in ,

Strhujúce queer seriály, ktoré si môžete pozrieť online

Heartstopper (foto Netflix)

Streamovacie stanice ponúkajú v posledných rokoch čoraz viac queer obsahu. V tomto článku som pre vás vybral 12 seriálových tipov z Netflixu, HBO, Voyo, Disney+ a Hulu!

Schitt’s Creek (2015 – 2020, Voyo)

Videomagnát Johny a jeho teatrálna manželka Moira sa ocitnú úplne bez peňazí. Musia sa vzdať luxusného života a presťahujú sa do maličkého mesta Schitt’s Creek, ktoré pred rokmi zo žartu kúpili. Spoločne so svojimi rozmaznanými deťmi Davidom a Alexis znovu objavujú rodinné zázemie. 

Schitt’s Creek sa začal ako malý nenápadný seriál, no postupne sa stal svetovým fenoménom. Ide rozhodne o jeden z najvtipnejších sitcomov za posledné roky. Talentovaný herec Dan Levy si zahral postavu pansexuála Davida. Počas šiestich sérií sledujeme jeho rast a vývoj, ktorý prichádza aj vďaka spoznaniu očarujúceho Patricka, do ktorého sa zamiluje. 

Generation (2021, HBO Max)

Skupina stredoškolákov skúma modernú sexualitu a testuje hlboko zakorenené presvedčenia o živote, láske a povahe rodiny vo svojej konzervatívnej komunite. Generation je príjemné pozeranie. Každá scéna sa snaží ukázať, ako prežíva generácia Gen Z modernú dobu. Je osviežujúce vidieť postavy, ktoré sú otvorene queer, bez toho, aby sa hľadali alebo prechádzali coming-outom. Všetci sú sami sebou, každý je zahľadený do vlastných problémov, no vždy sú si ochotní navzájom pomôcť. Seriál mal síce potenciál, no nepodarilo sa mu prilákať divákov, a preto bol po prvej sérii zrušený.

We Are Who We Are (2020, HBO Go)

Dvaja tínedžeri Fraiser a Caitlin žijú na americkej vojnovej základni v Taliansku. Ich stretnutie rozpúta skúmanie priateľstva, prvej lásky a identity. Zažijú všetko to chaotické vzrušenie a utrpenie dospievajúceho života. Podľa tohto krátkeho obsahu sa môže zdať, že ide o podobnú záležitosť ako Generation. Venujú sa síce podobným témam dospievania, no We Are Who We Are na to ide ťažkým a temným spôsobom. S postavami nenarába v rukavičkách a nebojí sa ukázať špinavé časti života. Režisér Luca Guadagnino dokázal v ôsmich epizódach vyrozprávať príbeh objavovania sexuality a rodovej identity s talentovanými mladými hercami, zaujímavým prostredím a skvelým soundtrackom.

Gossip Girl (2021, HBO Max)

Osem rokov po pôvodnom seriáli sa nová generácia tínedžerov zo súkromnej školy v New Yorku stretáva so šikanou a sociálnym dohľadom Gossip Girl. Ak ste fanúšikmi pôvodnej verzie, ide asi o povinnú jazdu. Ja som ju síce nevidel, ale novej som dal šancu. Ak Generation zobrazuje tínedžerov realisticky a We Are Who We drsne, Gossip Girl ich zobrazuje ako stereotypné zbohatlícke deti, ktoré majú všetko, čo chcú, no stále nemajú dosť. To je ale pointa tohto druhu seriálov. Nie je to každého šálka kávy, no ak nepotrebujete pri sledovaní príliš premýšľať a máte radi teen drámy, Gossip Girl vás tento rok zabaví už druhou sériou.

I May Destroy You (2020, HBO Go)

Po sexuálnom zneužití v nočnom klube sa Arabelin život nenávratne zmení a je nútená všetko prehodnotiť. Od kariéry a priateľov až po rodinu. Minisériu vytvorila, napísala a zrežírovala megatalentovaná Michaela Coel. Ide rozhodne o najlepšie dielo venujúce sa téme sexuálneho násilia, aké som kedy videl. Ako diváci s napätím prejdete autentickou traumou a bolesťou, ktorú zažíva hlavná hrdinka. I May Destroy You otvára dôležité témy, na ktoré sa síce ťažko pozerá, ale sú, žiaľ, každodennou realitou mnohých ľudí.

The Sex Lives of College Girls (2021, HBO Max)

Štyri mladé dievčatá prichádzajú na prestížnu vysokú školu. Kombinácia vnútorných súbojov a burcujúcich hormónov vyusti v milé, no aj rozhorčujúce sexuálne aktivity. Jeden z mojich najobľúbenejších nových seriálov z minulého roka je z tvorby Mindy Kaling, takže viete, že o kvalitu je postarané. Seriál sa venuje ľahkým aj vážnejším témam, ktoré sú vždy zabalené do vtipných momentov a nenúteného humoru. Každé z hlavných štyroch dievčat je odlišné a pristupuje k životu na vysokej škole inak. Nebudem spoilerovať ktorá, ale dejová linka jednej z nich sa venuje akceptácii lesbickej orientácie. Už teraz sa teším na druhú sériu!

Euphoria (2019 – súčasnosť, HBO Go)

Ani napriek tomu, že sa práve vrátila z odvykačky, neplánuje 17-ročná narkomanka Rue zostať triezva. Jej život sa zmení, keď spozná tajomnú a očarujúcu Jules. Životy im znepríjemňuje Nate, ktorého problémy s hnevom maskujú sexuálnu neistotu. Cassie nedokáže utiecť svojej sexuálnej histórii a Kat si začína uvedomovať, ako dobre sa cíti vo svojom tele.

Myslím, že obsah Euphorie sme tu vôbec nemuseli predostierať, pretože nepoznám osobu, ktorá by ju nesledovala. Prvá séria nám predstavila skupinu tínedžerov, ktorí hľadajú miesto vo svete a aspoň chvíľkovú eufóriu, vďaka ktorej by mohli zabudnúť na ťaživosť bytia. Druhá séria prišla na začiatku tohto roka, a či sa vám už páčila alebo nie, musíte uznať, že počas týždňov, v ktorých sa vysielali nové epizódy, sa nehovorilo o ničom inom. Povedal by som, že Euphoria je rozhodne najdrsnejšie zobrazenie dospievania v súčasnej televíznej tvorbe. Na romantizovanie drog či násilia sa pozerá ťažko, no napriek tomu budem nedočkavo dva roky čakať na tretiu sériu.

Heartstopper (2022, Netflix)

Tínedžeri Charlie a Nick zisťujú, že ich priateľstvo postupne prerastá do niečoho hlbšieho. Spoločne sa snažia zvládať školu, čerstvú lásku a nové pocity, ktoré v nich vyvolávajú zmätok.

Najočakávanejší queer seriál tohto roka dorazil a diváci sú nadšení! Aspoň ja teda som. Pôvodný komiks som čítal, takže som bol veľmi zvedavý na seriálovú adaptáciu. A musím úprimne povedať, že sa podarila. Heartstopper je síce venované mladšiemu publiku, no aj my starší si môžeme pri sledovaní zaspomínať na prvú lásku. Okrem ústrednej dvojice ma veľmi bavili aj dejové línie vedľajších postáv. Myslím, že si tu každý nájde niečo, čo sa mu bude páčiť.

Grand Army (2020, Netflix)

Piati študenti na najväčšej štátnej strednej škole v Brooklyne sa ocitnú v chaotických situáciách, v ktorých bojujú o úspech, prežitie, oslobodenie a uchopenie svojej budúcnosti. Grand Army malo obrovský potenciál stáť sa netflixovskou Euphoriou, no nemalo dostatočnú charizmu. Pre mňa bol problém v tom, že síce sa mi prvá séria veľmi páčila, no po dopozeraní som okamžite zabudol na všetky postavy aj dejové linky. Grand Army sa venuje odvážnym témam ako sexuálne násilie, šikana, rasizmus, coming-out či dokonca teroristický útok. Osobne by som dal šancu aj druhej sérii, no Netflix seriál zrušil.

Elite (2018 – súčasnosť, Netflix)

Keď sa traja tínedžeri zo slabšej sociálnej vrstvy dostanú na súkromnú strednú školu v Španielsku, konflikt medzi nimi a bohatými študentmi vyústi až do vraždy. Povedal by som, že ide o španielsku melodramatickú a menej realistickú verziu Euphorie. Ide o podobný prípad ako Gossip Girl. Nejde o intelektuálne dielo, ktoré za sebou nechá obrovský vplyv, ale je to zábavné pozeranie, pri ktorom netreba príliš premýšľať. Rozhodne ide o jeden z najteplejších seriálov súčasnosti a aj to je dôvod, prečo Elite mladé publikum tak miluje. Budúci rok sa dočkáme už šiestej série.

Love, Victor (2020 – 2022, Disney+)

Televízny spin-off romantického filmu Ja, Simon. Victor je na vlastnej ceste sebaobjavovania. Rieši problémy doma, prechádza vzostupmi a pádmi na novej škole a skúma svoju sexuálnu orientáciu. Keď sa ale veci príliš skomplikujú, rozhodne sa požiadať Simona o radu.

Ak vás zaujme seriál Heartstopper, tak si obľúbite aj Love, Victor. Ide v podstate o veľmi podobný seriál, len v trochu dospelejšom americkom prevedení. Prvá séria je naozaj skvelá, druhá trochu slabšia, no pevne verím, že tretia a zároveň posledná nesklame.

Ramy (2019 – súčasnosť, Hulu)

Ramy je egyptský Američan prvej generácie. Nachádza sa na duchovnej ceste v politicky rozdelenej štvrti New Jersey. Je zaseknutý medzi moslimskou komunitou, ktorá si myslí, že život je morálnou skúškou, a generáciou mileniálov, ktorá verí, že život nemá žiadne následky. A popri tom všetkom sa stále snaží robiť veci, ktoré robí väčšina dvadsiatnikov. Je to mladý muž, ktorý sa zmieta medzi piatkovými modlitbami a piatkovými večermi na párty. Ktorá strana zvíťazí v tomto zdanlivo nekonečnom vnútornom boji? V prípade seriálu Ramy je queer linka vedľajšia, no stále veľmi intenzívna. Napriek tomu seriál veľmi odporúčam. Je to veselý pohľad do moslimskej rodiny, dokonale vyjadrujúci neistú povahu a nuansy identity. Tretia séria bude mať premiéru tento rok.

Čo si myslíš o článku?