in ,

Protestujte hlasnejšie, nabáda queer ľudí maďarská umelkyňa, ktorá príde aj do Bratislavy

Secret Garden - Foto: Mudra Laszlo

Kde vzniká agresivita? Prečo existuje šikana? Prečo sú ľudia schopní iných ponižovať? Maďarská queer umelkyňa Anna Ádám chce poznať odpovede na tieto otázky. 

Pripravuje preto v Bratislave workshop, na ktorý pozýva slovenskú LGBTI komunitu. Cez diskusiu, tanec, kresbu a performanciu chce pomôcť sebe i druhým lepšie porozumieť spoločnosti. Anna je súčasťou berlínskej skupiny Gray Box, ktorá spája feministických a queer tvorcov a tvorkyne poukazujúcich na spoločenskú nespravodlivosť. 

„Podujatie s názvom UTOPIA/DYSTOPIA pozostáva z deviatich stretnutí, ale nemusíte sa zúčastniť celého programu, môžete sa registrovať samostatne na každé zvlášť. Cez diskusiu  a potom rôzne umelecké formy, ako performancia, tanec, kreslenie, či písanie sa budú skúmať dejiny odcudzenia v spoločnosti, rôzne formy zneužitia moci a inakosti,“ vysvetľuje.

Protestujte hlasnejšie, nabáda queer ľudí maďarská umelkyňa, ktorá príde aj do Bratislavy
Portrét od Andi Bancic

Okrem toho, že chce diskutovať o zdrojoch problémov, Anna upriami pozornosť aj na spôsoby, akými sa dá vyhraniť či protestovať. Workshop bude prebiehať od 7. do 13. júna v kultúrnom centre A4, cez stránku ktorého sa viete aj registrovať.

LGBTI ľudí učí, ako sa odvážne vyjadrovať voči nespravodlivosti

Pre Annu je dôležité, aby počas programu spoznala domácu LGBTI komunitu, pomôže jej to v ďalšej tvorbe. „Pre mnohých LGBTI ľudí celosvetovo, ale aj lokálne, v atmosfére ekonomickej nespravodlivosti a klimatickej krízy, znamená ich inakosť horšie pracovné podmienky, ohrozené zdravie, väčšiu chudobu a znemožnenie prístupu ku vzdelaniu, o riziku násilia ani nehovoriac,“ hovorí Anna.


Vo svojich programoch pravidelne LGBTI ľudí motivuje, aby boli v spoločnosti hlasnejší, aby sa odvážne vyjadrovali k nespravodlivosti, ktorú zažívajú, a hľadali spôsoby, ako ju eliminovať. Špeciálne sa tomu venuje vo workshopoch s názvom School of Disobedience (Škola neposlušnosti).

Sorry not sorry
Sorry not sorry – Foto: Szedo Ivan

Anna si zároveň všíma, že v umeleckom svete sa pojmy queer a gender/rod stali takmer trendami. Často sa však používajú len v zmysle estetickom. „Vytváranie pestrofarebných svetov inšpirovaných sladkosťami, hypersexualizovanosť, pódiový dym, šampanské, konfety a gýč, život LGBTI komunity sa často preháňa do karikatúr, napríklad aj cez pózy, gestá či rodové stereotypy.“ Pozlátku podľa Anny často chýba obsah.

Snažia sa oslobodiť od obsesií spojených so slávou 

Vo svojich workshopoch sa preto snaží aj kriticky pýtať: Čo to vlastne znamená byť queer? Čo ten pojem zahŕňa? Je byť queer dnes súčasťou mainstreamu a môže to byť oddelené od politického diskurzu? A na druhej strane hľadať riešenia, ako queer kultúrou reagovať na spoločenskú nespravodlivosť. 

Bratislavské podujatie sa bude ambiciózne snažiť pokryť aj iné zložité problémy, napríklad úzkosť, ktorú môžeme cítiť z klimatickej katastrofy. Prísť môže ktokoľvek, bez ohľadu na vek, rod, znevýhodnenia alebo vzdelanie. Registrovať sa na workshop môžete do 3. júna.

Protestujte hlasnejšie, nabáda queer ľudí maďarská umelkyňa, ktorá príde aj do Bratislavy
Workshop

Určite sa oplatí sledovať aj aktivity spomenutej skupiny Gray Box. Rozmýšľa, ako pristupovať k umeniu viac lokálne, udržateľne a eticky. „Rozhodli sme sa vystupovať jedine v alternatívnych, odľahlejších, menej známych lokálnych priestoroch, jednak preto, aby sme zacielili čo najpestrejšie publikum a na druhej strane sa oslobodili od obsesií spojených s kariérou a slávou,“ dodáva Anna. Umenie má podľa nej možnosť priniesť spoločenskú zmenu. Podujatie bude viesť spolu s Rebekou P. Kiss a Evou M. González.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?