in ,

Nové teplé knihy: Príbeh násilia zo Slovenska aj citlivá romantika pre mladých

Foto: Ben White/Unsplash

Jesenné a zimné mesiace budú na knihy o queer ľuďoch skutočne plodné. 

Noci sa na jeseň predlžujú a chladné počasie praje skôr programom v obývačkách. Obdobie mesiacov na konci roka preto pochopiteľne patrí k najplodnejším pre knižné vydavateľstvá. Tie sa na Slovensku titulov o queer ľuďoch už niekoľko rokov neboja a vy si v kníhkupectvách skutočne viete vybrať z rôznorodej ponuky. Čo vyšlo nové v posledných mesiacoch? 

Adam Silvera: Na konci umrú ako prví (Lindeni)

Dvojica kníh populárneho amerického gej autora pre mládež Adama Silveru sa odohráva vo vymyslenom svete pripomínajúcom náš, kde existuje Linka smrti, ktorá dokáže predpovedať každého a každej čas úmrtia. Na Slovensku vyšla už staršia časť v sérii Na konci naozaj obaja umrú. Hoci názov knihy predpovedá jej záver, ponúka skutočne dojemný a citlivý zaľúbený príbeh dvoch chlapcov, ktorí obaja prijmú obávaný telefonát. Majú 24 hodín, aby prežili všetko, čo si v živote naplánovali, napríklad aj stretli toho pravého.

Adam Silvera: Na konci umrú ako prví (Lindeni)
FOTO: Albatros

Novinka v sérii s názvom Na konci umrú ako prví je takzvaný prequel, odohráva sa teda pred udalosťami predchádzajúcej časti a jej jadrom je tiež zaľúbený príbeh. Kontroverzná linka predpovedajúca smrť sa má iba spustiť. Na slávnostnom podujatí sa náhodou stretnú dvaja chlapci, jeden má vážne ochorenie srdca a jeden bude vôbec prvým, komu z Linky smrti zavolajú. Ako sa pre nich skončí osudný deň?

Andrej Kuruc: Stratení v nahrávkach (NOMANTINELS)

V lete svoj knižný debut predstavil slovenský dramatik Andrej Kuruc, ktorý pôsobí aj v inPoradni. Andrej vydal príbeh štyroch kamarátov a kamarátok, tridsiatnikov, do ktorých života zasiahne jedno sťahovanie a jedna vražda. 

Detektívny román plný ironického humoru a často erotických scén pripomínajúci kultové Tales of the city preskakuje v rozprávaní medzi niekoľkými postavami a ich rozdielnymi životnými osudmi. Osobitne dojme príbeh Johana, do ktorého autor vpísal viacero svojich osobných skúseností.

Nové teplé knihy: Príbeh násilia zo Slovenska aj citlivá romantika pre mladých
FOTO: Nomantinels

Knihu sa dá brať aj ako voľné pokračovanie jeho úspešnej hry Socializmus s teplou tvárou, kde sa zaoberal životom queer ľudí za minulého režimu. Aj v jeho novinke zohrávajú komunisti dôležitú rolu. Súčasné násilie má v knihe veľmi konkrétne korene. 

Naoise Dolan: Vzrušujúce časy (Lindeni)

Debutový román írskej spisovateľky získal viacero cien a stal sa bestsellerom. Kniha z roku 2017 práve vyšla aj v slovenskom preklade. Vzrušujúce časy opisujú milostný trojuholník, jedným z jeho cípov je mladá učiteľka z Dublinu, Ava. Hľadá šťastie v Hongkongu a stretne Juliana, britského bankára, ktorý jej zamotá hlavu, no neskôr ju na čas opustí. Vtedy ju očarí charizmatická právnička Edith.

Naoise Dolan: Vzrušujúce časy (Lindeni)

Knihu autorka písala aj na základe vlastných spomienok na časy, keď v Hongkongu žila a často titul prirovnávajú k hitu od Sally Rooney Normal people. Dolan píše tiež stroho, no ostro o vzťahoch ovplyvnených internetom, kapitalizmom, poznačených traumou a snahou porozumieť vlastnej sexualite. 

Okrem spomínaných titulov vás do konca roka čakajú napríklad aj preklad knihy Loveless od autorky známeho komiksu a už aj jeho seriálového spracovania Heartstopper Alice Oseman. Zo slovenského queer autorstva svoje debutové prozaické knihy pripravujú v blízkom čase na vydanie Kristián Lazarčík, výherca súťaže Poviedka, básnik Michal Tallo a poetka Jana Varcholová.


Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?