in ,

Päť seriálov, ktoré tvoje teplé srdce nenechajú vychladnúť

Zdroj: FX

Všetci sa už nejaký ten piatok nachádzame v obmedzenom režime svojich príbytkov. Ak práve nekváskuješ alebo už tretíkrát nepresúvaš nábytok, pravdepodobne u teba ťahá nadčasy Netflix. A ak si myslíš, že už nie je čo pozerať, daj šancu našej pätici nápaditých seriálov, kde sa mihne aj LGBTI romanca.

House of Flowers

Uzavretosť, hoci v metaforickejšej podobe, je hlavným motívom originálnej mexickej netflixovky La Casa de las Flores, prípadne v angličtine House of Flowers. Hlavná hrdinka Virginia de la Mora je hlavou rodiny, v ktorej sa za každú cenu snaží udržať „morálku“. Svetlo sveta preto za žiadnych okolností nemôžu uzrieť dcérin transrodový exmanžel, homosexualita jediného syna a závislosť najmladšej dcéry od sexu. Darí sa to však len do chvíle, kým nedôjde k samovražde, ktorá všetko zmení. A keďže sme v Mexiku, všetky emócie vynásobte, dajme tomu, štyrmi. 

Special

Na city hrá aj Ryan, keď sa hlási do svojej prvej práce vo firme podobnej Buzzfeedu. Sarkastická a emočne vyprahnutá šéfredaktorka od neho chce, aby opísal, čo sa mu stalo, keď nevie poriadne chodiť ani rozprávať. A keďže gej s mozgovou obrnou chce mať vo svojich takmer tridsiatich rokoch šancu na normálny život so všetkým, čo k tomu patrí, vymyslí si, aby nevyčnieval, no zaujal, lož o dopravnej nehode. Nenechajte sa pomýliť vážnou témou, seriál je špecifický tým, že je sčasti biografický – vychádza zo života komika Ryana O’Connella.

Pose

Nepochybujeme o tom, že milovníci sériálu RuPaul’s Drag Race už majú napozerané aj obe série amerického seriálu Pose. Pre tých ostatných: tvorcovia American Horror Story sa tentoraz rozhodli venovať New Yorku na prelome 80. a 90. rokov, kedy sa väčšina marginalizovaných skupín stretávala a miešala v „undergrounde“ na takzvaných balls. Ide o vogue súboje jednotlivých klanov v rôznych uletených témach. Bianca, ktorej čerstvo diagnostikovali HIV, opúšťa klan Elektry, aby k sebe prizvala Damona a ostatných a spolu sformovali novú generáciu.

I am Not Okay With This

Sexualita nie je jediným problémom, pre ktorý mladá Sydney nedokáže nájsť svoje miesto v spoločnosti. Vyrovnáva sa totiž ešte aj s čerstvou samovraždou otca, s tým súvisiacim zložitým vzťahom k matke a popritom sa stará o mladšieho brata a snaží sa zistiť, ako je možné, že dokáže mysľou ovládať okolité predmety. To, že sa jej páči najlepšia kamarátka, je už len čerešničkou na desaťdielnej torte seriálu s názvom, ktorý možno voľne preložiť ako Vôbec nie som v pohode…

Insatiable

Ani Patty Bladell nie je obyčajnou tínedežerkou. Má totiž neukojiteľný apetít. Spočiatku iba do jedla, no keď sa jej chopí kouč súťaže krásy, uvedomí si, že pomsta je pokrm, ktorý najlepšie chutí vychladený. Tým sa spustí séria udalostí a vzťahov, v ktorých je všetko absolútne trápne a celé dve sezóny sú také zlé, že ich budete musieť dopozerať. Ani v tejto netflixovke nemôže chýbať LGBTI postava, ale aby to bolo napínavé, neprezradím vám, ktorá to je. Uhádli by ste to totiž ťažko.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?