in ,

O rodine budú rozprávať filmy, ktoré prinesie do kina túto stredu Filmový festival inakosti

Záber z filmu Meno pre syna

Aj tento týždeň vám bratislavské Kino Lumière predstaví filmy z posledného ročníka Filmového festivalu inakosti. Uvidíte krátke filmy o rodine, ale aj známu klasiku. 

Štrnásty ročník Filmového festivalu inakosti, festivalu pre LGBTI ľudí, ich rodičov, deti a priateľov, minulý rok výrazne okresala pandémia. Množstvo skvelých titulov sa nedostalo na plátna kín. Pod označením FFi uvádza: filmy stratené v covide prinesie Kino Lumière v priebehu obdobia 9. 6. – 14. 7. (stredy a soboty) tie filmy, ktoré na festivale nebolo možné minulý rok uviesť. Túto stredu 16. 6. vás čakajú snímky, ktoré nájdete nižšie. Celý program si môžete pozrieť na webe festivalu.

 FFi uvádza: filmy stratené v covide

Pásmo „FFi kraťasy 2020: Rodina“ prináša šesť filmov s príbehmi LGBTI ľudí pred comingoutom v rodine alebo po ňom. Filmy zobrazujú napríklad mladého českého transrodového chlapca (Prečo sa cítim ako chlapec?), rozhovor o vzťahu mamy a syna (Hľadanie spoločnej kompozície) či mladé dievča, ktoré si začína uvedomovať svoju inakosť (Denník princeznej).

Roya  (Poonam Brah · GB · 12 min · 2019)

Po smrti matky sa musí zúfalá Roya konečne vysporiadať s nevypovedanými vecami, ktoré ju ťažia, a priznať si svoje skutočné túžby.

Prečo sa cítim ako chlapec? (Kateřina Turečková · CZ · 26 min · 2019)

V dedinke na juhu Vysočiny sa režisérka stretáva so šestnásťročným Benom, aby priamo na mieste skúmala jeho novoobjavenú transidentitu. So svojimi skutočnými pocitmi sa utieka do online sveta a naozaj šťastný sa cíti napríklad vo chvíli, keď si pomocou kľúčovacej technológie predstavuje svoju možnú budúcnosť. Snímka sprostredkovane zachytáva, s akým (ne)pochopením a (ne)prijatím sa stretáva v škole, a jeho sústredený vhľad dotvárajú autorkou vedené rozhovory s mamou a sestrou, ktoré nedobrovoľne stelesňujú všetko, čo na sebe Ben nenávidí.

Po párty (Caio Scot · BR · 15 min · 2019)

Leovi sa nikdy ani nesnívalo, že uvidí svojho otca bozkávať sa na párty s iným mužom… lenže sa to stalo a teraz sa musí s pomocou svojej najlepšej priateľky Carol pokúsiť otcovi povedať, že o jeho tajomstve vie.

O rodine budú rozprávať filmy, ktoré prinesie do kina túto stredu Filmový festival inakosti
Záber z filmu Po párty

Meno pre syna (Martina Matzkin · AR · 14 min · 2020)

13-ročný transchlapec Lucho zvyčajne so svojím otcom veľa času netrávi. Keď sa však s ním aj s mladšou sestrou vyberie na dovolenku, nečakané zblíženie vystaví ich vzťah zaťažkávajúcej skúške.

Hľadanie spoločnej kompozície (Peter Podolský · SK · 13 min · 2020)

Autorský dokumentárny film Hľadanie spoločnej kompozície je intímnou sondou do vzťahu matky a syna, kde na pozadí rozhovorov pozorujeme pomalé zbližovanie sa a hľadanie stretu dvoch odlišných svetov. 

Denník princeznej (Barbara Vojtašáková · SK · 14 min · 2020)

Krátky dokument Denník princeznej je osobnou výpoveďou o neistote prestupujúcej rodinnú atmosféru, všednosť, láskavosť, ročné obdobia.

Okrem pásma krátkych filmov si môžete vychutnať aj queer klasiku Prekliata láska od režiséra Johna Mayburyho.

Prekliata láska (1998)

Odvážna vizuálna štúdia k portrétu slávneho kontroverzného expresionistického maliara Francisa Bacona (1909 –1992) zachytáva osem rokov z jeho života, ktoré strávil v deštruktívnom vzťahu so svojím modelom a milencom Georgeom Dyerom. Anglický avantgardný filmový režisér Maybury, odhaľuje vo fragmentárnom deji Baconove rituálne prežívanie každodennosti (v ktorej ohnisku sú fascinácia mužským telom a odkrývaná telesnosť homosexuálneho vzťahu), maliarov skepticizmus a zničujúcu vnútornú samotu. Vo filme excelujú Derek Jacobi, Daniel Craig (áno, Bond, James Bond, ešte dávno predtým ako sa ním stal), Tilda Swinton.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?