in ,

Nabrať sily a zahnať nudu v karanténe pomôže český queer festival Mezipatra

Foto: Mezipatra

Filmy, diskusie, workshopy, podcasty o LGBTI témach! Toto všetko nájdete v programe českého filmového festivalu Mezipatra, ktorý bude od 6. do 21. novembra u vás v obývačke. 

„Súčasná situácia, s ktorou prišla izolácia a obmedzenia či nemožnosť bežnej existencie, okrem iného ukázala aj dopad na doteraz prehliadané problémy, ktoré boli vnímané ako banálne. 21. ročník festivalu teda ponúkne priestor pre zotavenie, reflexiu a regeneráciu, zamyslenie nad globálnymi otázkami spoločnosti (homofóbia, lekárska veda, klíma) a snahu o zmenu pre lepšiu budúcnosť,” píšu organizátori v tlačovej správe. 

V programe majú viacero celovečerných filmových noviniek, ktoré rozprávajú o mladej queer generacii hľadajúcej samú seba v konfrontacii s rodinou a priateľmi, náboženskou doktrínou alebo odlišnou kultúrou. Okrem hlavnej ponuky uvidia diváci a diváčky aj krátke filmy, dokumenty, retrospektívy a mimosúťažné snímky z distribúcie Queer Kino. Dôležitou informáciou však je, že filmy bude možné sledovať len na území Českej republiky. Našťastie, sprievodné podujatia nie sú obmedzené distribučnými právami a tak si ich bude môcť užiť aj slovenské publikum.

Spomenieme napríklad livestreamy panelových diskusií o korektnej terminológii pri trans téme alebo diskusiu o ochrane pred HIV a možnosti liečby. Online debaty budú aj o comingoute a queer identite vo filmovej a seriálovej tvorbe. Tešiť sa môžete tiež na dva podcasty: Vyhonit ďábla o fenoméne OnlyFans a Kydy o príprave tohto ročníka Mezipater. Všetky dôležité informácie nájdete na webe podujatia alebo v udalosti na Facebooku.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?