in ,

Tieto filmy z tohtoročného programu odporúča programový dramaturg Filmového festivalu inakosti

Filmový festival inakosti bude mať tento rok šestnáste vydanie, na ktorom sa dočkáte mnohých nových filmov s queer tematikou. V tomto článku vám odporučím svoje obľúbené.

Hovorme o sexe (A Sexplanation, réžia: Alex Liu, USA, 2021)

S cieľom napraviť, čo na ňom napáchala typická americká sexuálna (ne)výchova, sa 36-ročný Alex vydáva na cestu za odhalením holých právd a tvrdých faktov – bez ohľadu na to, aké nepríjemné to bude. Hovorme o sexe nás vezme na cestu skúmania, ktorá vedie od neurovedeckých laboratórií až do kostolných lavíc, a obsahuje provokatívne rozhovory s psychológmi, sexuálnymi výskumníkmi, a dokonca aj s jezuitským kňazom.

Veľmi príjemne rieši témy, ktoré by mnohým ľuďom mohli pripadať nepríjemné. Sex je vždy aktuálna téma, ktorú rieši každý z nás, prečo sa teda zaň hanbíme? Režisér a hlavný aktér v jednom, Alex Liu, sa nebojí klásť dôležité otázky a pobaviť pri tom zvedavého diváka.

Policajné tajomstvo (Leynilögga, réžia: Hannes Þór Halldórsson, Island, 2021)

Najtvrdší islandský policajt Bússi sa nezastaví pred ničím, aby vyriešil sériu násilných bankových lúpeží. Keď je však nútený spojiť sa s novým policajným partnerom Hörðurom, tlak sa stáva neznesiteľným. Dôvod Bússiho agresívneho mačistického správania sa čoskoro ukáže: je gej a bojí sa spraviť coming-out.

Keby som nevedel, že ide o film s queer postavami, vo voľnom čase by som si ho asi nepozrel. Ide ale o veľmi zábavnú paródiu na policajné kriminálky, ktorá sa na nič nehrá a nebojí sa využiť aj absurdné situácie a postavy, ktoré sú skarikované do absurdna. V tomto typicky heterosexuálnom žánri sa väčšinou queer postavy neobjavujú, preto film určite odporúčam.

Cez čiaru (Los agitadores, réžia: Marco Berger, Argentína, 2022)

Sú vianočné sviatky a Andy opúšťa mesto, aby strávil nejaký čas v luxusnej vile so svojimi najlepšími priateľmi. Dni strávené v mužskej spoločnosti vo sviatočnom bezčasí nabádajú na oddych, relax a občasné šantenie. Spočiatku dobrovoľná hra však začína odhaľovať, že každý z nich má iné osobné hranice.

Od svojho debutového filmu Plán B sa obľúbený režisér Marco Berger neustále zaujíma o queer príbehy a o zobrazovanie erotických fantázií, sexuality a pohlavia – a Cez čiaru nie je výnimkou. Argentínsky filmár opäť predstavuje podvratný politický príbeh, tentoraz zameraný na mužskosť v jej nebezpečne toxickej podobe. V minulosti ste na FFi mohli vidieť od Marca Bergera filmy Lovec či Blondín.

Plavec (Hasahyan, réžia: Adam Kalderon, Izrael, 2021)

Erez, vychádzajúca hviezda izraelskej plaveckej scény, prichádza do Bohom zabudnutého tréningového kempu v internátnej škole, kde ten, kto vyhrá súťaž, pôjde na olympiádu. Tam sa zoznámi s krásnym a talentovaným Nevom, ktorý v ňom prebudí podvedomé túžby. Medzi tréningami sa pokúša konať podľa svojich pocitov a chápe, že vyhrať medailu je menej dôležité ako získať Nevovo srdce.

Synopsa filmu znie ako niečo, čo ste v minulosti už určite videli. Áno, prebudenie túžby a láska v športovom prostredí je v queer kinematografii obľúbená téma, ktorú tvorcovia spracúvajú často. Plavec ale prináša niečo nové, čo diváka núti vcítiť sa do situácie hlavného hrdinu a pochopiť ho na náročnej križovatke jeho života.

Prázdnota a ja (Mi vacío y yo, réžia: Adrian Silvestre, Španielsko, 2022)

Raphi sníva o romániku s princami a o založení tradičnej rodiny. Skutočnosť je však menej ideálna. Pracuje v jednom barcelonskom call centre, bojuje s trápnymi rande a diagnostikujú jej rodovú dysfóriu. Počas mätúceho, no cenného, obdobia, ktorým práve predchádza, sledujeme tranzíciu transrodovej ženy, ako aj výzvy jej každodenného života.

Prázdnota a ja je rozhodne môj najobľúbenejší film z tohtoročného programu FFi. Neviem predpovedať, do akej miery bude dôležitý pre diváka, ktorý chce aspoň trochu pochopiť, čím v súčasnosti prechádzajú transrodové ženy, podľa mňa je však na tomto filme skvelé všetko, od obsadenia až po prácu s kamerou.

Taká strašne bezprostredná (Så jävla easy going, réžia: Christoffer Sandler, Švédsko a Nórsko, 2022)

Zatiaľ čo sa 18-ročná Joanna zúfalo snaží dostať k liekom na ADHD, zisťuje, aké nové pocity má k spolužiačke Audrey, ale aj k sebe samej.

Aj tento rok prináša Filmový festival inakosti filmy o dospievaní mladých dievčat, ktoré objavujú svoju homosexualitu. Tento skvelý film prináša vyrovnanú dávku drámy a príjemných či romantických momentov, ktoré patria k dospievaniu.

Tobi vo farbách dúhy (Tobi színei, réžia: Alexa Bakony, Maďarsko, 2021)

V Maďarsku je malá dedinka, kde žije Éva a jej rodina. Jej 16-ročné dieťa nedávno spravilo coming-out ako transrodové a žije podľa svojho zvoleného mena Tobi. Po prvotnom šoku sa celá rodina spojí, aby ho podporila.

Tento rok vám ponúkame viacero filmov zo susedných krajín, medzi nimi aj maďarský dokument o mladom transrodovom chlapcovi. Ide o úprimnú a citlivú výpoveď zo života jednej rodiny, ktorá sa snaží adaptovať na zmenu.

TBH (réžia: Lucia Kajánková, Česko, 2022)

Strelecký útok na brnenskej strednej škole dramaticky zmení životy niekoľkých mladých ľudí. Prvý hraný seriál, ktorý bol natočený pre web Českej televízie, rozpráva o hľadaní hraníc v bolestnom svete dospievania a manipulatívnych sociálnych sietí. V desiatich epizódach líči, ako nevydarený strelecký útok navždy ovplyvní životy niekoľkých študentov jednej brnenskej strednej školy.

Prvýkrát v histórii bude FFi premietať seriál, a to nie jeden, ale rovno dva. Prvým z nich je austrálsky Nezadaný, z kola von a druhým práve český internetový seriál TBH. Videl som ho už pred istým časom a zostal vo mne dlho. Preto som rád, že si ho budú môcť pozrieť diváci na veľkom plátne.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk


Čo si myslíš o článku?