in ,

Tri dôležité comingouty, ktoré menia popkultúru

Počas posledných mesiacov sme sa dočkali troch verejných comingoutov, ktoré zasiahli obrovským spôsobom médiá. Úprimnosť slávnych osobností tak zásadným spôsobom mení, ako spoločnosť pristupuje k dúhovej komunite. 

Elliot Page

Naposledy mala známa celebrita comingout ako trans v roku 2015, kedy Caitlyn Jenner prezradila, že je transrodová žena. Elliot je slávny herec, ktorý si zahral vo veľkých filmoch ako Juno, Rollerky, X-Men a naposledy v populárnom seriáli Umbrella Academy. V decembri minulého roku oznámil na Instagrame, že je transrodovým mužom, čo vyvolalo u fanúšikov obrovskú podporu za jeho odvahu. 

Vo vyjadrení napísal: „Milujem, že som trans. A milujem, že som queer. Čím viac plne prijímam to, kým som, tým viac snívam a moje srdce rastie.“ Ďalej taktiež uviedol, že si je vedomý svojho privilégia slávnej osoby a upozornil na fakt, že v Amerike bolo v roku 2020 nahlásených minimálne 40 zavraždených transrodových ľudí, z ktorých väčšina boli transrodové ženy tmavej pleti.

Jeho verejný comingout je dôležitý pre viditeľnosť trans komunity. Transrodoví ľudia nie sú stále dostatočne reprezentovaní vo filme, hudbe a celkovo v médiách. Ak slávna osoba, ako je Elliot, spraví verejný comingout, tak upozorní, že transrodoví ľudia sú všade okolo nás. Ako cisrodoví ľudia im môžeme ponúknuť podporu a snažiť sa pomôcť vybudovať svet, v ktorom sa budú cítiť bezpečne.

Myslím si, že je to dôležité hlavne pre gejov a lesby, ktorí síce stále nemajú rovnaké práva ako heterosexuáli, no napriek tomu majú isté výhody, ktoré vyplývajú z cisrodovej identity. Elliotov comingout je inšpiratívny z mnohých dôvodov. Podľa online magazínu Indie Wire ide o historický moment pre transrodové zobrazenie maskulinity. Je totiž známe, že transrodové ženy sú v populárnej kultúre viac viditeľné ako trans muži. Vďaka Elliotovi si mnoho mladých trans ľudí uvedomí, že nie sú sami a nájdu si tak pozitívny vzor a ubezpečenie, že ich vlastná rodová identita je v poriadku.

JoJo Siwa

Nie som si istý, ako veľmi je 17-ročná JoJo Siwa známa slovenskému publiku, ale v Amerike je jednou z najvplyvnejších mladých ľudí v médiách. Diváci ju spoznali vďaka reality šou Dance Moms, neskôr sa preslávila vďaka YouTube kanálu a taktiež na sociálnej sieti TikTok, kde má viac ako 54 miliónov sledovateľov.

JoJo je v Amerike naozaj populárna, čo dokazuje napríklad fakt, že minulé Vianoce bol jej merch predávanejší ako darčeky veľkej filmovej ságy Star Wars. O jej sexualite sa hovorilo už dlhšiu dobu, JoJo ale nikdy nič nepotvrdila. Všetko sa zmenilo v januári tohto roku, kedy pridala na TikTok video, v ktorom hrala skladba Born This Way od Lady GaGa. 

Následne pridala na Twitter fotku s nápisom Best Gay Cousin Ever s popisom: „Moja sesternica/bratranec mi daroval/a nové tričko.“ Táto fotka bola oficiálnym verejným comingoutom. Vo februári bola hosťom v TV šou Jimmyho Fallona, v ktorej sa vyjadrila, že sa rozhodla pre comingout kvôli svojej novej priateľke, do ktorej je veľmi zamilovaná.

Prečo je tento comingout nesmierne dôležitý? Jej publikum totiž tvoria väčšinou deti a dospievajúci. Tým, že sa rozhodla netajiť svoju identitu, ukázala celej generácii mladých ľudí, že je v poriadku byť sám sebou a žiť svoj autentický život. Celá jej značka a osobnosť je pozitívna, zameraná na to, aby ľudia boli šťastní. V modernej popkultúre sa ešte nestalo, aby tak mladá osoba s tak veľkým úspechom spravila comingout a bola stotožnená so svojou identitou.

Od januára sa JoJo vo viacerých rozhovoroch vyjadrila, že je šťastnejšia ako kedykoľvek predtým, čo je nesmierne pozitívny príklad pre jej publikum. Je to inšpiratívne aj pre staršiu osobu ako som ja. Tiež by som si pred desiatimi rokmi prial, aby boli celebrity, ktoré som sledoval, viac otvorené ohľadom vlastnej sexuality. Byť verejne sám sebou je ťažké, JoJo Siwa mohla stratiť mnoho fanúšikov a sponzorov. To, že ju tento fakt nezastavil, bude mať obrovský vplyv na mladé queer publikum po celom svete.

Tri dôležité comingouty, ktoré menia popkultúru

T. J. Osborne

Country je v Amerike už dlhé roky jedným z najpopulárnejších hudobných žánrov. Bohužiaľ, medzi country umelcami nie je časté, že by si zastávali dúhovú komunitu. V súčasnosti sa nájdu výnimky, ako napríklad Taylor Swift, Kacey Musgraves či Dolly Parton, ktoré verejne podporujú queer fanúšikov. Nájde sa taktiež pár vyautovaných umelcov ako Brandy Clark, Orville Peck či Brandi Carlile. 

T. J. Osborne je súčasťou country dua Brothers Osborne. Na Slovensku nie veľmi známa kapela, záleží podľa vášho hudobného vkusu. Ako fanúšik country hudby som bol veľmi prekvapený, keď na začiatku minulého februára T. J. urobil verejný comingout v interview pre Time. S týmto odhalením sa T. J. stal prvým otvoreným gejom, ktorý spolupracuje s veľkým country vydavateľstvom, a je aj jedným z prvých mainstreamových country umelcov, ktorí verejne hovoria o homosexuálnej orientácii.

Ide o obrovský krok v žánri, ktorý väčšinou podporuje „tradičné rodinné hodnoty“. T. J. sa vyjadril, že sa na začiatku kariéry cítil veľmi izolovaný a často zanedbával vlastné vzťahy, pretože nebol pripravený vyautovať sa. Jeho comingout ale podporuje fakt, že nezáleží na tom, či je niekto mužný mačo typ, sexuálna orientácia je rôznorodá a každý z nás je iný. Pevne verím, že ide o pozitívny posun v country hudbe, kde budú môcť byť mladší hudobníci sami sebou, bez strachu, čo na to povedia ostatní.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?