in ,

Prezidentka Zuzana Čaputová prevzala záštitu nad Filmovým festivalom inakosti

Už v stredu štartuje Filmový festival inakosti. Organizátori dnes zverejnili tlačovú správu, v ktorej oznámili, že LGBTI+ podujatie podporuje aj prezidentka. Tu si môžete prečítať celú tlačovú správu.

Sme nesmierne radi, že záštitu nad 15. ročníkom festivalu prevzala práve prezidentka Zuzana Čaputová. Je pre nás symbolom spájania, porozumenia a hľadania pravdy. A práve to sú kľúčové hodnoty, o ktoré sa usilujeme aj v rámci Filmového festivalu inakosti. Veríme, že práve filmovým umením pomôžeme šíriť pravdu o LGBTI+ komunite a prispejeme tak k zmierneniu napätia v spoločnosti a k spájaniu rodín a vzniku nových priateľstiev.

Festival štartuje v stredu 6. októbra v bratislavskom Kine Lumière, kde do 11. októbra uvedie 52 filmov z 24 krajín sveta. Otváracím filmom festivalu bude Miss. Film prináša príbeh Alexa, ktorý sa pokúsi splniť si detský sen, ktorým je stať sa Miss Francúzska. A nie potajomky, ale s pomocou všetkých, ktorých má rád… Francúzskemu režisérovi Rubenovi Alvesovi sa na pozadí sociálnej drámy plnej menšín všetkého druhu podarilo natočiť dynamický, zábavný a zároveň dojímavý film o feminite, (zelenom) marketingu, našich predsudkoch a odvahe žiť svoj život autenticky.

15 rokov čakania 

Filmový festival inakosti okrem filmov prinesie aj niekoľko podnetných diskusii. Diváci a diváčky budú mať možnosť rozprávať sa s Barborou Chalupovou, ktorá príde vo štvrtok 7. októbra osobne uviesť svoj dokument Zákon lásky. Režisérka sa zviditeľnila ako spolutvorkyňa úspešného dokumentu V sieti. Jej nový film Zákon lásky sleduje tŕnistú cestu za manželstvami pre všetkých v Českej republike.

Na uvedenie filmu reagujeme aj diskusiou Dožijeme sa životných partnerstiev? Tá sa bude venovať situácii u nás. Počas 15 rokov existencie festivalu sa snažíme prispieť k tomu, aby boli štátom uznané zväzky gejských a lesbických párov. Kým v susednej Českej republike majú registrované partnerstvá už vyše 15 rokov v platnosti, u nás cíti dúhová komunita frustráciu z neustálych útokov a lží o ohrození tradičnej rodiny. V stredu 6. októbra sa teda pokúsi riaditeľ Inakosti Martin Macko a Lucia Plaváková z Dúhových rodín nájsť odpoveď, prečo je to u nás tak, a najmä ako to zmeniť.

V rámci festivalu sa bude v sobotu 9. októbra diskutovať aj na tému (Homo)sexualita v zasvätenom živote. Debata bude nadväzovať na historickú drámu Benedetta, ktorá sa odohráva počas morovej epidémie v 17. storočí v talianskom kláštore a v jej centre je ľúbostný vzťah dvoch rehoľníčok. Diskusiu organizuje združenie Dúhoví kresťania, ktorí budú hovoriť o svojich skúsenostiach s prežívaním sexuality.Viac informácií o festivale možno nájsť na www.ffi.sk. Podujatie bude prístupné len plne očkovaným osobám.

Organizátor:

Iniciatíva Inakosť, Kvír film

Dotácie a podpora:

Festival finančne podporil Audiovizuálny fond.

Na realizáciu projektu bola poskytnutá dotácia z Nadácie mesta Bratislavy.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Partneri:

Kino Lumière, Taliansky kultúrny inštitút, Queer Slovakia, Citylife.sk, QYS, MyCinepass, Art Film Fest, Rádio FM

Čo si myslíš o článku?