in ,

Tieto momenty definovali LGBTI+ komunitu. Pozrite si dôležité queer dokumenty

The Queen, foto Everett Collection

Ak sa chcete obzrieť za minulosťou alebo preskúmať konkrétnu tému, ktorá vás zaujíma, najlepším riešením je obrátiť sa na dokumenty. LGBTI+ história je rozsiahla, a práve preto vám v tomto článku prinášame 12 dôležitých queer dokumentov, ktoré by si mala pozrieť každá queer osoba.

The Queen (1968)

V roku 1967 je New York hostiteľom súťaže krásy Miss All-American Camp. Tento dokument od Franka Simona nahliadne do zákulisia, prenesie diváka na skúšky a do šatní, kde sa drag queens pripravujú na túto veľkú národnú súťaž krásy. Keď sa však súťaž blíži, očarujúce súťažiace prechádzajú z kamarátstva do vzájomného napätia.

The Queen je artefakt, ktorý otvára fakty z obdobia queer kultúry, o ktorej sa väčšinou hovorí, že je stratená. Každá jedna osoba, ktorá patrí do LGBTI+ komunity, by tento film mala vidieť, aby vedela, čo predchádzalo súčasnosti a čo všetko boli ochotní ľudia robiť, aby mohli byť sami sebou.

Pred Stonewallom (Before Stonewall, 1984)

Vzbury a nepokoje, ktoré nasledovali po zatýkaní v newyorskom klube Stonewall v roku 1969, sa všeobecne považujú za najvýznamnejší bod vo histórii práv gejov a lesieb v Amerike. Tento dokument skúma, ako bola vnímaná homosexualita pred vzburou, a pozerá sa na predchádzajúce desaťročia, najmä pokiaľ ide o konflikty s políciou a cenzúru. Okrem rozhovorov s aktivistami a vedcami obsahuje film aj úvahy renomovaného spisovateľa Allena Ginsberga.

Rovnako ako predchádzajúci dokument, aj Pred Stonewallom rozpráva príbeh, ktorý si ako súčasná generácia musíme opakovať a nikdy naň nezabudnúť. Ide o životne dôležitú, dobre vyrozprávanú a drsnú kroniku histórie LGBTI+ komunity od začiatku 20. storočia až po zrodenie moderných práv v roku 1969.

Rozviazané jazyky (Tongues Untied, 1989)

Ide o dokument o skúsenostiach čiernych homosexuálnych mužov žijúcich v USA. Film spája dokumentárne zábery s osobným rozprávaním a poéziou v snahe zobraziť špecifickosť čiernej gejskej identity. Ticho, o ktorom sa hovorí v celom filme, sa týka čiernych gejov, ktorí sú prehliadaní pre predsudky bielej aj čiernej heterosexuálnej časti spoločnosti, no zároveň sú nevypočutí aj pre predsudky bielej gejskej spoločnosti.

Nie je žiadnym tajomstvom, že samotná gejská komunita bola v minulosti extrémne rasistická a zaujímala sa hlavne o práva bielych cisrodových mužov. Dokument od režiséra Marlona Riggsa sa preto sústreďuje špeciálne na čiernu komunitu, ktorá musela bojovať sama za seba.

Paris Is Burning (1990)

Tento dokument sa zameriava na gejov tmavej pleti, drag queens a transrodové ženy žijúce v New Yorku a ich „house“ kultúru, ktorá poskytuje zázemie a podporu aj pre výstrednejších a často spoločensky odvrhnutých preformerov. Jednotlivé skupiny či klany súťažia na báloch, ktoré sa inšpirujú svetom módy. Film sa dotýka aj otázok rasizmu a chudoby a obsahuje rozhovory s mnohými známymi vogue ikonami vrátane Willi Ninja, Pepper LaBeija a Doriana Coreyho.

Neexistuje dôležitejší dokument o LGBTI+ komunite ako Paris Is Burning. Toto je queer kultúra založená čiernymi feminínnymi gejmi a transrodovými ženami.

Zakázané plátno Ameriky (The Celluloid Closet, 1995)

Poukazuje na historické kontexty, ktoré gejovia, lesby, bisexuáli a transrodové osoby zastávali v histórii kinematografie. Ukazuje, ako sa vyvíjala úloha filmového priemyslu pri formovaní vnímania LGBTI+ osôb. Vo filme sa intenzívne rieši napríklad utajovanie, ktoré spočiatku definovalo homosexualitu. Témou je aj démonizácia homosexuálnej komunity s príchodom AIDS-u. Napokon dej postupne ukazuje príklady akceptácie a pozitivného zobrazovania queer ľudí v modernej dobe.

Ak máte radi dokumenty o filmovom priemysle tak veľmi ako ja, Zakázané plátno Ameriky si určite užijete. Prechádza podrobne po všetkých dôležitých momentoch kinematografie a detailne skúma, aká bola queer reprezentácia vo filmoch až do konca minulého storočia.

Paragraf 175 (Paragraph 175, 2000)

Herec Rupert Everett rozpráva tento desivo reálny dokument o prenasledovaní homosexuálov v Tretej ríši, ktorý dodáva hlbší rozmer histórii holokaustu. Na základe tohto paragrafu v nemeckom trestnom zákonníku z roku 1871 nacistická vláda zatýkla homosexuálov a posielala ich do väzenia či do koncentračných táborov, kde ich mučili a vraždili. 

Vďaka rozhovorom s tými, ktorí prežili, je Paragraf 175 silnou pripomienkou ničivých účinkov predsudkov a nenávisti. Funguje taktiež ako dojímavá pocta stratenému Berlínu, ktorý bol kedysi známy ako „homosexuálny Eden“.

Ako prežiť mor (How to Survive a Plague, 2012)

Koncom osemdesiatych rokov členovia politickej skupiny Act-Up a ďalší aktivisti venujúci sa téme HIV/AIDS bojovali s ľahostajnosťou a nepriateľstvom zo strany politikov a širokej verejnosti. S veľkým úsilím sa im nakoniec podarilo upriamiť pozornosť na pandémiu AIDS a zohrali obrovskú úlohu pri znižovaní počtu úmrtí súvisiacich s HIV v USA.

Pandémie neboli vždy brané tak vážne ako v súčasnosti. Aj to si pripomeniete v tomto strhujúcom a inšpiratívnom dokumente Davida Franceho, ktorí by si mali povinne pozrieť všetci politickí aktivisti.

Hovorím ako teplý? (Do I Sound Gay?, 2014)

Novinár David Thorpe konfrontuje svoju úzkosť z toho, že jeho hlas znie teplo, a to prostredníctvov rozhovorov s LGBTI+ ikonami, ako sú Dan Savage a George Takei, a tiež skúmaním kultúrnej histórie „homosexuálneho hlasu“ vo filme a televízii.

Skoro každý homosexuálny muž v živote prešiel fázou, keď si myslel, že jeho hlas znie príliš zženštilo. Tento zaujímavý dokument skúma príčiny tejto obavy a taktiež utvrdzuje v tom, že mať teplý hlas nie je vlastne žiaden problém.

Smrť a život Marshy P. Johnson (The Death and Life of Marsha P. Johnson, 2017)

Filmári skúmajú smrť transrodovej legendy Marshy P. Johnson z roku 1992, keď ju našli mŕtvu v rieke Hudson. Pôvodne bola jej smrť uzavretá ako samovražda, no mnohí ľudia v LGBTI+ komunite veria, že bola zavraždená.

Marsha P. Johnson je jednou z najdôležitejších figúr v histórii boja za LGBTI+ práva. Tento dokument je veľmi efektívnou výpoveďou o transfóbii, ktorá šikovne spája príbeh skutočne legendárnej ikony s problémami, ktorým jej komunita čelí dodnes. Film si môžete pozrieť na Netflixe.

Are You Proud? (2019)

Dokument približuje históriu hnutia za práva LGBTI+ ľudí za posledných 50 rokov od nepokojov v Stonewalle. Film reflektuje dôležité problémy v rámci queer komunity, ako sú AIDS či zločiny z nenávisti, a ukazuje, ako hnutie podporuje ľudí zo všetkých oblastí života.

Are You Proud neustále mení tón z oslavného na lamentujúci, čo ilustruje neustály boj o to, aké to je byť queer aktivistom v našej dobe. Po každom víťazstve často prichádza nový zápas.

V žiari reflektorov (Disclosure, 2020)

Film je hĺbkovým pohľadom na hollywoodske zobrazenie transrodových ľudí a vplyv týchto príbehov na transživoty a americkú kultúru. Tak ako Zakázané plátno Ameriky skúma zobrazovanie LGBTI+ komunity naprieč Hollywoodom, Disclosure sa venuje konkrétne reprezentácii transrodovej komunity. Pre mňa osobne ide o najpútavejší a najzaujímavejší dokument za posledné roky.

Vitajte v Čečensku (Welcome to Chechnya, 2020)

Od roku 2017 viedol čečenský tyranský vodca Ramzan Kadyrov zvrhlú operáciu na „očistenie krvi“ Čečencov od LGBTI+ ľudí a dohliadal na vládnu kampaň zameranú na ich zadržanie, mučenie a popravu. Aktivisti sa napriek hrozbe rozhodli riskovať svoje životy a čeliť nebezpečenstvu. 

David France vo svojom dokumente využíva pozoruhodný prístup, ako pracovať s anonymitou, aby odhalil toto zverstvo a vyrozprával príbeh mimoriadnej skupiny ľudí, ktorí čelia zlu. Ide o desivý dokument, ktorý vás prinúti zamyslieť sa nad tým, aké ťažké to stále má veľa queer ľudí na rôznych miestach po celom svete.


Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?