in ,

Časy nepokoja vo filme. Pozrite si tieto queer snímky o vojne a armáde

Foto z filmu Man in an Orange Shirt

Súčasná svetová situácia ovplyvňuje každého a každú z nás. Počas posledných desaťročí sa filmári snažili vyrozprávať príbehy queer ľudí aj z prostredia vojny a armády. V tomto článku vám predstavujeme 10 filmov s vojenskou témou.

Streamers (1983)

Počas vietnamskej vojny čakajú štyria vojenskí nováčikovia na svoje úlohy v prázdnych kasárňach. Vojnové tlaky sú obrovské a zakrátko si vojaci, ktorí sa líšia povahou, rasou a sexuálnou orientáciou, idú po krku. Dokážu vojaci, vrátane femínneho geja Richieho, prekonať záchvaty zúrivosti, rasizmu a homofóbie?

Tento film je divákmi označovaní za nadčasový. Pri pozeraní sa vaša pozornosť nakloní nečakaným smerom a postoje sa vám (rovnako ako postavám vo filme) môžu zmeniť k lepšiemu. Kritici nazvali tento film optimistickou predstavou pre pesimistickú dobu.

Coming Out Under Fire (1994)

Prístup americkej armády voči homosexuálnym vojakom a vojačkám bol neúprosný, hocí mnohí z nich bojovali za krajinu aj počas druhej svetovej vojny. Režisér Arthur Dong odhaľuje tvrdé tresty uvalené na gejov a lesby, vrátane nečestných prepustení zo služby, pre ktoré sa nemohli stať vojnovými veteránmi a poberať odškodné. Dokument sa zameriava na deväť príslušníkov ozbrojených síl, pričom pomocou rozhovorov a klipov skúma represiu v armáde a možné tresty, ktorým môžu vojaci čeliť.

Nejde o veľmi ľahké pozeranie, skôr o nepríjemnú spomienku na časy, keď psychiatri považovali homosexuálov za duševne chorých a armáda ich brala ako nebezpečenstvo pre morálku. Dokument pozostáva predovšetkým z rozhovor so širokým spektrom veteránov 2. svetovej vojny a konfrontuje obecenstvo priamočiarym spôsobom. 

Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story (1995)

Plukovníčka Margarethe Cammermeyer je oddaná matka a lekárka, ktorá väčšinu života strávila v armáde Spojených štátov amerických. Keď sa však zamiluje do Diane a počas rutinného rozhovoru prezradí, že je lesba, je prepustená za porušenie vojenskej politiky „nemorálneho“ správania. Margarethe sa cíti zradená a dáva svoj prípad na súd. Postupne sa tak stáva silným hlasom proti diskriminácii.

Bent (1997)

V Berlíne 30. rokov minulého storočia sa homosexuál Max vyspí s nemeckým dôstojníkom Wolfom. Na druhé ráno vidí, ako ho zabijú jeho nacistickí kolegovia. Max a jeho priateľ Rudy sa snažia utiecť, no nakoniec sú chytení. Nacisti donútia Maxa ubiť svojho partnera na smrť, aby dokázal, že spolu nič nemajú. Následne je poslaný do koncentračného tábora Dachau, kde sa stretáva s hrdým gejom Horstom. Napriek drsnému okoliu a podmienkam sa do seba zamilujú.

Bent je pravdepodobne najznámejší queer film s vojnovou témou. Ide o odvážny a brilantne efektný film, ktorý má navyše bonus v podobe legendárneho speváka Micka Jaggera v úlohe drag queen.

Yossi and Jagger (2002)

Jagger je vedúcim veliteľom jednotky izraelských obranných síl na libanonskej hranici. Yossi je jeho veliaci dôstojník. Náklonnosť k mužom ho však desí a zneisťuje. Obaja muži skúmajú  vzájomné city pod podozrievavými očami ostatných vojakov. Ich plukovník prináša správy o blížiacom sa útoku, ktorý preverí puto medzi dvoma milencami.

Film som videl prvýkrát, keď som bol mladý chlapec a nie som si istý, či kvalita filmového rozprávania a štylizácie zostarli najlepšie. Téma je ale aktuálna dodnes a navyše postavy sú nesmierne ľudské, vďaka čomu na nich divákovi záleží. Film sa v roku 2012 dočkal pokračovania s názvom Yossi. 

Soldier’s Girl (2003)

V roku 1997 je nový vojak Barry pridelený na základňu v Tennessee. Rýchlo sa spriatelí s temperamentným Justinom, ktorý bojuje s drogovou závislosťou. Jednu noc sa odvážia skočiť do miestneho baru, kde sa koná drag šou. Barryho pozornosť pritiahne transrodová drag queen Calpernia. Je ňou fascinovaný a čoskoro nadviažu vzťah. Justin zatrpkne a naverbuje ďalšieho vojaka, aby mu pomohol pomstiť sa.

A Marine Story (2010)

Námornícka dôstojníčka Alexandra je dostatočne silná na to, aby pri bitke nakopala hocijakého chlapa. Existuje ale jeden súper, ktorého nedokáže poraziť – politika armády. So svojím tajomstvom sa vracia z Iraku do konzervatívneho rodného mesta. Tam je požiadaná, aby pomohla pripraviť problémové dospievajúce dievča Saffron na absolvovanie výcvikového tábora. Navonok sa ale dostane pravda o skutočnom dôvode, prečo sa Alexandra vrátila z vojny. Nejde síce o prelomové dielo, ale venuje sa dôležitej téme absurdnosti zákazu služby homosexuálnych ľudí v americkej armáde.

Man in an Orange Shirt (2017)

Dve prepletené, no samostatné príbehy ilustrujú veľmi odlišné výzvy na ceste za šťastím pre homosexuálne páry v Anglicku. Michael a Thomas žijú počas druhej svetovej vojny, zatiaľ čo Adam a Steve žijú v súčasnosti. Hoci sú ich osudy od seba vzdialené desaťročia, tieto dva príbehy spája rodina a obraz, ktorý v sebe skrýva tajomstvo, prenášajúce sa z generácie na generáciu.

Man in an Orange Shirt využíva skvelú skupinu hercov na vyrozprávanie veľkej tragédie, ktorá ilustruje dôsledky inštitucionálnej diskriminácie a z nej vyplývajúcu celoživotnú ľútosť. Je to smutný a ľudský príbeh tých, ktorí sa snažia vydať zo seba to najlepšie, a to napriek tomu, že doba im neponúka prajné možnosti. 

Moffie (2019)

Píše sa rok 1981 a vláda bielej menšiny Juhoafrickej republiky je zapletená do konfliktu na južných angolských hraniciach. Ako všetci bieli chlapci, aj Nicholas musí absolvovať dva roky povinnej vojenskej služby, aby bránil režim. Tamojší politici sa totiž obávajú údajnej hrozby komunizmu a „die swart gevaar“ (takzvaného čierneho nebezpečenstva). Ako sa však postupne ukazuje, toto nie je riziko, ktorému musí Nicholas čeliť. Musí prežiť brutalitu armády, niečo, čo sa stáva ešte zložitejším, keď medzi ním a kolegom vznikne romantické spojenie.

Firebird (2021)

Príbeh lásky, ktorý sa odohral v sovietskej leteckej jednotke počas studenej vojny. Sergej je problémový mladý vojak, ktorý len odpočítava dni, kedy mu skončí povinná vojenská služba. Jeho život sa obráti naruby, akonáhle na základňu príde odvážny stíhací pilot Roman. Medzi Sergejom a Romanom sa prehlbuje priateľstvo, ktoré začína prekračovať hranice. Čoskoro však milostný trojuholník doplní Lujza, sekretárka veliteľa základne. Zakázaná láska sa rýchlo ocitne v problémoch, keď Sergej musí čeliť svojej minulosti, Romanova kariéra je ohrozená a Lujza sa snaží udržať svoju rodinu pohromade. Navyše sa dostanú do pozornosti všemocnej KGB, ktorá ich začína vyšetrovať. Film mohli slovenskí diváci vidieť na poslednom ročníku Filmového festivalu inakosti.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?