in ,

Teplé romantické filmy, ktoré si môžete pozrieť na Valentína

In the Grayscale

Veľa filmových divákov má spojenú queer filmovú tvorbu so zobrazovaním tragických a ťažkých príbehov. No aj v nej sa nájdu ľahšie zamilované príbehy pre každého. Prinášame vám 12 teplých romantických filmov, pri ktorých si môžete užiť romantiku na Valentína.

Benjamin (2018)

Začínajúci mladý filmár Benjamin zažíva emocionálny zmätok v dôsledku rozvíjajúceho sa romániku s Noahom a blížiacej sa premiéry svojho druhého celovečerného filmu.

Tento nenápadný film si ma naozaj získal. Zobrazuje romantické vzplanutie medzi dvoma umelcami a skrýva v sebe autentický pocit emocionálnej neistoty, ktorý zažíva mnoho z nás. Jednoduchý príbeh a veľmi špecifický humor sú dôvodom, prečo aj vo vás zanechá dobrú náladu.

Boy Meets Girl (2014)

Romantický príbeh transrodovej ženy Ricky, ktorá je módnou návrhárkou v Kentucky. Jedného dňa spozná Francescu a rozkvitne medzi nimi priateľstvo, z ktorého sa postupne stáva románik. Ricky sa musí popasovať s novými citmi k žene, ktoré predtým nikdy nezažila. Navyše musí zladiť Francescinu ťažkú domácu situáciu s rozvíjajúcim sa vzťahom.

Romantické príbehy transrodových ľudí sú v kinematografii stále ojedinelou záležitosťou. Boy Meets Girl je sympatické dielo, ktoré dokazuje, že všetci ľudia bez ohľadu na svoju rodovú identitu chcú zažiť lásku. 

Breaking Fast (2020)

Romantická komédia, ktorá sa odohráva na pozadí mihotavých svetiel západného Hollywoodu. Mo je praktizujúci moslim, ktorý sa stále spamätáva z nešťastnej lásky. Keď mu američan Kal ponúkne, že sa k nemu pridá na večerných Iftaroch – tradičnom jedle, ktoré jedia moslimovia počas ramadánu – obaja začnú zisťovať, že majú spoločného viac, ako sa zdá.

Mňa osobne vždy potešia romantické príbehy z iných kultúr či vierovyznaní, a to je hlavný dôvod, prečo som si Breaking Fast pozrel. Je to sympatická a jednoduchá romantická komédia, ktorá plní svoj účel. Skúma skúsenosti moslimských gejov a väčšinou prekračuje kultúrne stereotypy a žánrové klišé.

Duck Butter (2018)

Aké by to bolo, keby ste mohli obísť všetky počiatočné nezmysly na prvom rande a boli by ste k sebe úplne úprimní od prvej chvíle? V experimentálnej komédii Duck Butter práve týmto prechádzajú dve mladé ženy. Dohodli sa, že spolu strávia 24 hodín bez prerušenia, pričom budú zažívať intimitu všetkými možnými spôsobmi. Vzniká tak vzrušujúci, no zároveň úprimný film, ktorý sa zaoberá blízkosťou dvoch osôb.

Jedným z najväčších plusov tohto filmu je neuveriteľne sympatické herecké obsadenie. Nejde iba o obyčajnú romantickú komédiu, snaží sa priniesť divákovi aj podnetnú výpoveď o súčasných vzťahoch a spojení dvoch ľudí. Duck Butter momentálne nájdete na Netflixe.

I Can’t Think Straight (2008)

Talin svadobný deň sa blíži. Stane sa ale niečo, čo rozhodne nečakala. Zamiluje sa do plachej moslimky Leylai, ktorá tiež chodí s mužom. Ja osobne som tento film nevidel, ale počul som, že medzi lesbami ide o ikonickú romantickú komédiu. Ponúka rozdielne kultúry, pikantné sexuálne scény a aj tému prijatia sexuálnej orientácie rodičmi.

Bod na stupnici sivej/In The Grayscale (2015)

Architekt Bruno má skvelý život. Jedného dňa dostane ponuku navrhnúť ikonickú pamiatku a na tomto projekte začne pracovať s homosexuálnym učiteľom histórie Ferom. Začne medzi nimi prekvitať nečakaná a intenzívna romantika.

Na filme je zaujímavé, že je vyskladaný veľmi netypicky. Isté momenty ústrednej dvojice sú totižto vynechané a vidíme iba ich následky, takže si divák musí domyslieť, čo sa stalo. Užijete si klasické filmové trópy romantickej komédie – divoký chlap pomaly oslobodí svoj objekt túžby, doteraz heterosexuálneho a napätého muža. Ich spoločné scény sú ale veľmi pekné a odohrávajú sa v krásnom čilskom prostredí. 

Pobozkajte nevestu/Kiss The Bride (2007)

Život Matta sa obráti naruby, keď sa dozvie, že jeho stredoškolský milenec Ryan vstupuje do manželstva do ženou. Verí, že Ryan prechádza krízou identity a potrebuje pomoc. Preto sa vydá domov, kde stretáva Ryanovu budúcu manželku Alex. Okamžite sa skamarátia, zatiaľ čo Ryan tvrdí, že jeho predchádzajúce úlety s mužmi boli iba dočasnou fázou. Matt to však nedokáže akceptovať.

Film Pobozkajte nevestu som prvýkrát videl v mladšom veku a myslím si, že isté aspekty filmu nezostarli najlepšie. Ak ho ale budete vnímať ako jednoduchú zábavu na valentínsky večer, určite vás pobaví.

Ja, Simon/Love, Simon (2018)

Natočené na základe knihy Simon vs. Agenda Homo Sapiens od Becky Albertalli. Ide o prvý film od veľkého hollywoodskeho štúdia, ktorý sa zameriava na romantický vzťah homosexuálnych tínedžerov. Ja, Simon je v queer komunite veľmi známy film, ktorý sa dostal aj do slovenských kín či dokonca do televízie. Ak ste teda v tínedžerskom veku alebo iba potrebujete niečo jednoduché na večerné pozeranie, Ja, Simon je ideálna voľba.

My Big Gay Italian Wedding (2018)

Antonio privedie svojho snúbenca Paula do starobylej talianskej dediny, v ktorej sa narodil, aby sa stretol so svojimi náročnými rodičmi a odhalil svoju sexuálnu orientáciu. Krásne lokácie, talentovaní herci a kopec zábavy. Ide o sladkú a osviežujúcu komédiu, ktorá sa nesnaží prekračovať hranice svojho žánru, čo je v tomto prípade pozitívna vec. Nejde samozrejme o žiadne prelomové dielo queer kinematografie, ale to predsa nemusí byť každý film. Niekedy stačí tvoriť obyčajné veselé komédie, ktorých v queer prostredí stále nie je dosť.

Zachovať si tvár/Saving Face (2004)

Film sleduje Wil, úspešnú chirurgičku žijúcu v New Yorku. Zatiaľ čo všetci jej priatelia vedia, že je lesba, svojej mame Gao sa stále nevyautovala. Keď Gao nečakane otehotnie, sú obe nútené podeliť sa o svoje najhlbšie neistoty a spojiť sa, aby si vytvorili svetlejšiu budúcnosť.

Ďalší ikonický lesbický film, ktorý je aj skvelou reprezentáciou ázijských postáv. Okrem toho však ide nad rámec toho, čo je zrejmé. Aj osemnásť rokov po pôvodnom vydaní ide o aktuálny a zmysluplný film, ktorý hovorí o potrebe milovať, aj keď spoločnosť tvrdí niečo iné.

The Thing About Harry (2020)

Keď Sam opäť stretne Harryho, ktorý ho v detstve šikanoval, ako prvé mu napadne, že sa chystá znovu zažiť stredoškolské peklo. Harry mu však odhalí, že je pansexuál, čo Sama vedie k otázke, čo ich vlastne spájalo.

The Thing About Harry prišiel v období, keď sa na Valentína na televíznych obrazovkách nenašli žiadne romantické komédie o queer ľuďoch. Scenár nie je inovatívny, ale sympatické postavy a príjemná atmosféra vás vezmú na emocionálne dojímavú jazdu, ktorá by mala potešiť fanúšikov žánru.

Dnes chcem ísť domov sám/The Way He Looks (2014)

Portugalský film o dospievaní je príbehom nevidiaceho stredoškoláka Leonarda, ktorý túži po prvom bozku. Keď príde do školy nový študent Gabriel, Leov život sa zacyklí. Počas toho, ako sa ich vzťah rozvíja, Leo skúma všetky ostatné aspekty svojho života. Hľadá nezávislosť od rodičov a skúma svoju sexualitu.

Myslím si, že tento krásny  film pozná veľa ľudí. Ja osobne som bol fanúšikom aj krátkeho filmu, ktorý ho inšpiroval, a ani celovečerná verzia ma nesklamala. Zobrazuje mladícku bolesť z odmietnutia, konfliktov a žiarlivosti bez toho, aby bola príliš melodramatická. Zároveň ale ukazuje príjemné a dobré veci, ktoré mladá láska prináša.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?