in ,

Nenápadné filmy, ktoré si zaslúžia pozornosť nielen LGBTI+ ľudí

Foto - Netflix

Minulý rok priniesol queer divákom skvelé filmy, ktoré sa venujú postavám z LGBTI+ komunity. Niektoré sa tešili úspechu, no existuje viacero zaujímavých snímok, ktoré sa nedostali do povedomia slovenského diváctva. V tomto článku vám preto prinášame 13 queer filmov z minulého roka, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.

Môj policajt (My Policeman, 2022)

Film sleduje osudy troch mladých Britov – policajta Toma, učiteľky Marion a kurátora Patricka – v emotívnom období 50. rokov 20. storočia. Všetci traja sa rýchlo spriatelia a v ústraní Patrick vyzve Toma, aby skúmal svoju sexuálnu identitu. Tým vznikne milostný trojuholník, ktorý je rovnako nežný ako vratký.

Režisér Michael Grandage na základe knihy Bethan Robertsovej vyrozprával vizuálne pôsobivý a srdcervúci portrét troch ľudí zachytených v meniacich sa vlnách histórie, slobody a odpustenia. Hlavnú úlohu si zahral obľúbený spevák Harry Styles.

Trick or Treat Scooby-Doo! (2022)

Spoločnosť Mystery Inc. rozlúštila najväčší prípad svojej kariéry. Vypátrali Coco Diablo, šéfku neslávne známeho syndikátu kostýmových zločincov. No zrazu ich začnú prenasledovať hroziví duchovia, ktorí vyzerajú ako oni. A iba tím Mystery Inc. môže odhaliť najnovšieho darebáka a zachrániť Halloween.

O tom, že Velma je lesba, sa hovorí od začiatku existencie série Scooby-Doo. Tento film to ale konečne potvrdil a ukázal ikonickú postavu veľmi zreteľne queer a zaľúbenú do ženy. Tento posun v animovanom filme pre deti je veľmi dôležitý a prinesie veľa pozitívneho. Film si môžete pozrieť na HBO Max.

Pomsta na druhú (Do Revenge, 2022)

Drea je na vrchole stredoškolských síl ako najpopulárnejšie dievča na akademickej pôde. Všetko sa pokazí, keď na verejnosť unikne jej erotické video. Eleanor je nová študentka, ktorú hnevá, že musí chodiť do školy so svojou odvekou tyrankou Carissou. Po tajnom stretnutí v tenisovom kempe si Drea a Eleanor vytvoria prekvapivé a utajované priateľstvo, aby sa navzájom pomstili svojim mučiteľom.

Pomsta na druhú sa stala neočakávaným filmovým prekvapením roka 2022. Viacerí fanúšikovia dokonca tvrdili, že ide o Protivné baby (Mean Girls) novej generácie. Ja musím súhlasiť, pretože ide o naozaj vtipnú a tematicky aktuálnu snímku. Môžete si ju pozrieť na Netflixe.

Three Months (2022)

Film o dospievaní je príbehom tínedžera Caleba z južnej Floridy, ktorý miluje svoju kameru, trávu a babičku. V predvečer maturity sa všetko zmení, keď je vystavený riziku nákazy HIV. Kým čaká tri mesiace na výsledky, nachádza lásku na tých najmenej pravdepodobných miestach.

Filmy o HIV nie sú v queer kinematografii novinkou, máloktoré sa ale tejto téme venujú z pohľadu súčasnosti, a práve to je na tejto snímke zaujímavé. Budete intenzívne zažívať každý jeden moment hlavného protagonistu, ktorého si zahral obľúbený spevák Troye Sivan.

Všetko, všade, naraz (Everything Everywhere All at Once, 2022)

Prepracovaná Evelyn Wang sa snaží riešiť problémy s práčovňou balansujúcou na pokraji krachu a s rúcajúcim sa manželstvom s plachým Waymondom. Okrem toho ju ešte trápi narušený vzťah s odsudzujúcim otcom Gong Gongom a s lesbickou dcérou Joy. Keď sa však objaví tajomný agent, z nevysvetliteľnej multivesmírnej trhliny sa stáva objavovanie paralelných realít, ktoré otvára oči.

Jeden z najzaujímavejších filmov tohto roka prináša bláznivý príbeh, strhujúce efekty a skvelé obsadenie pozostávajúce prevažne z hercov ázijského pôvodu. Je taktiež nominovaný na 11 Oscarov.

Neobyčajný svet (Strange World, 2022)

Originálne akčné dobrodružstvo predstavuje legendárnu rodinu prieskumníkov z rodiny Cladeov, ktorí sa pokúšajú spolu s pestrou posádkou preplávať neprebádanou zradnou krajinou. Silný rodinný konflikt, magické dobrodružstvá a súčasné spoločenské otázky robia z tohto animovaného filmu od Disneyho o niečo hlbšie pozeranie, ako je väčšina ostatných animákov zo slávneho štúdia.

Spoiler Alert (2022)

Film založený na memoároch Michaela Ausiella je potešujúcim, zábavným a srdečným príbehom o tom, ako sa vzťah Michaela a Kita zmení a prehĺbi, keď jeden z nich ochorie. Znie to ako ťažký a smutný príbeh (a aj je), ale zároveň je v ňom veľa zábavy a radosti. 

Tár (2022)

Lydia Tár je priekopnícka dirigentka významného nemeckého orchestra. Stretávame sa s ňou na vrchole jej kariéry, keď pripravuje krst knihy aj očakávané živé prevedenie Mahlerovej Piatej symfónie. V priebehu nasledujúcich týždňov sa jej život začne odvíjať mimoriadne moderným spôsobom. Výsledkom je spaľujúce skúmanie moci, jej vplyvu a trvácnosti v dnešnej spoločnosti.

Fire Island (2022)

Moderná romantická komédia, ktorá predstavuje rozmanitú skúšku queer identity a romantiky. Príbeh inšpirovaný nadčasovým príbehom Jane Austenovej Pýcha a predsudok sa sústreďuje na dvoch najlepších priateľov, ktorí sa vydali zažiť legendárne letné dobrodružstvo s pomocou lacného rosé a rozmanitej skupinky kamarátov.

Fire Island je film od gejských tvorcov pre gejské publikum. Situácie z filmu sú veľmi autentické a ako z reálneho života, napriek tomu, že sú niekedy pritiahnuté za vlasy. Ide o okamžitú gejskú klasiku, ktorú by ste si určite nemali nechať ujsť. Film si môžete pozrieť na Disney+.

They/Them (2022)

Konverzný tábor pre LGBTI+ ľudí, Whistler, už celé generácie prevádzkuje tá istá rodina. Whistlerovci majú malý štvorčlenný tím: riaditeľku aktivít Amy, športového riaditeľa Zanea, správcu areálu Balthazara a Molly – táborovú poradkyňu, ktorá odhaľuje hrôzy. Nečakane sa objaví piaty zamestnanec, ktorý je návnadou. Onedlho sa zamestnanci ocitnú v zajatí série vrážd páchaných neznámym útočníkom.

Tá pravá (Crush, 2022)

Keď sa mladá umelkyňa Paige musí pridať k stredoškolskému bežeckému tímu, využije to na to, aby spoznala dievča, ktoré sa jej už dlho páči. Veci ale nejdú podľa plánu, keďže sa namiesto toho nečakane zamiluje do inej spoluhráčky a zisťuje, čo je skutočná láska.

Tá pravá je neskutočne príjemný a zábavný film o mladej stredoškolskej láske medzi sympatickými dievčenskými postavami. Vďaka mimoriadne talentovaným herečkám, jednoduchému príbehu a rýchlemu humoru ide o roztomilú a veľmi queer romantickú komédiu. Film si môžete pozrieť na Disney+.

My Fake Boyfriend (2022)

Andrew má veľký problém. Nedokáže sa odpútať od toxického priateľa, ktorý sa s ním práve rozišiel. Kamaráti sa mu preto rozhodli pomôcť a na sociálnych sieťach mu vytvorili Cristiana, dokonalého falošného priateľa. Keď sa Cristiano stane celosvetovou virálnou senzáciou, Andrew stretne svojho skutočného vysnívaného muža Rafiho. Teraz musí nájsť spôsob, ako skoncovať s falošným úletom, vyhnúť sa žiarlivému bývalému a získať si Rafiho srdce.

Gejovia si tiež zaslúžia klišé romantické komédie. Je veľmi zriedkavé vidieť gejské filmy, ktoré majú v obsadení známe hviezdy, oplývajú šteklivým humorom a ktorých herci sú pastvou pre oči.

Anything’s Possible (2022)

Nádherne moderný príbeh generácie Z o dospievaní, v ktorom sledujeme sebavedomé transrodové dievča Kelsa v poslednom ročníku strednej školy. Zamiluje sa do nej spolužiak Khal, ktorý naberie odvahu a zavolá ju na rande, čo spôsobí riadnu drámu.

Romantické príbehy transrodových ľudí stále nie sú vo filmoch dostatočne zastúpené, preto sa teším z tohto debutového počinu Billyho Portera, ktorý je inteligentnou a srdečnou romantickou komédiou o tínedžeroch, navyše so skvelými postavami aj obsadením.


Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?