in ,

Už stačí, odkazuje režisér, ktorý v Štátnom divadle Košice uvedie inscenáciu o homosexualite

Foto: Jozef Marčinský

Byť gejom či lesbou nie je ničím nemorálnym a ani chorým. Tejto myšlienke sa venuje projekt s názvom Už stačí/Ich habe genug. Premiéru na javisku Opery Štátneho divadla Košice bude mať už v nedeľu 13. marca o 18.00. 

Autorom a režisérom projektu je Peter Mazalán, ktorý chcel dielom prispieť k diskusii o rovnosti a tolerancii medzi ľuďmi. „Je priam absurdné, že vôbec musíme spomínať, že homosexualita je téma, ktorá rozdeľuje. Je to niečo, čo by nemalo byť témou. A už vôbec nie takou, ktorá generuje politicko-spoločenské tábory a averzie. Jeden projekt nepomôže toto nastavenie zvrátiť. Snaží sa poukázať na to, že byť homosexuálom nie je nič, čo by malo byť v najširšom zmysle slova diskvalifikujúce, vulgárne, nemravné alebo choré,“ vysvetľuje autor.

Už stačí, odkazuje režisér, ktorý v Štátnom divadle Košice uvedie inscenáciu o homosexualite
Foto: Jozef Marčinský

Vo svojom projekte spojil hudbu jednej z kantát Johanna Sebastiana Bacha s textami švajčiarskeho spisovateľa a esejistu Hermana Hesseho, držiteľa Nobelovej ceny za literatúru. „Bachova kantáta v spojení s Hesseho textami sa v inscenácii stáva nahliadnutím do prežívania homosexuálne orientovaného človeka,“ prezrádza Mazalán. Podľa jeho slov projekt nič nevysvetľuje a ani nemá ambíciu byť provokatívnym, protestným a explicitným. Skôr chce ponúknuť pohľad na tému homosexuality z inej perspektívy. 

Dielo spája činoherné, vokálne a tanečné prvky. Účinkuje v ňom päť hlavných protagonistov, ktorí predstavujú jednu osobu. Tá zo seba vystupuje a vzájomne sa sleduje a vzniká medzi ňou samou interakcia.

V inscenácii hrajú Richard Autner, Jana Oľhová, Tomáš Procházka/Aleš Janiga a Ľubomír Hanigovský. Účinkuje aj tanečník Juraj Korec, ktorý sa postaral aj o choreografiu. V inscenácii vystupuje aj osemčlenný barokový ansámbel a hudobne na projekte spolupracoval aj Fero Kiraly. Autor projektu ocenil aj spoluprácu so Štátnym divadlom Košice. „Myslím si, že je tiež dôležité, že inštitúcia operného domu, v tomto prípade v Košiciach, sa rozhodla vstúpiť do projektu s takýmto odkazom,“ dodal. Viac informácií aj lístky na predstavenie nájdete na webe divadla.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?