in ,

Disney obľúbenec, židovská princezná či gangsterský raper. Vypočujte si queer spevákov a speváčky

Joshua Bassett / Foto: Luke Rogers

Prinášame vám ďalšiu várku queer spevákov a speváčok, ktorých hudba sa určite oplatí vypočuť. Aj tentokrát predstavujeme jedenásť umelcov a umelkýň z rôznych hudobných žánrov.

Aaron Porter

Britský popový spevák, ktorý sa rozhodne nebojí byť sám sebou. Od vydania debutového singlu BOY sa Aaron dostal do povedomia spoločnosti vďaka rozbíjaniu stereotypov ohľadom R&B a popovej hudby. BOY bola pieseň o odhodení brnenia silenej maskulinity, ktoré veľa ľudí musí nosiť.

Pre časopis Attitude prezradil: „Prinášam bezvýhradné, úprimné a dôstojné posolstvo diverzity.“ A úprimne, to je presne to, čo súčasná moderná hudba potrebuje. Umelec ako Aaron, ktorý stopercentne oslavuje čiernu farbu pleti a homosexuálnu orientáciu, je skvelým príkladom pre mladých ľudí po celom svete. 

Kidd Kenn

Mladý raper sa prvýkrát dostal do povedomia fanúšikov pred troma rokmi. Na jeho tvorbe je výnimočné to, že produkcia piesní je veľmi gangsterská a typická pre klasický rap. No na druhú stranu, jeho texty sú niečo úplne iné, niečo na čo fanúšikovia rapu nie sú zvyknutí. Sú radikálne a narúšajú heteronormatívne predstavy, ktoré mnohí raperi spĺňajú. Je sám sebou, má femínne vystupovanie a rapuje o sexe s mužmi. Naposledy vydal EP Problem Child v júni minulého roka.

Za svoj najväčší vzor považuje Nicki Minaj, ktorá má v svete rapu prezývku Barbie. Kidd Kenn sa podľa vlastných slov považuje za mužskú verziu Nicki, preto sa nazval menom Kenn.  

Baby Queen

Narodená v Juhoafrickej republike, no momentálne pôsobí v Londýne, kde pred dvoma rokmi podpísala zmluvu s nahrávacou spoločnosťou Polydor. V novembri 2020 vydala debutové EP Medicine. Všetkých šesť piesní na EP prináša chytľavé melódie a satirické príbehy, vďaka čomu ju internetová stránka NME nazvala jednou z najpôsobivejších medzi novými popovými umelcami a umelkyňami.

Baby Queen verejne vyhlásila, že nedefinuje svoju sexualitu. Tvrdí, že počas dospievania v Juhoafrickej republike zažívala stigmu voči sexuálnej nejednoznačnosti. Tam totiž nie sú queer identity stále široko viditeľné alebo považované za prijateľné.  

Rufus Wainwright

Máloktorý gej spevák mal a stále má tak bohatú kariéru ako Rufus Wainwright. Narodil sa rodičom muzikantom a jeho sestra Martha Wainwright je taktiež úspešná speváčka. Rufusov debutový album vyšiel už v roku 1998 a môj obľúbený album Poses vyšiel v roku 2001. Obsahuje veľa citlivých a osobných balád, za zmienku znie určite rovnomenný singel.

Počas nasledujúcich desiatich rokov vydal ďalších osem albumov. Filmoví diváci ho môžu poznať napríklad vďaka skladbe The Maker Makes, ktorú napísal pre kultový gej film Skrotená hora. Zložil taktiež dve klasické opery a zhudobnil Shakespearove sonety pre divadelné dielo Roberta Wilsona. 

WILLOW

Dcéra hereckého manželského páru Will Smith a Jada Pinkett Smith je vďaka slávnym rodičom na výslní od detstva. Keď mala iba desať rokov, vydala singel Whip My Hair, ktorý podľa môjho názoru pozná každý gej, milujúci popovú hudbu. Dokopy vydala štyri štúdiové albumy, z čoho prvé dva Ardipithecus (2015) a The 1st (2017) sa niesli v duchu experimentálneho popu a soul rocku.

V roku 2019 sa vrátila na hudobnú scénu, tentokrát ako mladá žena, ktorá sa v skladbách venuje témam ako postavenie žien v spoločnosti či narodenie sa v nesprávnej generácii. V lete 2021 vydala pop-punkový album Lately I Feel Everything, ktorý obsahuje duety s Travisom Barkerom a Avril Lavigne. Titulný singel Transparent Soul hovorí o boji s falošnými ľuďmi, vďaka ktorým odhalila svoju schopnosť vidieť ich pokrivené charaktery v ich transparentných dušiach. Willow sa v roku 2019 verejne vyautovala ako bisexuálka. 

BAUM

Médiami označená za queer židovskú princeznú temného popu, Baum sa pred dvoma rokmi zviditeľnila v alternatívnejších kruhoch so skladbou o príležitostnom sexe – Fuckboy. Venuje sa súčasným témam mladých ľudí, ako body pozitivita, sebaláska, no aj ľútosť, výčitky a utrpenie. Síce sa jej ešte nepodarilo vydať album, minulý rok však potešila fanúšikov so skladbou ‎F*****y.

Pre feministickú internetovú stránku Alma sa vyjadrila nasledovne: „Coming-out som spravila na strednej škole. Som bisexuálka. Myslím si, že ľudia sú z bisexuality zmätení a neberú ju vážne. Keď som v minulosti chodila s lesbami, nechcela som im povedať, že som bisexuálna, pretože o tom existuje veľa predsudkov.“ Aj kvôli tomu pomocou svojej platformy spieva o sociálnych problémoch, queer vzťahoch a sexuálnom objavovaní.  

Kehlani

Začínali ako členovia tínedžerskej skupiny Poplyfe. V roku 2014 vydali svoj prvý komerčný mixtape Cloud 19, ktorý bol podľa časopisu Complex jeden z 50 najlepších albumov roku 2014. Dva roky na to boli nominovaní na cenu Grammy v kategórii Najlepší súčasný urban album za ich druhý mixtape You Should Be Here.

Debutový album SweetSexySavage opísali tromi slovami – sladký, sexy a divoký. Tie sa odrážajú v lyrickom obsahu a produkcii albumu. V júni 2020 vydali hlavný singel s názvom Can I z druhého albumu It Was Good Until It Wasn’t. Viacero skladieb z albumu malo sprievodné hudobné videá, ktoré boli kvôli pandémii natočené v ich dome. Kehlani sa identifikujú ako nebinárni pansexuáli a sú taktiež polyamorní.  

girl in red

Indie popový projekt od mladej nórskej speváčky Marie Ulven. Do povedomia sa dostala vďaka hudobnému hnutiu bedroom pop, ktorý zahŕňa spevákov, čo tvoria hudbu v pohodlí svojho príbytku a následne zverejňujú tvorbu na sociálnych sieťach. Girl in red je známa hymnickou hudbou, v ktorej pokrýva rozsiahle témy ako romantika, sebaláska či depresia. V roku 2015 vydala debutový singel I Wanna Be Your Girlfriend na online hudobnej platforme SoundCloud. Minulý rok sa verní fanúšikovia konečne dočkali jej prvého albumu, ktorý nazvala If I Could Make It Go Quiet. Ide o ambiciózne, zrelé a rozvinuté pokračovanie jej predchádzajúcej tvorby.

Umelecké meno si vybrala veľmi kreatívne. Otázka Do you listen to girl in red? (Počúvaš dievča v červenom?) sa stala zakódovaným spôsobom ako sa ženy na sociálnych sieťach navzájom pýtajú, či sú queer. Je to v podstate kód pre otázku Priťahujú ťa dievčatá? Časopis Paper ju označil za queer ikonu a denník The New York Times ju pomenoval fenoménom vo svete súčasnej gitarovej hudby. 

Arca

Transrodová ikona z Venezuely si získala srdcia poslucháčov už v roku 2012, kedy vydala tri EP. Jej talent si rýchlo všimol hudobný priemysel. Napísala a produkovala piesne pre Kanyeho Westa, FKA Twigs či Björk. V rokoch 2014 až 2017 vydala tri štúdiové albumy, ktoré sa stali populárne aj u kritikov vďaka experimentálnemu elektronickému prístupu. Jej remix piesne Rain on Me od Lady Gaga a Ariany Grande bol vydaný ako súčasť Gaginho remixového albumu Dawn of Chromatica. Minulý rok vydala päť samostatných albumov s názvami Kick I až Kick IIIII.

V roku 2020 v rozhovore pre Vice uviedla: „Považujem svoju rodovú identitu za nebinárnu a identifikujem sa ako transrodová latino žena. Nechcem ale aby si ľudia mysleli, že nemám v sebe nič gej. Nepremýšľam o tom, kto ma priťahuje. Je to forma kultúrnej produkcie, ktorá je individuálna a kolektívna.“

Shea Diamond

Tvorí hlavne soulovú a R&B hudbu. Jej tvorbu opísali hudobní publicisti ako vzácnu schopnosť zobraziť surové, dynamické emócie spôsobom, ktorý pohne telom rovnako ako duchom. V roku 1999 vylúpila so zbraňou v ruke obchod, aby získala peniaze na operáciu zmeny pohlavia. Práve vo väzení napísala svoju emotívnu pieseň I Am Her. Po čase strávenom vo väzení jej trvalo dlhé roky, kým sa zvonu postavila na nohy.

Jej talent si všimol popový skladateľ Justin Tranter, ktorý jej pomohol získať nahrávaciu zmluvu s Asylum Records. V tvorbe sa nebojí byť politická. V roku 2019 vydala singel Don’t Shoot, ktorý časopis Paper opísal ako „odkaz proti pokračujúcej americkej epidémii násilia so zbraňami a zároveň je odrazom jej skúseností ako čiernej transrodovej ženy, ktorá bola systémovo diskriminovaná.“ Pieseň I Am America je ústrednou piesňou televíznej šou We’re Here od HBO. 

Joshua Bassett

Talentovaný spevák a herec sa predstavil v populárnom muzikálovom seriáli High School Musical: The Musical – The Series od streamovacej služby Disney+. V roku 2020 vydal prvé dva single a debutové EP prišlo rok na to. Minulý december vydal tri videoklipy k piesňam Crisis,  Secret a Set Me Free. Ide o trojdielny príbeh, ktorý spája realitu s abstraktnom. Ukazuje taktiež jeho zraniteľnosť a pripomína, že aj celebrity sú ľudia a na ich duševnom zdraví záleží. Joshua uviedol, že všetky finančné príjmy z piesne Crisis budú venované organizáciám, ktoré pomáhajú v oblasti duševného zdravia.

Verejnosť si ho obľúbila vďaka sympatickej povahe a odvahe hovoriť o citlivých témach, ako psychické zdravie, objavovanie sexuálnej orientácie či sexuálne zneužívanie, ktoré sám v detstve prežil.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?