in ,

Nový český film Zákon lásky ukazuje strastiplnú cestu za teplými manželstvami

Záber z filmu Zákon lásky

Spolurežisérka úspešného filmu V sieti, Barbora Chalupová, debutuje tragikomickým dokumentom o ceste zákona, ktorý má vplyv na státisíce Čechov. „Zákon lásky“ zaistí manželstvo všetkým bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu. Podporuje ho v tom väčšina občanov. Komu teda návrh prekáža? 

Mladá distribučná spoločnosť Film Expanded prináša výnimočnú novinku na jeseň do slovenských kín. Jej premiéra je naplánovaná na 7. októbra počas Filmového festivalu inakosti. 

K jej uvedeniu do kín môžete pomôcť aj vy, ak podporíte kampaň na Startlabe. Narozdiel od Česka na Slovensku nie sú legalizované ani len registrované partnerstvá. Slovenská republika tak patrí k posledným štátom EÚ, ktoré nemajú žiadnu právnu úpravu pre páry rovnakého pohlavia. V slovenskom kontexte je preto posolstvo dokumentárneho filmu Zákon lásky ešte naliehavejším.

Mohol by zasiahnuť do celospoločenskej diskusie

Film by mal vstúpiť do slovenských kín v čase, keď budú v našom parlamente predkladať návrh zákona, ktorý pojednáva o životných partnerstvách a právne ošetruje spolužitie párov rovnakého pohlavia. Snímka Zákon lásky by mohla byť cenným príspevkom do vzniknutej celospoločenskej diskusie a napomôcť k priznaniu základných ľudských práv členom LGBTI+ menšiny. 

„Dlhoočakávaný film spolurežisérky veľkého kinohitu V sieti sme sa rozhodli vziať do nášho distribučného katalógu len veľmi nedávno, a to najmä pre naliehavosť témy zrovnoprávnenia queer manželstiev, ktorá v našej konzervatívnej krajine rezonuje azda ešte viac než v Česku. Premiérujeme ho práve na FFi a hneď na premiéru nadväzujeme celoslovenskou kino- i alternatívnou distribúciou,“ povedal Matej Sotník, spoluzakladateľ a kreatívny riaditeľ spoločnosti Film Expanded.

„Film potrebuje široké nasadenie. Keď nás ľudia podporia cez crowdfundingovú kampaň, je isté, že okrem toho, že film bude v mnohých slovenských kinách, bude mať aj zásadnejší ohlas vo verejnom priestore a tým pádom ho uvidí viac ľudí. Budeme vďační všetkým tým, ktorí/é sa tak rozhodnú. Už teraz sme vďační kľúčovým organizáciám, ktoré sa za film a kampaň postavili, ako sú Dúhový PRIDE Bratislava, platforma Queer Slovakia, Tepláreň a takisto Iniciatíva Inakosť,“ dodal Sotník. 

Sú Česi naozaj tak liberálni, ako sa prezentujú?

Vďaka filmu Zákon lásky môžete sledovať výpravu naprieč českou spoločnosťou, ktorá vedie od zberu podpisov petície, cez televízne hádky až po diskusie na pôde parlamentu pred kľúčovým hlasovaním. Náraz progresívnych a konzervatívnych častí obyvateľstva je vidieť v exhibícii politikov.

Nový český film Zákon lásky ukazuje strastiplnú cestu za teplými manželstvami
Záber z filmu Zákon lásky

Nevzdelanosť, obavy, strach a neschopnosť urobiť akékoľvek rozhodnutie však nie sú to jediné, čo bráni prijatiu zákona. Sú Česi naozaj tak liberálni, ako sa prezentujú? A zvíťazí u nich nakoniec láska nad lžou a nenávisťou?

Producentom filmu je česká produkčná spoločnosť Silk Films a producentky Martina Štruncová a Pavla Klimešová. Koproducentom filmu je Česká televize a spoločnosť Magic Lab. Film vznikol s finančnou podporou Státního fondu kinematografie. 

Chcem podporiť uvedenie filmu Zákon lásky v slovenských kinách.

Čo si myslíš o článku?