klasikou.

Hellbent (2004)

Skupina homosexuálnych priateľov oslavuje Halloween v západnom Hollywoode. V tejto štvrti sa však potuluje aj vrah s maskou diabla. Policajt Eddie privedie ostatných do lesa, aby s ním preskúmali miesto nedávnej vraždy. Ignorujú však vraha s maskou, ktorý ich sleduje do klubu, v ktorom ich začne jedného po druhom zabíjať.

Ide o jeden z prvých gejských slasherov, ktorý síce nezostarol úplne najlepšie, no napriek tomu ide o zábavné halloweenske pozeranie.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?