in ,

Seriály s lesbickými postavami dostanú stopku často po prvej sérii. Prečo je to tak?

First Kill, foto Netflix

Queer diváci boli na jeseň minulého roka šokovaní, keď Netflix po prvej sérii zrušil nový seriál First Kill. Nie je to pritom prvýkrát v histórii, keď populárna streamovacia služba zrušila obľúbený lesbický seriál.

First Kill vychádza z rovnomennej poviedky Victorie Schwabovej a sleduje osudy mladej upírky Juliette, ktorá je nútená prvýkrát zabiť, aby sa pridala k svojej mocnej rodine Legacy upírov. Rýchlo sa romanticky zameria na Calliope, ktorá je zase potomkom dlhého radu lovcov upírov. Napriek zmiešaným kritickým ohlasom si táto fantasy romanca získala veľkú fanúšikovskú základňu, a to najmä medzi queer ženami. Dva mesiace po premiére prvej série Netflix oznámil, že seriál bol zrušený.

Netflix zrušenie oficiálne nekomentoval a svoje rozhodnutie nevysvetlil. Niektoré zdroje tvrdili, že First Kill bolo zrušené kvôli nedostatočnej sledovanosti. Lenže vyzerá to tak, že seriál bol podľa všetkého celkom úspešný. Za prvé tri dni od vydania sa dostal do prehľadu prvých 10 televíznych seriálov v anglickom jazyku, pričom sa umiestnil na siedmom mieste s 30,3 milióna sledovaných hodín. Vrchol dosiahol na 3. mieste v prvom týždni od vydania so 48,8 milióna sledovaných hodín. Prvá séria ľahko prekonala 100 miliónov hodín sledovania za prvých 28 dní od premiéry. Len na porovnanie, tínedžerský seriál Heartstopper mal v prvých dňoch od premiéry 14,5 milióna sledovaných hodín, čo je o polovicu menej ako First Kill. Heartstopper bol obnovený na ďalšie dve série. V čom je rozdiel? Zrejme v tom, že Heartstopper má ako protagonistov dvoch queer mužov.

Seriály s lesbickými postavami dostanú stopku často po prvej sérii. Prečo je to tak?

Nejde však o prvý prípad, keď Netflix zrušil obľúbený lesbický seriál. Diváci si všimli, že začína ísť o istý vzorec. Seriál I Am Not Okay With This vyšiel na Netflixe pár dní pred začiatkom pandémie. Tešil sa popularite vďaka tomu, ako pracoval s myslením dnešnej mladej generácie. V hlavnej úlohe sa objavila Sophia Lillis ako dospievajúce dievča Sydney, ktoré ako každé iné šikanované dievča na strednej škole zápasí s temnými stránkami svojej rodiny a objavuje sexualitu. Znie to ako typické tínedžerské pozeranie, ide však o superhrdinský seriál. Hlavným vinníkom zrušenia boli jeho výrobné náklady. Ako uviedli tvorcovia, seriál bol do veľkej miery založený na špeciálnych efektoch, čo si vyžadovalo veľké množstvo peňazí. Zápasil s vplyvom Covidu na filmový priemysel, čo zmarilo rastúce nádeje na ďalšiu sériu.

V rovnakom týždni Netflix zrušil ďalšie dva seriály, ktoré mali v hlavných úlohách lesbické postavy, a to The Society a Atypical. Netflix to vysvetlil tak, že rozhodnutie vychádza z nepriaznivej situácie okolo Covidu. Jednou z otázok, ktoré si fanúšikovia kládli, bolo, ako tieto seriály nemohli prežiť, keď sa iné diela so žalostným kritickým ohlasom (Riverdale či 13 Reasons Why) neustále rok čo rok obnovujú, a to oveľa dlhšie ako ktorýkoľvek iný súčasný seriál s lesbickými hlavnými protagonistkami.

Môžem menovať ďalšie. Everything Sucks!, Sense8, One Day At A Time, Teenage Bounty Hunters a najnovšie Winx Saga: Osud. Ako LGBTI+ komunita často hovoríme o queer zastúpení v médiách. Týmto nemyslíme iba zastúpenie cisrodových queer mužov. Na príbehoch ostatných písmeniek z LGBTI+ záleží rovnako ako na gejoch. Môže sa zdať, že v súčasnosti je omnoho ľahšie vyrastať a uvedomiť si, že ste queer. Práve prostredníctvom televízie, filmov a hudby dokážu mladí ľudia najlepšie pomenovať svoje začínajúce pocity inakosti a tieto médiá im vedia pomôcť prijať samých seba. Musí byť ale veľmi náročné vyrastať v období, keď si ako mladé dievča začínate uvedomovať svoju lesbickú orientáciu a nájdete sa v obľúbených seriáloch, ktoré sú o pár mesiacov zrušené. Zvlášť, ak sa to deje pravidelne.

Internetový portál The Tab napísal: „Nemôžeš byť tým, čo nevidíš. To je problém s nedostatkom lesbických seriálov a zastúpenia lesieb. Nazýva sa to povinná heterosexualita, keď je heterosexualita prezentovaná ako norma, v ktorej sú nedostatočne zastúpené homosexuálne osoby, a to najmä lesby. To má obrovský vplyv na to, ako ľudia vyrastajú a vyrovnávajú sa so svojou sexuálnou orientáciou. Proces coming-outu by v prípade lesieb prebehol oveľa skôr a jednoduchšie, keby bolo v televíznych reláciách viac lesbických postáv, a najmä hlavných lesbických protagonistiek.“

Ako som už spomínal vyššie, problém je aj pri zastúpení samotnej queer komunity, vzhľadom na to, že gejovia sú v médiách zastúpení omnoho viac. The Tab pokračuje: „Keď ľudia hovoria o teplej kultúre, zvyčajne hovoria o kultúre gejov. Jedným z najvýznamnejších netflixovských programov je Queer Eye, ktorý však nemá žiadny náprotivok v lesbickej komunite. Vo všeobecnosti lesbizmus existuje v takom hroznom priesečníku homofóbie a mizogýnie. Spôsobuje to divácka verejnosť. Je jasné, že to je dôvod, pre ktorý zastúpenie lesieb tak veľmi zaostáva za zastúpením gejov.“

Rozhodne nejde iba o problém Netflixu. Rušenie skvelých lesbických seriálov majú na svedomí všetky streamovacie služby. Za posledné dva roky boli zrušené obľúbené seriály ako Gentleman Jack, Derry Girls, Batwoman, The Baby-Sitters Club a Dollface. Organizácia na ochranu médií GLAAD analyzovala pôvodné scenáre zo sezóny 2021 – 2022. Zistila 2,8 % nárast počtu LGBTI+ postáv vystupujúcich vo vysielaných seriáloch. V káblovej televízii bol zaznamenaný nárast o 20 postáv oproti predchádzajúcemu roku, pričom streamované relácie sa môžu pochváliť viac ako 358 LGBTI+ postavami. GLAAD však tiež zistila, že už piaty rok po sebe zastúpenie lesieb v streamingu klesalo. Na základe katalógu Autostraddle existuje najmenej 140 seriálov s lesbickými, bisexuálnymi, queer a transpostavami, ktoré trvali iba jednu sériu.

Mizogýnia a homofóbia nemajú v súčasnom svete miesto. Aj to je jeden z dôvodov, prečo si ako komunita musíme pomáhať. Gejovia sa nemôžu starať iba o gejov a podobne. Malo by nám záležať na zastúpení a právach každého jedného písmenka zo skratky LGBTI+, pretože nejde len o písmenká, ale reálne osoby so životnými príbehmi. Do budúcna teda dúfam, že po tomto fenoméne rušenia lesbických seriálov sa vytvorí priestor pre skvelé lesbické postavy a seriály, ktoré vydržia viac ako jednu sériu.


    Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

    Čo si myslíš o článku?