in ,

Latino sestry, lesbická kovbojka či frontman legendárnej kapely. Vypočujte si queer spevákov a speváčky

Allison Ponthier (foto - Lissyelle Laricchia)

Prinášame vám ďalšiu várku odporúčaní na LGBTI+ spevákov, speváčky a kapely.

Adam Lambert

Jeden z najznámejších gej spevákov v biznise. Adam sa dostal do povedomia vďaka účinkovaniu v ôsmej sérii speváckej súťaže American Idol, kde skončil na druhom mieste. Stal sa ale jedným z najúspešnejších ex-súťažiacich v histórii. V roku 2009 vydal debutový album For Your Entertainment, na ktorom sa nachádza aj jeho najznámejší hit Whataya Want from Me. Hoci je tento album môj obľúbený, ako celok pôsobí trochu messy.

Nasledovali albumy Trespassing (2012), The Original High (2015) a Velvet (2020). Posledný menovaný je považovaný za jeho najlepšiu tvorbu vôbec. Ide o tanečnú kombináciu disca a glam rocku, ktorý Adamovmu hlasu neskutočne sedí. Popri sólovej kariére od roku 2011 spolupracuje s legendárnou kapelou Queen ako hlavný spevák. Medzi rokmi 2014 až 2020 absolvovali niekoľko svetových turné.

Allison Ponthier

Ako väčšina súčasnej generácie, aj Allison svoju hudbu prvýkrát prezentovala na sociálnych sieťach, konkrétne na TikToku. V auguste minulého roku vydala prvé EP s názvom Faking My Own Death. Jej pieseň Cowboy bola v roku 2021 vyhlásená za jednu z najlepších skladieb od LGBTI+ interpreta. Vyjadrila sa, že pieseň napísala po tom, ako sa zoznámila so svojou partnerkou, spracovávala kultúrny šok z presťahovania sa do New Yorku a verejne oznámila sexuálnu orientáciu. Je jednou z mála mladých LGBTI+ umelkýň v súčasnej country hudbe. V rozhovore pre Atwood Magazine povedala: „Myslím, že nastal čas žiť svoju pravdu ako lesbická kovbojka.“

Beatrice Eli

Veľa queer talentov máme aj v Európe. Beatrice Eli pochádza zo Švédska a prvýkrát zaujala v roku 2012 singlom The Conqueror, ktorý vyšiel na jej debutovom EP It’s Over. Dva roky na to vydala prvý album Die Another Day, ktorý je podľa jej slov o sexe, drogách a dievčatách. Ide o jej osobnú výpoveď, ktorou sa púšťa do tém zameraných na vzťahy, lásku, vášeň a rozchody. Okrem toho, že je popová hviezda, je taktiež svojrázna dizajnérka a zapálená ochrankyňa životného prostredia.

Dev Hynes

Umelec známy taktiež ako Blood Orange či Lightspeed Champion. Predtým ako sa dal na sólovú kariéru, bol súčasťou kapely Test Icicles. Pod umeleckým menom Blood Orange funguje od prvého albumu Coastal Grooves z roku 2011. Druhý album s názvom Cupid Deluxe bol inšpirovaný New Yorkom. Vyjadril sa vtedy: „Žil som nejaký čas v Brooklyne a nakoniec som sa presťahoval do Manhattanu. Takže veľa piesní je o životných posunoch. Ide o prechod zo stabilnej polohy do nestabilnej polohy. Niečo, čím sme si všetci prešli.“ Je veľmi populárny aj u iných spevákov a speváčok. Napísal a produkoval piesne pre Sky Ferreira, FKA twigs, Florence and the Machine, Kylie Minogue, A$AP Rockyho či Mariah Carey. Dev tvrdí, že nie je gej, no rozhodne nie je ani heterosexuál.

FHAT

Hudobné queer duo, pozostávajúce z Aarona a Sedrica, ktoré tvorí alternatívne až futuristické R&B. Ich singel ONATD je temná priepasť drog, sexu a rock’n’rollu. Pre online magazín Gay Times sa vyjadrili následovne: „Obaja máme predkov rôznych rás a tiež sme teplí, takže by sme o tom mali aj občas hovoriť. Nie príliš veľa, ale dosť na to, aby ľudia vedeli, že je v poriadku byť sám sebou, baviť sa, byť bláznivý a robiť skvelú hudbu.“

REYNA

REYNA je latinské, LGBTI+ popové duo, pozostávajúce zo sestier Vic a Gab s mexickými koreňmi. V roku 2018 vydali letné piesne plné syntetizátorov – Cool With It a Baby Forget It. Ich pieseň Heartbeat je ukážkovým príkladom elektro-popovej dokonalosti, ktorá poukazuje na až príliš známu intenzívnu túžbu, čo prichádza zo silnej lásky a chcenia. Predstavili sa takto: „Povedali by sme, že náš štýl je indie pop, inšpirovaný 80. rokmi. Ak na našu hudbu netancujete, pravdepodobne vás rozplače. Naša hudba môže byť náladová aj pohodová.“

Ryan Cassata

Hudobnú kariéru začal, keď mal iba 13 rokov a odvtedy vydal už sedem oceňovaných albumov. Pieseň Soda Cans bola magazínom The Advocate v roku 2014 označená za trans hymnu. Okrem tvorby hudby, Ryan prednáša na stredných a vysokých školách o téme rodovej dysfórie, životoch transrodových ľudí, šikanovaní a aj o vlastnej tranzícii. Na otázku, ako vyjadruje svoju identitu pomocou hudby, odpovedal: „Moja identita sa prejavila v mnohých piesňach, nielen ako queer a trans osoba, ale aj ako triezva osoba, syn, priateľ, interpret, študent a iné. Píšem o svojich osobných skúsenostiach, takže v mojej hudbe možno cítiť moju identitu.“

Young M.A

Prvýkrát si získala široké uznanie vydaním štvornásobne platinového hitu Ooouuu v roku 2016. Rapuje o rovnakých témach ako rapperi mužského pohlavia, ako napríklad násilie, sexualita či bohatstvo. Tieto témy sa objavili na jej debutovom albume Herstory in the Making a aj minuloročnom projekte Off the Yak. V roku 2018 bola uvedená v prestížnom rebríčku 30 Under 30 od magazínu Forbes. V daný rok taktiež režírovala svoj prvý pornografický lesbický film s názvom The Gift, ktorý produkovala spoločnosť Pornhub. V roku 2020 spolupracovala s Eminemom na jeho piesni Unaccommodating.

ZAND

Sú považovaní za jedných z najvzrušujúcejších a nezameniteľných nových hviezd alternatívneho popu. V roku 2018 sa dostali na scénu s vlastným žánrom, nazývaným ugly pop. Toto pomenovanie funguje na opísanie nielen ich drsného popového zvuku, ale aj na ich „nepekné“ správanie či rozprávanie príbehov spôsobom, ktorý je v súčasnej cisheteronormatívnej spoločnosti považovaný za kontroverzný. Novým a zaujímavým zvukom ukázali svoju zdatnosť v hudobnom priemysle.

Zolita

Zožala virálny úspech vďaka videoklipu k skladbe Explosion, ktorý má v súčasnosti viac ako 20 miliónov pozretí. V rokoch 2015 a 2018 vydala dve EP a pred dvoma rokmi sa fanúšikovia dočkali aj debutového albumu a názvom Evil Angel. Jej hudba bola opísaná ako zmes dark-popu a R&B. Jej hudobný štýl zahŕňa navyše prvky čarodejníctva a náboženstva. Za svoj najväčší vzor považuje Lady Gaga.

Čo si myslíš o článku?