in ,

Viera a homosexualita. Ako sa k tejto téme stavia filmová tvorba?

Boy Erased / Photo: Focus Features

Náboženstvo, viera a cirkev sú pre LGBTI+ komunitu veľmi citlivé témy. Teplá komunita nie je väčšinou veriacimi akceptovaná, to ale neznamená, že aj medzi nami sa nenájdu veriaci. Ako sa k tejto téme stavajú filmy? Prinášame vám 10 zaujímavých tipov.

Modlitby za Bobbyho (2009)

Adaptácia skutočného príbehu, v ktorom sa oddaná katolíčka Mary snaží svojho syna Bobbyho „vyliečiť“ z homosexuality. Hoci sa Bobby snaží mame vyhovieť, svoju orientáciu zmeniť nedokáže a depresie ho dovedú k samovražde. Mary začne spochybňovať svoju vieru a snaží sa nájsť útechu, no keď jej cirkev nedokáže pomôcť vyrovnať sa s Bobbyho smrťou, snaží sa sama pochopiť svoje názory na homosexualitu. Nakoniec sa stane obhajkyňou LGBTI+ práv.

Tento film videl pravdepodobne každý z nás a všetkým nám zlomil srdce. Okrem nesmierne silného a dojemného príbehu sa vás dotknú aj skvelé herecké výkony (špeciálne od ikony Sigourney Weaver). Samozrejme, ani tento film nie je bez chýb, no už fakt, že dokázal chytiť za srdcia divákov po celom svete, o niečom vypovedá.

Latter Days (2003)

Madý mormon Aaron prichádza s tromi kolegami-misionármi do Los Angeles. Ich promiskuitný gejský sused Christian uzavrie stávku, že jedného z nich dokáže zviesť. Jeho koketné spôsoby pomáhajú Aaronovi uvedomiť si vlastnú orientáciu. Zahanbený sa vracia domov do malého mesta v Idahu a je poslaný do náboženského centra, aby sa „vyliečil“ z homosexuality. Christian, ktorý sa do neho zamiloval, sa ho zúfalo snaží nájsť.

Film som prvýkrát videl, keď som bol mladší, a bol som rád, za každé gejské dielo, čo sa ku mne dostalo. V súčasnosti si uvedomujem, že sú životné štýly oboch hlavných postáv zobrazené trochu stereotypne. Napriek istým melancholickým momentom je Latter Days príjemné pozeranie, ktoré dopraje postavám súcit a trpezlivosť.

The Revival (2017)

Tajný milostný vzťah medzi baptistickým kazateľom a mladým tulákom zvnútra spochybňuje rozvíjajúcu sa cirkev. Scenár nie je príbehom o sebaprijatí, ale skôr skúmaním krízy viery jedného muža. Vyhýba sa jednoduchým riešeniam problémov a pre diváka predstavuje napínavý zážitok. Zachytáva komunitnú dynamiku cirkvi z juhu USA a protichodné tlaky, ktoré s náboženstom prichádzajú.

V mene… (2013)

Katolícky kňaz Adam objavil svoje poslanie Božieho služobníka v relatívne neskorom veku 21 rokov. Teraz žije na poľskom vidieku a pracuje s problémovými tínedžermi. Odmieta sexuálne návrhy mladej Ewy s tým, že je zasľúbený Bohu. Celibát však nie je jediným dôvodom odmietnutia. Adam túži po mužoch a kňazstvo bolo jeho útekom od vlastnej sexuality. Jeho dobrovoľná abstinencia sa stáva ťažkým bremenom, keď sa zoznámi s Lukaszom.

V mene… je veľmi efektívny, pozitívny a zároveň zvláštne znepokojujúci film. Postava Adama je komplikovaná a divák sa ho snaží za každú cenu spoznať. Prostredie poľského vidieka prehlbuje skľučujúcu atmosféru, ktorá sa nesie celým filmom.

Save Me (2007)

Mladý gej Mark je poslaný do centra, ktoré tvrdí, že dokáže vyliečiť ľudí z túžob po osobách rovnakého pohlavia. Na starosť ho dostane prísny pár Gayle a Ted. Gayle, ktorá sa vyrovnáva s vlastnými démonmi, čoskoro vycíti, že sa Mark dostáva príliš blízko k inému rezidentovi – Scottovi. Urobí všetko pre to, aby neprekročili hranicu. 

Na tomto filme je zaujímavé, že sa snaží mať súcit so všetkými postavami, či už ide o gejov a lesby, alebo kresťanov. Všetci sa totižto liečia zo svojho „zlomenia“. Save Me je emocionálne silná dráma, ktorá sa snaží vybudovať mosty porozumenia medzi gejmi a náboženskou pravicou.

Blackbird (2014)

Randy je poslušný stredoškolák, ktorý spieva v zbore. Počas dospievania v konzervatívnom meste v Mississippi začne bojovať so svojou sexualitou. S rodičmi to tiež nemá najľahšie. Mama ho obviňuje zo zmiznutia jeho sestry a otec sa z neho snaží urobiť muža.

Blackbird prináša pohľad na vieru a homosexualitu z pohľadu čiernej rodiny, niečo čo sa vo filmoch často nedeje. Režisér Patrik-Ian Polk šikovne spája témy rasy, sexuality, náboženstva a malomestských hodnôt. Napriek niekoľkým nezrovnalostiam v scenári ide o dobré, emocionálne a pútavé pozeranie. 

Henry Gamble’s Birthday Party (2015)

Henry Gamble je 17-ročný syn kazateľa. Počas narodeninovej oslavy musí zápasiť so sexualitou, alkoholizmom a vierou.

Príjemný, no miestami nepresvedčivý, pohľad na náboženské pokrytectvo a snahu kresťanstva prijať meniace sa spoločenské normy. Niektorí filmoví kritici tvrdili, že príležitosť preskúmať kresťanstvo so všetkými protirečeniami, či dokonca neznášanlivosťou, je v tomto filme premárnená neprimeraným dôrazom na melodrámu. Ja osobne musím súhlasiť, no napriek tomu si myslím, že istá skupina divákov sa v postave hlavného hrdinu určite nájde.

Chvenie (2019)

V rodine milovaného brata, syna a manžela Pabla zavládne zdesenie. Pablo sa zamiloval do muža menom Francisco, ktorý spochybňuje všetky hodnoty, ktorými táto hlboko veriaca rodina žije. Navzdory odporu príbuzných sa Pablo nasťahuje k milencovi, ktorý žije úplne inú, slobodnú existenciu. Pablo stráca starý domov a v novom sa nikdy poriadne neusadí. Jeho prianie zjednotiť dva rozdielne svety sa ukáže ako slepá ulička. Rodina je navyše presvedčená, že Pablo môže byť vyliečený a robia všetko pre to, aby sa „napravil“. A to za akúkoľvek cenu.

Film, ktorý mali slovenskí diváci možnosť vidieť na FFi aj v klubových kinách, je zvláštnym rozporom medzi melodramatickou hystériou na jednej strane a nenápadným štýlom filmovej tvorby a skvelými hereckými výkonmi na druhej strane. Ak máte radi filmy s pomalou a pokojnou atmosférou, Chvenie je pre vás určite vhodný filmový zážitok.

An Act of Love (2015)

Dej sa točí okolo reverenda Franka Schaefera, ktorého Zjednotená metodistická cirkev súdi za vykonanie svadby jeho gejského syna. Prečo je tento film dôležitý v súčasnosti? Spojené štáty majú manželskú rovnosť vo všetkých štátoch, ale druhé najväčšie protestantské spoločenstvo v USA je v tejto otázke stále ostro rozdelené. Tvorcovia filmu chceli vyjadriť, že úplná rovnosť LGBTI+ komunity nemôže fungovať bez podpory kresťanskej komunity. Dúfali, že film bude strategickým a dôležitým nástrojom, ktorý podporí debatu o právach LGBTI+ ľudí v jednej z najvplyvnejších kresťanských inštitúcií v USA – Zjednotenej metodistickej cirkvi.

Boy Erased (2018)

Jared je syn baptistického pastora v malom meste. Život sa mu začne dramaticky meniť, keď jeho rodičia zistia, že je gej. Svoju lásku k synovi sa snažia zosúladiť so svojimi presvedčeniami. Zo strachu, že stratí rodinu, priateľov a komunitu, sa Jared zapojí do programu konverznej terapie. Tam sa dostáva do konfliktu s lídrom skupiny a započne cestu k nájdeniu vlastného hlasu a akceptovaniu svojho pravého ja.

Boy Erased sa síce nedostal do slovenskej kinodistribúcie, no napriek tomu si našiel veľké publikum. Konverzná terapia je, žiaľ, dodnes legálna vo viacerých štátoch sveta. Film ukazuje negatívny vplyv viery na vzťah rodičov a dieťaťa cez silné herecké výkony a niekedy naozaj drsné scény. Momentálne ho nájdete na Netflixe a zohnať sa dá dokonca české DVD pod názvom Vymazaný kluk.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?