in ,

Slovenské teplé básne si môžete vypočuť už tento utorok

Venujú sa poézii a prijali queer identitu. Pripravte sa na scénické čítanie queer poézie v Pistoriho paláci.

„Keď ležíš za plachtou, spomeniem si na tiene pri takmer rovnakej posteli, len v inom meste a bez plachiet,“ zaznelo v básni poetky Barbary Vojtašákovej v bloku queer poézie v novom čísle magazínu QYS, ktorý vyjde počas PRIDE týždňa.

Nové diela zozbieral básnik Michal Tallo, ktorý sa vzťahu dvoch mužov venoval vo svojich zbierkach Antimita a Delta. Texty budú dramatizované počas večera, ktorý organizuje divadlo NoMantinels v Pistoriho paláci 21. júla.

Tallo v časopise hovorí, že nájsť dosť queer textov nebolo jednoduché: „Pri zostavovaní bloku som si uvedomil smutnú vec. Ak by som sa chcel sústrediť iba na slovenských queer básnikov a poetky, ktoré nemajú problém otvorene sa prihlásiť ku queer identite, zohnal by som päť mien iba ťažko – ak by som, samozrejme, odmietal robiť kvalitatívne kompromisy.“

Tallo každoročne koordinuje súťaž Básne SK/CZ, v ktorej sa diela s queer tematikou objavujú.

„Napriek tomu, že je tu viacero autorov a autoriek, o ktorých viem, že by podmienky spĺňali, s ohľadom na ich životnú situáciu by som ich zaradiť nemohol. Je to smutný a častý fakt života v tejto krajine.“ Rozšíril teda záber aj na Česko, kde je situácia lepšia. Nakoniec do časopisu prispeli Emma Kausc, Barbara Vojtašáková, Mária Ferenčuhová, Adam Borzič a Tallo.

Po bloku poézie bude nasledovať vystúpenie huslistu Mareka Končeka. Večer pripravuje režisér Martin Hodoň s hercami Máriou Šavčíkovou, Petrom Tilajčíkom, Janom Lepšíkom a Lukášom Záhorákom.

Slovenské teplé básne si môžete vypočuť už tento utorok

Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?