in ,

Príbeh, ktorý chce zmierniť frustráciu tých, čo sa cítia odpojení od svojej identity

Genderqueer, nebinárny, asexuálny, aromantický sú termíny, ktoré sa postupne dostávajú do povedomia spoločnosti, no informácií je v priestore stále pomerne málo a pre väčšinu ľudí je náročné predstaviť si za týmito termínmi niečí osobný príbeh. To môže zmeniť unikátny grafický román Gender Queer: A Memoir od Maia Kobabe.

Práve nedostatok informácií v detstve a dospievaní, vlastná zmätenosť a frustrácia boli hnacou silou, ktorá prekonala aj extrémne introvertnú povahu Kobabe, a keď útržky ich príbehu zožali úspech na Instagrame, postupne začali pracovať na knižnej podobe.

Autentickosť tohto príbehu je rozhodne jeho silnou stránku, komiks ako formát mu poskytuje jedinečnú formu, vďaka ktorej máme možnosť ocitnúť sa uprostred myšlienok iného človeka, nahliadnuť na problém z jeho strany, a tak mu lepšie porozumieť.

Komiks začína prológom – útržkom spomienky v podobe krátkeho komiksového príbehu, ktorý vznikal ako zadanie na univerzite, poprelepovaného páskou. Týkal sa vnímania vlastného rodu a sexuality, no pocit hanby bol príliš silný. Vtedy ešte Kobabe necítili vhodný čas podeliť sa oň s inými, preto musel byť zničený.

Aké je to žiť v ženskom tele, ale zároveň sa plne neidentifikovať ani s ženským, ani mužským rodom? Ako sa vyrovnať s očakávaniami spoločnosti, čo sa týka obliekania, účesu? Ako mať pozitívny vzťah k svojmu telu, ktoré sa počas dospievania mení do podoby, ktorá je mi cudzia?

To sú všetko otázky, ktoré sa postupne objavujú v komiksových políčkach, a na ktoré sa Kobabe neúnavne snažia nájsť odpovede. Ako kostra k tomu slúžil koncentrát z denníkov, ktoré si  zaznamenávali bez prestávky celých 12 rokov. Vždy vedeli, že je na nich niečo zvláštne, niečo čo ich odlišuje od ostatných, ale bolo ťažké to uchopiť, pomenovať. Dlho sa zdalo, že slová na to nestačia.

Našťastie majú okolo seba úžasnú rodinu, priateľky a priateľov, ktorí ich pocity nespochybňujú, práve naopak – vždy ich vypočujú a snažia sa byť nápomocní. No nie každý má také šťastie, a aj preto je nesmierne dôležité poznať príbehy, ako je práve tento.

Napriek tomu, že kopa cudzích termínov môže pôsobiť na začiatku odstrašujúco, text nikdy nie je ťažkopádny ani príliš akademický. Ako spomenuli Kobabe v jednom rozhovore, cieľom bolo zredukovať text komiksu na nutné minimum, a tak dosiahnuť, aby bol čo najprehľadnejší a ľahko čitateľný. Zároveň je to pravdepodobne vôbec prvý komiks v knižnej podobe, ktorý otvára tému asexuality.

Príbeh má snahu zmierniť frustráciu tých, ktorí sa cítia odpojení od svojej identity, a motivovať ich, aby neignorovali svoje pocity, ale snažili sa ich pochopiť, podeliť sa o ne s inými. Ako hovoria Kobabe, je to dlhá cesta plná úskalí, ale stojí za to a prináša mnoho dobrého.

Príbeh, ktorý chce zmierniť frustráciu tých, čo sa cítia odpojení od svojej identity

Veľmi ma potešila správa, že komiks vyšiel tento rok v aj v českom preklade (vo vydavateľstve Centrala), a je tak prístupnejší aj anglicky nehovoriacim čitateľom a čitateľkám na Slovensku. Má totiž veľký potenciál nielen medzi LGBTI+ mládežou. Gender queer je príbeh o detstve a dospievaní obyčajného človeka, ktorý nemá ambíciu vyvolať senzáciu, ale otvoriť cestu k porozumeniu. 

Poznámka: Kobabe preferuje rodovo neutrálne zámená „Spivak“ (e/em/eir), ktoré, žiaľ, nemajú alternatívu v slovenčine. V texte je teda použitý neutrálny tvar „oni“.

Gender Queer: A Memoir, Maia Kobabe, Oni Press publisher, 2019

  ***

„Some people are born in the mountains,

while others are born by the sea.

Some people are happy to live in the place they were born,

while others must make a journey to reach the climate

in which they can flourish and grow.

Between the ocean and the mountains is a wild forest.

That is where I want to make my home.“


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?