in ,

Televízny hit Pán profesor ukázal bozk dvoch chlapcov. Skutočné city by nemali nikoho pohoršiť

Foto: TV Markíza

Scenárista markízáckeho seriálu Pán profesor vysvetľuje, ako postupoval pri písaní príbehu o homofóbii a comingoute.

Do triedy učiteľa Vozára v populárnom markízáckom seriáli Pán profesor prišiel na jeseň nový žiak. Jano pôsobil v koženej bunde a s povesťou šikovného športovca na prvý pohľad ako introvertný drsniak. V 9. epizóde prvej série napadol spolužiaka, o ktorom sa šuškalo, že je teplý. Učiteľ Vozár chcel nabúrať Jánove predsudky a zavolal ho do gej kaviarne, aby mu ukázal, že aj LGBTI ľudia si zaslúžia rešpekt. 

Na prekvapenie učiteľa však vysvitlo, že Ján vlastne skrýva svoju identitu a že ho priťahujú muži. Ešte neprešiel comingoutom a preto sa pred spolužiakmi tváril, že gejmi pohŕda. Jeho príbeh je osviežením v programe slovenských televízií, ktoré málokedy stvárňujú život queer ľudí na Slovensku. Homofóbia prítomná v Jánovej triede aj problémy, ktorými si prechádza, pôsobia ako vystrihnuté zo skutočného života.

Uveriteľný queer hrdina sa na slovenské obrazovky teraz dostal aj vďaka tomu, že Pán profesor je adaptáciou nemeckého príbehu. „Postavy z LGBTI komunity boli už súčasťou zahraničnej predlohy. My sme ich len adaptovali, čiže prispôsobovali na slovenské podmienky. Nediskutovali sme teda o tom, či ich zahrnúť do príbehu, ale skôr ako ich vykresliť v slovenských podmienkach tak, aby pôsobili autenticky,“  hovorí scenárista seriálu Jozef Koleják.

Bolo pre nás dôležité, aby humor neurážal

Tvorcovia si uvedomovali, že túto tému môže časť slovenskej spoločnosti vnímať kontroverzne. „Aj preto sme sa snažili, aby postavy vyzneli čo najviac hodnoverne, civilne a sympaticky – že ich sexuálna orientácia nie je to hlavné, čo ich v živote definuje,“ vysvetľuje Jozef.

Príbeh musel pomerne presne zachovať nemeckú predlohu, no od jej odvysielania už ubehlo niekoľko rokov. „Tá ešte pracovala s istou mierou štylizácie či so stereotypom, čo sme sa už v slovenskej verzii snažili eliminovať, pokiaľ to dejová zložka dovolila. Seriál Pán Profesor sa celkovo nevyhýba žiadnym náročným témam, ale je zároveň komediálne ladený, takže sa zakaždým snažíme vystihnúť primeraný pomer nadhľadu a vážneho vyznenia, aby sa s témou diváci mohli stotožniť,“ dopĺňa.

Televízny hit Pán profesor ukázal bozk dvoch chlapcov. Skutočné city by nemali nikoho pohoršiť
Foto: TV Markíza

Bolo preňho dôležité, aby zjednodušenia a štylizácia nepôsobili znevažujúco. V seriáli totiž skutočne nájdeme isté klišé, ktoré poznáme zo zobrazovania gejov v popkultúre, napríklad keď učiteľ Vozár ide na záchod v teplej kaviarni, muž pri vedľajšom pisoári si prezerá jeho penis. Keby sme dnes navštívili Tepláreň, ako najznámejší podobný podnik v Bratislave, pornografické zábery by sme už na stenách tiež nenašli. 

Ak divák pochopí, že city sú skutočné, nemá ho čo pohoršiť

Na druhej strane, do scenára tvorcovia zámerne zakomponovali Filmový festival inakosti, chceli tak poskytnúť divákom a diváčkam viac informácií. „Uvedomujeme si, že seriál môžu pozerať diváci, ktorí sa s Jánovou postavou stotožnia a hľadajú viac informácií. Náš príbeh im ich vo svojom časovom a žánrovom obmedzení nevie dať toľko, koľko by možno potrebovali. Myslíme si, že práve na takých miestach ich nájdu, rovnako ako podporu komunity,“ vraví Jozef. 

V seriáli sa neobávali ani ukázať bozk dvoch chlapcov, konkrétne Jána a jeho priateľa v 9. epizóde 2. série. „Pokiaľ aj ten najkonzervatívnejší divák pochopí, že city postavy sú naozaj autentické, takýto bozk ho nemá prečo pohoršiť. A to je úlohou scenáristov. Zároveň verím, že pre veľkú skupinu mladších divákov, ktorú seriál úspešne zachytil, je situácia bozku už vnímaná samozrejmejšie a prijateľnejšie ako pre mnohých starších divákov,“ dodáva. 

Markíza nedávno odvysielala poslednú časť 2. série titulu, v júni sa má začať nakrúcať tretia. Medzi divákmi uspel, na jeseň bol najsledovanejším nespravodajským programom našich televízií. Učiteľa Vozára hrá Tomáš Maštalír, v roli Jana účinkuje František Beleš a jeho partnera v neskorších epizódach stvárnil Dávid Uzsák.

Televízny hit Pán profesor ukázal bozk dvoch chlapcov. Skutočné city by nemali nikoho pohoršiť
Foto: TV Markíza

Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?