in ,

Všetci na palubu, čaká vás šialená jazda! Pinkbus vás zoberie na queer úlet

Foto: Michal Hancovsky

Koncom roku 2019 sa v pražskej Venuši ve Švehlovce udiala queer udalosť sezóny, ktorá sa odvtedy stala pevnou súčasťou LGBTI kultúry a s každým razom posúva laťku vyššie a vyššie, či možno skôr nižšie a nižšie. Kabaret? Drag show? Happening? Performancia? Pinkbus je tak trochu zo všetkého čosi. 

Tentokrát sa však organizátori naozaj zbláznili. Ostrov Štvanice sa od 25. až do 27. júna zmení na útočisko toho najlepšieho, čo nájdete na českej queer scéne. Muzikanti, drag queens, burlesque umelci a umelkyne… Všetci sa spoja, aby vám priniesli nezabudnuteľný zážitok, z ktorého sa budete spamätávať až do ďalšej reprízy klasického Pinkbusu.

Projekt Pinkbus predstavuje novú platformu, ktorá zastrešuje predovšetkým mladých queer umelcov a umelkyne a prináša do Českej republiky novú tvorivú vlnu. Nadväzuje na tradíciu pražských kabaretov a varieté, k nej pridáva aj špeciálne korenie, ktoré sa teší čoraz čoraz väčšej obľube: drag queens. Tvorcovia reagujú na silný celosvetový nárast drag kultúry a prinášajú tento trend aj do Prahy. Záujem o tento typ umenia a performance nesmierne vzrástol a rozšíril sa už aj za hranice LGBTI komunity.

Všetci na palubu, čaká vás šialená jazda! Pinkbus vás zoberie na queer úlet
Foto: Michal Hancovsky

Tvorcom sa počas týchto špeciálnych večerov podarilo spojiť undergroundovú queer scénu a profesionálnych umelcov. Na javisku sa strieda skutočne pestrá paleta umelcov zo všetkých odborov. Pinkbus otvára diskusiu o najaktuálnejších témach dnešnej spoločnosti, akými sú sexualita, nahota, sloboda, telesnosť alebo kult krásy. 

Tvorcovia sú presvedčení o nevyhnutnosti budovať ďalšie a ďalšie platformy pre queer umeleckú scénu. Vytvárať bezpečný priestor, kde sa môže šíriť osveta a prepájať ľudia, je dôležitejšie, ako kedykoľvek predtým. Projekt podporili výrazné osobnosti československej, ale aj zahraničnej umeleckej scény, ako napríklad speváčka Katarzia, režisér Jakub Čermák, choreograf Jaroslav Viňarský či vizuálna umelkyňa a drag queen Hungry.

Tentoraz sa organizátori rozhodli rovno pre festival. Tri dni workshopov, prednášok a živých vystúpení pod holým nebom na ostrove Štvanice. Workshopy obsahujú témy ako LGBTI práva, ale aj sexualita alebo body positivity. V programe budú účinkovať lokálni aj zahraniční umelci a umelkyne, ktorí zanechali výraznú stopu na queer scéne. Prvýkrát platforma uvedie aj open stage, kde sa môžu prezentovať umelci, ktorí mali zatiaľ len málo príležitostí na verejné vystúpenia. Pre viac info sledujte Instagram Pinkbus.

Všetci na palubu, čaká vás šialená jazda! Pinkbus vás zoberie na queer úlet
Foto: Michal Hancovsky

Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?